Νέο νομοσχέδιο Καιρίδη για τη μετανάστευση – Αποσκοπεί στη διευκόλυνση της μετανάστευσης και όχι στην αντιμετώπισή της

Το νομοσχέδιο του υπουργείου, με το οποίο αυστηροποιούνται οι ποινές ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και εκσυγχρονίζονται μια σειρά από διατάξεις για το άσυλο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγχρόνως, με βάση το ίδιο νομοσχέδιο, ενισχύεται η στελέχωση των προξενείων της Ελλάδος στο εξωτερικό για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των μετακλήσεων και των ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά νέου τύπου αδειών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο.

Μία από τις βασικές του καινοτομίες είναι η εισαγωγή της Talent Visa ή Tech Visa, που μέσω αυτής δίνεται πρόσβαση στη μερική απασχόληση στους ξένους φοιτητές και η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η διδασκαλία ξένων επισκεπτών – καθηγητών καθώς και η ενδοεταιρική μετάθεση από το εξωτερικό, δημιουργείται νέα άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για εταιρίες με μεγάλο όγκο αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ η διάρκεια της ανανέωσης των αδειών διαμονής αυξάνεται σε 5 έτη και της επί μακρόν διαμονής σε 7 έτη. Η τροποποίηση αυτή ήταν ένα αίτημα χρόνων από την αγορά, καθώς οι εταιρίες με υπάλληλους από το εξωτερικό είχαν να διαχειριστούν μία τεράστια γραφειοκρατία για την παραμονή των υπαλλήλων τους στην Ελλάδα.

Μέσα στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις, με βάση τις οποίες θα διευκολύνεται η προσέλκυση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και δίνεται ευελιξία στο Ταμείο Αλληλεγγύης, που λειτουργεί στο υπουργείο, για τη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών που δέχονται μεταναστευτική πίεση, ακόμα και αν δεν λειτουργούν δομές φιλοξενίας εντός των ορίων τους, ενώ υπερδιπλασιάζονται τα παράβολα της Golden Visa.

Πηγή: Eleftherostypos.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.