Ο Παπασταύρου ήταν το δεξί του χέρι. Ο Μπρατάκος το αριστερό. Τον Ιούνιο του 2023 ανέλαβαν τον ρόλο του «πυροβολικού» στο Μαξίμου. Και οι δύο ήταν οι πραγματικοί «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού. Οι πιο έμπιστοι του Μητσοτάκη. Οι άνθρωποι για όλες τις ειδικές αποστολές, αυτοί που έσπευδαν πρώτοι να μπαλώνουν τις μαύρες τρύπες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ο Μητσοτάκης αποφάσισε χθες να κόψει και τα δύο «χέρια» του, μια αιφνιδιαστική εξέλιξη λίγο πριν μιλήσει στη Βουλή. Είναι ένα πρωθυπουργικό «χαρακίρι», αφού μετά τις υποκλοπές έρχεται τώρα ξανά να «καθαρίσει» τις πιο ανθεκτικές ασπίδες του, αφήνοντας νέα κενά στη θωράκισή του; Είναι μια κίνηση πανικού, ώστε να απαλλαχθεί από τα βαρίδια της επίσκεψης των δύο στη γιορτή του Μαρινάκη;
Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός «τρέφεται» πολιτικά εδώ και πέντε χρόνια από τους αναλώσιμούς του, εντός κι εκτός Μαξίμου. Κερδίζει χρόνο διαρκώς απ’ αυτούς που θυσιάζει όταν αισθάνεται ότι απειλείται η εξουσία του. Δεν διστάζει να αδειάζει από το όχημα διακυβέρνησής του όποιον θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά του. Οι μέχρι χθες «απαραίτητοι» Παπασταύρου και Μπρατάκος ρίχτηκαν στον κάδο των… αχρείαστων από τον Μητσοτάκη μέσα σε λίγες ώρες.
Ο πρώτος είναι «ο άνθρωπος των προέδρων», που επέστρεψε σε ρόλο εξουσίας από το σκοτεινό παρελθόν πριν από εννέα μήνες. Ο Παπασταύρου είχε διοριστεί από τον Καραμανλή γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, δίχως πάντως να τον συμπεριλάβει ποτέ στην «ομάδα της Ραφήνας», επί Σαμαρά ήταν ο «επικεφαλής της ελληνικής πλευράς» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τον Μητσοτάκη αναβαθμίστηκε κι άλλο ο ρόλος του.
Ο Παπασταύρου έβρισκε πάντα τον τρόπο να θεωρείται «απαραίτητος». Παρά την εμπλοκή του στις υποθέσεις με τη «λίστα Λαγκάρντ», τα Panama Papers και τα Paradise Papers ή τις αναφορές για τις σχέσεις του με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο Σαμαράς είχε φτάσει να δηλώσει «μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου», για να τον υπερασπιστεί. Μια τοποθέτηση που επανέλαβε και τον Ιούνιο του 2021, μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Απ’ όσα γνωρίζουμε, ο Αντώνης Σαμαράς τού είχε αναθέσει μερικές «ειδικές αποστολές», όπως το ξεμπλοκάρισμα του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας που είχε υπογραφεί επί Γιώργου Παπανδρέου το 2011 και στη συνέχεια είχε «παγώσει». Την εποχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα γευμάτιζε με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τόμσεν.
Συνδιαχειριστής λογαριασμού 550.000.000 δολαρίων
Το προφίλ του Παπασταύρου μπορεί να «τσαλακώθηκε» από την εμπλοκή του ονόματός του στη «λίστα Λαγκάρντ», όταν φερόταν να είναι συνδιαχειριστής λογαριασμού 550.000.000 δολαρίων, όμως ήδη από τα μέσα του 2022 ακουγόταν ότι η επιστροφή του ήταν δεδομένη. Αλλωστε, συμμετείχε ήδη στον πρωινό καφέ του Μαξίμου τις Παρασκευές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πέρυσι τις πληροφορίες ότι τον προόριζε για τον ρόλο του «νέου επιτελάρχη στο Μέγαρο Μαξίμου», πόστο που «μοιράστηκαν» την προηγούμενη τετραετία ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Αλλωστε, Μητσοτάκης – Παπασταύρου γνωρίζονταν από παλιά, όταν και οι δύο φοιτούσαν στο Κολλέγιο Αθηνών.
Το 2015, το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.500.000 ευρώ στον Σταύρο Παπασταύρου για τα «αδήλωτα» 5.400.000 δολάρια που είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC, στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ». Αναγκάστηκε να πληρώσει το πρόστιμο, αν κι έκανε λόγο για «άδικο» καταλογισμό των προστίμων. Αργότερα δικαιώθηκε στα διοικητικά δικαστήρια και τα χρήματα επεστράφησαν.
Τον Ιανουάριο του 2018 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Σταύρου Παπασταύρου για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Συγκεκριμένα, στο πόρισμά του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Γιώργος Καλούδης εντόπιζε «βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση διωκόμενων πράξεων», και συγκεκριμένα «απόπειρα απάτης» σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Στ. Παπασταύρου υπό την «άμεση συνέργεια» του συνεργάτη του και επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Τελικά, τον Ιούλιο του 2020 απηλλάγη από την ποινική δίωξη που του είχε ασκηθεί.
Εκτός από τις εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, ο Παπασταύρου συνδέεται στενά με την πρωθυπουργική οικογένεια, αφού κατά το παρελθόν είχε υπάρξει συνεργάτης της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
Σκοτεινός είναι και ο ρόλος του Μπρατάκου, διπλά υπόλογου τόσο με τις σκανδαλώδεις «φωτογραφικές» διατάξεις για τις εφημερίδες επί θητείας του όσο και με την πλήρως αδικαιολόγητη απόφαση χρηματοδότησης εκατομμυρίων ευρώ «αλά Πέτσας» στα επτά πανελλαδικά κανάλια.
Ο Μπρατάκος, γιος βουλευτή της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έφτασε να περνά νύχτα από τη Βουλή «φωτογραφική» διάταξη για να μειωθεί ή και να εκμηδενιστεί η ενίσχυση προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες εκδίδονται η «δημοκρατία» αλλά και η αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα «Εστία». Δεν δίσταζε, όμως, να βάζει την υπογραφή του για να μοιραστεί πακτωλός χρημάτων στα κανάλια με πρόσχημα το… ουκρανικό.
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται πια αυτούς που επέβαλε ως «πρώτα βιολιά» του Μαξίμου. Ο Μητσοτάκης έρχεται για μια ακόμα φορά αντιμέτωπος με τις δικές του επιλογές. Με τους επίλεκτους που βάζει στο Μαξίμου και με τους «φίλους» του επιχειρηματίες εκτός πρωθυπουργικού μεγάρου. Το σκάνδαλο των Τεμπών, που νόμιζε ότι είχε αποφύγει στις περσινές εκλογές, κυνηγά τον Μητσοτάκη σαν Νέμεση.
Βιογραφικά
Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Επικρατείας
Γεννήθηκε το 1967. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά το 2012-2015, ενώ επί Κώστα Καραμανλή (2004-2009) ήταν γραμματέας Διεθνών Σχέσεων. Επί Σαμαρά και τρόικας ήταν στην ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ επισημαινόταν η άνεσή του να συνομιλεί με το «βαθύ κράτος των Βρυξελλών». Από τις 25 Ιουνίου 2023 μέχρι χθες ήταν υπουργός Επικρατείας.
Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ
Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι γιος του εκλιπόντος Αγγελου Μπρατάκου, βουλευτή της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Αύγουστο του 2022 διορίστηκε γ.γ. στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 ορκίστηκε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, θέση από την οποία παραιτήθηκε χθες.