Μνημόνιο-έκτρωμα 10ετούς ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας

Ενα μνημόνιο-έκτρωμα 10ετούς ισχύος έρχεται ησύχως σήμερα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, γυρίζοντας τη χώρα δεκαετίες, αν όχι αιώνες πίσω.

Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση σπάει προς το χειρότερο το φράγμα του «προτεκτοράτου», αφού δεν θα διαθέσει μόνο ως «μισθοφόρους» μέλη των Ενόπλων Δυνάμεών μας απευθείας στον στρατό των ΗΠΑ με διμερή συμφωνία, αλλά θα τους πληρώνει κιόλας με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων! Ακόμα και η Αμερική δύσκολα θα έχει επιτύχει με άλλη χώρα τέτοια προνομιακή συμφωνία.

Είναι τόσο ελεεινό το συγκεκριμένο μνημόνιο, που θέλει κόπο για να γίνει πιστευτό. Ομως, κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και σήμερα θα συζητηθεί για ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου. Οπως ρητώς αναφέρεται στη διμερή συμφωνία, «με το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσω των οποίων το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας θα δύναται να τοποθετηθεί σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών και συγχρόνως να παρέχεται στο Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας που θα τοποθετηθεί η εργασιακή εμπειρία και οι ικανότητες και γνώσεις πολυεθνικής διαλειτουργικότητας».

Ξεκαθαρίζεται, επίσης, πως η παρούσα τοποθέτηση είναι μη αμοιβαία, δηλαδή μόνο η Ελλάδα έχει υποχρέωση να δίνει όσους ενστόλους ζητούν κάθε φορά οι ΗΠΑ για επιχειρησιακή υποστήριξή τους στην Ευρώπη, αλλά όχι και το αντίστροφο. Αν και το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας που θα «αποσπαστεί» θα δουλεύει προς όφελος των ΗΠΑ, παρά ταύτα θα πληρώνεται από την Ελλάδα! Υπάρχει ακόμα και η ανατριχιαστική πρόβλεψη πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας είναι αυτό που θα αναλάβει «όλα τα έξοδα και τις δαπάνες που αφορούν την προετοιμασία και την αποστολή της σορού και τα έξοδα κηδείας που σχετίζονται με τον θάνατο αποσπασμένου μέλους του Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας».

Μέρος του μνημονίου, το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε αναλυτικά, ήρθε στο φως από το militaire.gr, ενώ στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράστηκε η ένσταση ότι «έτσι ανοίγει η κερκόπορτα να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία». Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε καθησύχαση λόγω του άρθρου 3.6. Ομως, το συγκεκριμένο άρθρο αφήνει ορθάνοιχτη τη συμμετοχή των Ελλήνων αποσπασμένων σε εχθροπραξίες: «Το Συμβαλλόμενο Μέρος Υποδοχής (υπ. Αμυνας ΗΠΑ) δεν θα τοποθετεί ή θα συνεχίζει να διατηρεί το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας σε θέσεις όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν άμεσες εχθροπραξίες ή που έχουν ήδη αρχίσει, ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ εγκριθούν εγγράφως από αμφότερα τα μέρη, δηλαδή και από το Μητρικό Συμβαλλόμενο Μέρος (ελληνικό υπ. Εθν. Αμυνας) και από το Συμβαλλόμενο Μέρος Υποδοχής (υπ. Αμυνας ΗΠΑ)».

Εν ολίγοις, αν οι Αμερικανοί ζητήσουν συμμετοχή του Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας σε εμπόλεμες επιχειρήσεις εντός Ευρώπης, θα χρειαστεί απλώς μια τυπική υπογραφή της ελληνικής πλευράς. Και, ως γνωστόν, η ελληνική πλευρά σπάνια λέει «όχι» στις ΗΠΑ. Ακριβώς, μάλιστα, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δρα σταθερά εν κρυπτώ στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και ουδέποτε, αν κι έχει πιαστεί επανειλημμένα στα πράσα, καταδέχτηκε να ενημερώσει τη Βουλή, θεωρείται απίθανο να το πράξει και για τους Ελληνες αποσπασμένους στον στρατό των ΗΠΑ. Το μνημόνιο τύπου «μπανανίας» κατατέθηκε στη Βουλή στις 8 Μαρτίου 2024 με υπογραφές των Κ. Χατζηδάκη (ΥΠΟΙΚ), Γ. Γεραπετρίτη (ΥΠΕΞ), Ν. Δένδια (Εθνικής Αμυνας) και Γ. Φλωρίδη (Δικαιοσύνης).

Τι προβλέπει το επαίσχυντο αμυντικό σχέδιο – Ποιοι είναι οι βασικοί όροι

Οι βασικοί όροι του μνημονίου αναφορικά με την απόσπαση/τοποθέτηση του Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας στον στρατό των ΗΠΑ, το οποίο υπογράφηκε από τον Ιούλιο του 2022, έχουν ως εξής:

• «Με το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσω των οποίων το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας θα δύναται να τοποθετηθεί σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών και συγχρόνως να παρέχονται στο Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας που θα τοποθετηθεί η εργασιακή εμπειρία και οι ικανότητες και γνώσεις πολυεθνικής διαλειτουργικότητας. Η παρούσα τοποθέτηση είναι ΜΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑ».

• «Το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας που θα τοποθετηθεί σε θέσεις θα αποκομίσει επιχειρησιακή εμπειρογνωσία και τεχνικές γνώσεις, ενώ θα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη στον στρατό των ΗΠΑ».

• «Αν το Συμβαλλόμενο Μέρος Υποδοχής (υπουργείο Αμυνας ΗΠΑ) καθορίσει ότι η τοποθέτηση του Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας δεν είναι πλέον αναγκαία και δεν είναι προς όφελος του Συμβαλλόμενου Μέρους Υποδοχής, τότε η τοποθέτηση τερματίζεται».

• «Το Συμβαλλόμενο Μέρος Υποδοχής (υπ. Αμυνας ΗΠΑ) δεν θα τοποθετεί ή θα συνεχίζει να διατηρεί το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας σε θέσεις όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν άμεσες εχθροπραξίες ή που έχουν ήδη αρχίσει, ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ εγκριθούν εγγράφως από αμφότερα τα μέρη, δηλαδή και από το Μητρικό Συμβαλλόμενο Μέρος (ελληνική κυβέρνηση) και από το Συμβαλλόμενο Μέρος Υποδοχής (υπ. Αμυνας ΗΠΑ)».

• «Οι στολές και ο εξοπλισμός θα επιστραφούν στο τέλος της διάρκειας τοποθέτησης του Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας. Κάθε απώλεια ή φθορά εξαιρουμένης της φθοράς λόγω κανονικής χρήσης θα αποζημιωθεί από το Μητρικό Συμβαλλόμενο μέρος (υπ. Εθν. Αμυνας Ελλάδας)».

• «Το Μητρικό Συμβαλλόμενο Μέρος (υπ. Εθν. Αμυνας Ελλάδας) θα είναι υπεύθυνο για όλα τα έξοδα και δαπάνες του αποσπασμένου Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας για τις βασικές αμοιβές και μισθούς και επιδόματα συμπεριλαμβανομένων και των “ημερήσιων αποζημιώσεων” του αποσπασμένου Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας, τα έξοδα διαβίωσης, όλα τα έξοδα και δαπάνες που αφορούν την προετοιμασία και αποστολή της σορού και τα έξοδα κηδείας που σχετίζονται με τον θάνατο αποσπασμένου μέλους του Ελληνικού Προσωπικού Αμυνας και των εξαρτημένων μελών αυτού».

• «Διαφορές ή διενέξεις που θα προκύπτουν από ή σχετικά με το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας θα επιλύονται μόνο μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών και δεν θα παραπέμπονται σε φυσικό πρόσωπο, εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή οποιοδήποτε άλλο φόρουμ ή τρίτο μέρος προς επίλυση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.