Μητσοτάκης: Αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα έως τα 2.500 ευρώ

Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος έως τα 2.500 ευρώ προανήγγειλε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της νεανικής στέγης με παράταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» και τους περιορισμούς στο πρόγραμμα  της Golden Visa.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι γνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής  αλλά και της νεανικής στέγης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου όμως να πω και δύο λόγια για το άλλο μεγάλο πρόβλημα για το οποίο πάντα μου μιλούν οι νέοι, όπου και αν πηγαίνω στην πατρίδα μας.  Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Το ξέρω καλά πόσο αυτό απασχολεί την καθημερινή ζωή σας. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και σε παράλληλα πεδία. Δεν μπορεί να βρει μια αυτόματη λύση.

Σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Γνωρίζω την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη, όμως, δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία.

Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.000 νέους ή νέα ζευγάρια, που την αποκτούν αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο, με μικρές δόσεις, μικρότερη δόση από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι και τελικά το σπίτι θα είναι δικό τους.

Επαναλαμβάνω όμως ότι το κλειδί αυτής της εξίσωσης είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση, ώστε να μειωθούν και οι πιέσεις στα μισθώματα. Γι’ αυτό θέτουμε ήδη πρόσθετους περιορισμούς στην Golden Visa, βάζουμε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ παράλληλα δίνουμε κίνητρα ανακαίνισης σε ιδιοκτήτες που κρατούν κλειστά τα ακίνητά τους. Προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ», το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» έχουν την προοπτική να προσθέσουν στην αγορά δεκάδες χιλιάδες νέα διαμερίσματα. Στην ίδια κατεύθυνση παραμένει και η αναστολή του ΦΠΑ για καινούριες οικοδομές, ώστε να τονωθεί και η κατασκευή νέων σπιτιών.

Και θέλω να θυμίσω κάτι που αφορά κάποιους από εσάς ως αποδέκτες περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τους γονείς σας: την ουσιαστική εξάλειψη του φόρου στις γονικές παροχές, ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα ενός οικογενειακού ακινήτου στα παιδιά. Είναι ένα μέτρο που οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια σε 140.000 μεταβιβάσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.