ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το πρωί στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία

Συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου στις 12:00, με τη δυνατότητα και τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη και στο οποίο ανοίγει θεάματα αλλαγής ονόματος, λογοτύπου αλλά και δομών του κόμματος.

Την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ζητούν 17 από τα 24 μέλη του οργάνου με επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA.

Την επιστολή, όπως αναφέρει η «Αυγή», δεν υπογράφουν οι δύο γραμματείς του κόμματος (Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης), η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση.

Σημειώνεται ότι μέλος της ΠΓ είναι επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

Aναλυτικά τα 17 μέλη της ΠΓ που ζητούν άμεση σύγκληση του οργάνου:

1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

«Πυρά» από Γεροβασίλη, Ρήγα και Σπίρτζη

Τον «χορό» των αντιδράσεων άνοιξε πρώτη η Όλγα Γεροβασίλη και ακολούθησαν ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Πάνος Ρήγας. Η κυρία Γεροβασίλη ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και όπως τόνισε «πέντε ημέρες πριν από το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του είπε ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος. Θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε μετρήσεις». Ο Χρήστος Σπίρτζης συμφωνεί με την Όλγα Γεροβασίλη που ζητεί έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ πρόσθεσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απάντησε στην επίθεση με ανάρτησή του στα social media λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μιλάμε για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων» και επέμεινε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι ο πρόεδρος και τα όργανα πρώτα ακούνε τη βάση και μετά αποφασίζουν».

Σκληρή απάντηση έδωσε στους διαφωνούντες με το ερωτηματολόγιο και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη υποστηρίζοντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν χωράνε φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Η δήλωση Γεροβασίλη

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω. 

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι είπε ο Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «πολλά από αυτά τα ζητήματα είναι ληγμένα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε:

«Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο Πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος. Θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε μετρήσεις. Είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένα κόμμα το οποίο δεν έκανε συνέδριο όταν είχε μια στρατηγική ήττα, κατά τη γνώμη μου, και παραιτήθηκε ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας και πήγε σε μια πολιτική διαδικασία για να εκλέξει πρόεδρο. Επομένως, οφείλουμε να δούμε τι δεν έχει πάει καλά».

Πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα

Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με την Όλγα Γεροβασίλη που ζητά έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για το ερωτηματολόγιο απάντησε καταφατικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς πρέπει να κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές, αλλά όχι στην κατεύθυνση του ερωτηματολογίου, στην κατεύθυνση να ανακτήσει τη σοβαρότητα που έχει χάσει τους τελευταίους μήνες και να ανακτήσει και την αξιοπιστία του», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ότι ο κ. Κασσελάκης «θα έπρεπε να εισηγηθεί ένα συνέδριο όχι θέσεων, αλλά καταστατικό». Και όπως είπε «αυτό που επιδιώκει είναι να βγάλει από πάνω του την ευθύνη και το οργανωτικό χάος που έχει προκληθεί στο ΣΥΡΙΖΑ» κάνοντας λόγο για κατάρρευση του κόμματος.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «ο Στέφανος Κασελάκης δεν είναι μόνος του. Πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα». Μάλιστα, όπως υποστήριξε με αυτή την τακτική «ο κ. Κασσελάκης στενεύει το όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι ή αριστερά ή Κεντροαριστερά». Χαρακτήρισε δε ως μη σοβαρά αυτά τα πράγματα, καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος.

«Οφείλει ο Στέφανος Κασελάκης, μετά από αυτή την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μόνος του τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή. […] Πρέπει να διατυπώσει ο ίδιος καταρχάς τις θέσεις του που δεν τις έχει διατυπώσει πουθενά».

Ρήγας: Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.
ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989.
Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές.

Κασσελάκης: «Δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων» – Η αντίδρασή του μετά τα «πυρά»

Προασπίζεται και επιμένει στο ερωτηματολόγιο για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο απάντηση μετά τα «πυρά» που δέχτηκε από την Όλγα Γεροβασίλη και τον Χρήστο Σπίρτζη.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούνε τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη», γράφει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης και συνεχίζει:

«Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.

Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».

Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας.

Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Τζάκρη: Δεν χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αντίδραση της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη μετά τις «βολές» Γεροβασίλη και Σπίρτζη.

Σε δήλωσή της στο agvi.gr, η κυρία Τζάκρη ανέφερε ότι «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

«Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία  η απλή εναλλαγή προσώπων», επεσήμανε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Και απευθύνει έκκληση να μην εμποδίσει κανείς τη συζήτηση να μπει στην ουσία.

«Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται», τόνισε η ίδια.

Στο Λονδίνο ο Στέφανος Κασσελάκης – Θα μιλήσει σε εκδήλωση του LSE

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποιώντας συνάντηση με μέλη του κόμματος και νέους που ζουν στην πόλη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με απόδημους Έλληνες, νέους επαγγελματίες, μέλη οργανώσεων αποδήμων, καθώς και με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συνάντηση έγινε στην βρετανική pub “The Perseverance”.

Σημειώνεται πως αύριο το μεσημέρι, ο κ. Κασσελάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με επενδυτικούς φορείς.

Στις 18:30, θα πραγματοποιήσει ομιλία στην εκδήλωση του London School of Economics, όπου θα βρίσκεται και ο καθηγητής Κώστας Δουζίνας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.