Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει οπωσδήποτε να βγάλει κάποια δικά της πρόσωπα στην ευρωβουλή.
Θέλει να ελέγχει την κατάσταση και όχι να γίνει ότι έγινε την πενταετία 2019-2024 όπου είτε είχαμε αυτονομήσεις (Κύρτσος), είτε είχαμε σκάνδαλα και άρσεις ασυλίας (Σπυράκη, Κεφαλογιάννης), είτε είχαμε ανύπαρκτους ευρωβουλευτές (Ζαγοράκης).
Κοινώς θέλει να στηρίξει πλέον δικά της χρίσματα αλλά αυτό έχει επιφέρει γκρίνια και δυσαρέσκεια σε άλλους ευρωβουλευτές ή υποψηφίους.
Η γκρίνια του Μειμάρακη
Τρανό παράδειγμα οι διαρροές του Βαγγέλη Μειμαράκη σε γνωστή εφημερίδα όπου δικαιολογούσε ότι δεν πήγε στην εκδήλωση για το βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα επειδή δεν ήθελε να νομιμοποιήσει με την παρουσία του την πλήρη εισχώρηση της ΝΔ στο Ποτάμι, κάτι που φυσικά δεν είναι ψέμα.
Στην εκδήλωση πήγε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον συνεργάτη του και αυτό θεωρήθηκε ως πρόκριμα και ότι το Μαξίμου ευνοεί συγκεκριμένα πρόσωπα για ευρωβουλευτές.
Ο Β. Μειμαράκης ανήκει στη καραμανλική πτέρυγα η οποία δεν δέχθηκε ποτέ αυτή τη κεντρώα στροφή του Μητσοτάκη.
Αλλά δεν την δέχτηκαν και αρκετοί σαμαρικοί.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε προ ημερών και πάλι για «κόμμα μουσαφίριδων» θέλοντας να δείξει ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η εισχώρηση πασοκικών στελεχών στη ΝΔ.
Κάποιος ήθελε να βλάψει την Βόζενμπεργκ
Επίσης, πριν λίγες μέρες είχαμε έναν μεγάλο δημόσιο τσακωμό μεταξύ της ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζενμπεργκ με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου.
Ο δεύτερος υπονόησε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα μεγάλο» το οποίο δεν θα αφήσει την κ. Βόζενμπεργκ να κατέβει ως υποψήφια για ευρωβουλευτής.
Η κ. Βόζενμπεργκ απείλησε με αγωγές και μηνύσεις καθώς λίγες μέρες πριν είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και είχε πάρει το πράσινο φως για να κατέβει και για τρίτη συνεχή θητεία εφόσον εκλεγεί.
Όμως, αυτές οι υπόνοιες έφεραν στο φως τη δυσαρέσκεια από παλιούς ευρωβουλευτές που θέλησαν να τη «βλάψουν» καθώς μπορεί να τους φάει τη μία έδρα.
Γκρίνια για την τρίτη θητεία Κεφαλογιάννη και για Σπυράκη
Όπως γκρίνια υπάρχει για την επανεργοποίηση και του Μανώλη Κεφαλογιάννη αλλά όπως φαίνεται και της Μαρίας Σπυράκη που η Πειραιώς θα τους ξαναβάλει υποψήφιους παρόλες τις ανοικτές υποθέσεις τους. Θυμίζουμε ότι είχαν ελεγχθεί για παραβιάσεις κανονισμού της ευρωβουλής σχετικά με τις συμβάσεις συνεργατών τους.
Πλεονέκτημα οι πρώην πασόκοι
Επίσης, κάποιοι άλλοι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην παραδοσιακή πτέρυγα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις μεγάλες μεταγραφές του Πύρου Δήμα και της Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Ο πρώτος παίρνει ψήφους από παντού ενώ η δεύτερη «παίζει» και το χαρτί του ΠΑΣΟΚ και ότι είναι «πολύ καλή φίλη Μητσοτάκη».
Καταλαβαίνετε ότι αυτοί θα πάρουν αρκετούς ψήφους περισσότερους από τους γαλάζιους.
Τελικά καλύτερη η λίστα για Μητσοτάκη
Όπως επίσης, μαθαίνουμε ο Κ. Μητσοτάκης «χτυπάει το κεφάλι του» στον τοίχο επειδή δεν προχώρησε με την καθιέρωση της λίστας στις ευρωεκλογές.
Θα μπορούσε να προωθήσει 5-6 δικά του πρόσωπα και έτσι να έχει μία ελεγχόμενη ομάδα.
Όμως, με αυτό το σύστημα θα έστελνε πολλούς στην αποχή, ενώ και οι ίδιοι οι υποψήφιοι –και αυτοί στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις και αυτοί στις μη εκλόγιμες- θα έδειχναν μία μεγάλη απροθυμία να κυνηγήσουν τον σταυρό. Τώρα, όμως που υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και στροφή στην αποχή και την ακροδεξιά ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που θα είχε αν καθιέρωνε τη λίστα.
Τουλάχιστον τότε θα έβαζε απολύτως δικούς του. Τώρα όμως παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο.
Η ΝΔ θα βγάλει σίγουρα 8 έδρες και με μία πολύ μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για 9η έδρα.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να «γλιτώσουν» από την μιζέρια της ελληνικής πολιτικής σκηνής και οι Βρυξέλλες φαντάζουν για αυτούς… Σεϊχέλες.
Αυτό, όμως, που θα δούμε τούς επόμενους μήνες είναι ένα πραγματικό «οφθαλμός αντί οφθαλμού» για μία θέση στην ευρωβουλή.
Μαξιμιλιανός