Δυνατή Ελλάδα

Έτσι θα γίνει η επιστροφή στα γήπεδα – Αναλυτικά η διαδικασία ταυτοποίησης εισιτηρίου μέσω Gov.gr wallet, τι ισχύει για τα παιδιά

Τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι φίλαθλοι στα γήπεδα, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα βίας, που μαστίζουν τον χώρο, παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η ψηφιακή τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία καταπολέμησης της βίας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε με ακρίβεια και εισέρχεται η μέθοδος του κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο με απλό τρόπο θα μπορεί ο φίλαθλος να το περνάει στο κινητό του, μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet, ώστε να εισέλθει στο γήπεδο.

Όπως ανέφεραν και οι τρεις χαρακτηριστικά «την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν σ’ ένα νέο περιβάλλον, αφού τα γήπεδα δεν ανοίγουν όπως έκλεισαν». Την Τετάρτη 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η δεύτερη διαδικασία σχετικά με την εγκατάσταση των καμερών και όποιο γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει αυτή τη διαδικασία, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους, όπως ανέφερε κ. Βρούτσης, ενώ την Τρίτη 9 Απριλίου, θα εισέλθει η μεγάλη θεσμική αλλαγή για την ταυτοπροσωπία, δηλαδή η είσοδος των φιλάθλων στο γήπεδο, με εισιτήριο το οποίο μέσω του gov.wallet θα έχει «κλειδώσει» στο κινητό τηλέφωνό του.

Για την εφαρμογή Wallet θα χρειαστούν οι κάτοχοι εισιτηρίου τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη, όπου θα αποθηκεύεται στο Wallet. Πηγαίνοντας στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό τηλέφωνο θα πλησιάζει στα τουρνικέ, τα οποία θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία για το ποιός μπήκε στο γήπεδο. Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.

Προβλέπεται ακόμη διαδικασία για την περίπτωση ανηλίκων έως 15 ετών, που θα συνοδεύονται από ενήλικο, αλλά και για ξένους πολίτες με τη χρήση του διαβατηρίου τους.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για το άνοιγμα των γηπέδων

«Ο Αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει, δεν έχει χρώμα και ιδεολογικό πρόσημο.  Στη βάση αυτών των Αρχών πήγαμε στη Βουλή σε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και το ευχάριστο ήταν πως όλες οι πλευρές ήταν μαζί μας σε αυτό που επιδιώκουμε να πετύχουμε: την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση.

Πετύχαμε ευρεία συναίνεση για τον νόμο του Κράτους πλέον, τον 5085/2024, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που εκσυγχρονίζει αναβαθμίζει, θωρακίζει ως ασπίδα τα γήπεδα του ποδοσφαίρου τώρα, και σε λίγο όλα τα γήπεδα.

Θα πρέπει να πω ότι η ευρεία συναίνεση δεν επιτεύχθηκε τυχαία. Είχε προηγηθεί από τη μεριά του Υπουργείου Αθλητισμού, μία συμμαχία με όλους τους παράγοντες του Αθλητισμού. Παραδείγματος χάριν, συγκεντρώσαμε τις ΠΑΕ σε μία μεγάλη συνάντηση, όπου είχαμε την ευκαιρία να τις ενημερώσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις τους. Υπήρχε μία γενική συστράτευση ώστε να προχωρήσουμε στην κατάθεση του Νόμου στην ελληνική Βουλή.

Συναντήθηκα με τη Σούπερ Λίγκα, τη Λίγκα του μπάσκετ, την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και διαμορφώσαμε ένα κλίμα συναίνεσης. Αυτό που τώρα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι έχουμε κάποιες ημερομηνίες ορόσημα που οφείλουν όλοι να τηρήσουν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα:

«Στις 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουμε ξανά τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον!

Θα έχουμε τη νέα σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας με τις αναβάθμισες αρμοδιότητες, που έχει πλέον τη δέσμια αρμοδιότητα να επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη!

Δρακόντειες ποινές με βασική αυτή των κεκλεισμένων, αν παραδείγματος χάριν πέσει εντός γηπέδου κροτίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο το γήπεδο δεν θα έχει θεατές στο αμέσως επόμενο εντός έδρας ματς.

Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, και της  ΕΠΟ, όπως και κάθε άλλου αθλήματος, όπως σεβόμαστε  τους κανονισμούς ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Όμως είναι δικαίωμά μας η ασφάλεια του πολίτη μέσα στο γήπεδο, για αυτό όταν κρίνουμε ότι υπάρχει ανασφαλές περιβάλλον, τότε θα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα όσα προβλέπονται στον Νόμο.

Επαναλαμβάνω ότι η επιβολή ποινών είναι δέσμια αρμοδιότητα, καθώς μόλις έρθει η έκθεση της Αστυνομίας και των παρατηρητών αποφασίζεται άμεσα το κεκλεισμένων των θυρών από την αμέσως επόμενη αγωνιστική.

Εγώ προσωπικά εύχομαι να μην ξανακλείσει κανένα γήπεδο, εμείς θεωρούμε τον κόσμο πως είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, και θέλουμε τους θεατές να χαίρονται την ομορφιά του αθλητισμού

Όμως αν ο Νόμος δεν τηρηθεί να προχωρήσουμε σε ότι προβλέπουν οι διατάξεις του διασφαλίζοντας την ασφάλεια και δίνοντας ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας!

Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία συγκεκριμένη η εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου δεν θα ανοίξει για τους φιλάθλους,

Δώσαμε αρκετό χρονικό περιθώριο στο πλαίσιο της συμμαχίας και της συνεννόησης που διαμορφώσαμε το προηγούμενο διάστημα με όλες τις ομάδες της Super League 1.

Τεχνικά κλιμάκια και από τα τρία Υπουργεία με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς τους, επισκέφτηκαν τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου, συζήτησαν με τους παράγοντες της κάθε ΠΑΕ και κατέληξαν σε κάποιες εκθέσεις.

Στη βάση αυτών των εκθέσεων από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα λειτουργούν βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διασφαλίζει βήμα βήμα την εφαρμογή και την υλοποίησή του θα καθορίσει το αν θα ανοίξουν τα γήπεδα.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί και το ΦΕΚ της ΚΥΑ για την εφαρμογή των καμερών. Μάλιστα αύριο είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της Super League και της Basket League για να τους παραδοθεί το ΦΕΚ προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες και να εναρμονιστούν με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό.

Είμαστε όλοι απέναντι στη βία, είμαστε όλοι σύμμαχοι σε αυτό, παράγοντες του αθλητισμού, τα κόμματα γι αυτό και η η ευρεία συναίνεση στη Βουλή μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί και ότι θα φέρει αποτελέσματα όλη αυτή η προσπάθεια.

Στις 9 Απριλίου έρχεται η τρίτη μεγάλη αλλαγή την ταυτοπροσωπία, τη διαδικασία της οποίας θα σας περιγράψει αναλυτικά ο κ. Παπαστεργίου. Με αυτή την αλλαγή, θα γνωρίζουμε πλέον όνομα, επίθετο, τηλέφωνο, όπου εισέρχεται στο γήπεδο.

Πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση δείχνει τέτοια αποφασιστικότητα, έχει ευρεία συναίνεση από Βουλή και από την αθλητική κοινότητα. Συμμετέχουν τρία υπουργεία σε αυτή την προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδο για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον αθλητισμό στη χώρα μας.

Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις στον νόμο, όπως μία λέσχη ανά έμβλημα, η ρήτρα παραβατικότητας, όπου θα παρακρατούνται από το ποσοστό από το στοίχημα στις ομάδες που προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα εθνικά αθλητικά κέντρα.

Με την ελπίδα και την ευχή ότι η σημερινή συνέντευξη θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους παράγοντες του αθλητισμού οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι σύμμαχοι και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον αθλητισμό της χώρας μας που όλοι στηρίζουμε και θέλουμε να πάει ψηλά», είπε ο κ. Βρούτσης.

Η διαδικασία για την αγορά εισιτηρίου και την ταυτοποίηση

«Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου, πιθανώς και του μπάσκετ και των υπολοίπων αθλημάτων. Οφείλουμε όλοι μαζί να παλέψουμε το φαινόμενο της βίας, όπως αυτή εκφράζεται πέριξ ή και μέσα στα γήπεδα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες,  ώστε να μπορούμε να πάμε στα γήπεδα, εμείς και τα παιδιά μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάτι θα συμβεί. Το τρίπτυχο που έχει αναπτυχθεί από τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση γι’  αυτή την ομαλή επιστροφή, έχει να κάνει με τη νέα νομοθεσία, τις κάμερες και την ταυτοποίηση.

Για τα δύο πρώτα μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης. Ας δούμε το τρίτο που αφορά στην ταυτοπροσωπία. Μέχρι σήμερα υπήρχε μεν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά πρακτικά κανείς δεν ήλεγχε την ταυτοπροσωπία. Επίσης δεν  είναι εφικτό και λογικό να δεσμεύουμε εκατοντάδες, ίσως και περισσότερους αστυνομικούς,  κάθε Κυριακή για να κάνουν το έλεγχο αυτό. Ποιο είναι το καινούργιο που κομίζουμε; Η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο, μας δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που μέχρι και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων ή και πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία. Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό και ένα QR code ή Bar Code. H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά,  θα είναι μέσω του Gov.gr  Wallet, μιας εφαρμογής  που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.

Να θυμίσω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Gov.gr  Wallet, είναι να έχουμε εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκ. Έλληνες. Η διαδικασία είναι απλή. Μπορούμε και σήμερα να αναζητήσουμε για το πώς μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο ΕΜΕπ, τη σχετική πληροφορία στο gov.gr μέσω του νέου ψηφιακού βοηθού mAigov,  όπου παρέχεται αναλυτικά το σύνολο της πληροφορίας. Επιπλέον από σήμερα  θα είναι διαθέσιμο και το emep.gov.gr. Γυρνάμε στη διαδικασία μας και πάμε να το δούμε στην οθόνη δίπλα μας. Ανοίγουμε το  Gov.gr wallet», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου και εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία:

Πρώτη περίπτωση για Έλληνα πολίτη

«Η διαδικασία για Έλληνα πολίτη που έχει ήδη Gov.gr Wallet.

  • Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων.
  • Πατάμε το κουμπί της προσθήκης επάνω πάνω δεξιά για να εισάγουμε το νέο εισιτήριο. Έστω ότι αυτό είναι για εμάς.
  • Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που έχουμε ήδη αγοράσει ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.
  • Και το εισιτήριό μας τόσο απλά περνάει στο ψηφιακό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet.
  • Όταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR Code, το Βarcode.

Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε Βarcode και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, ο οποίος  είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα.

Δεύτερη περίπτωση για ανήλικο τέκνο

  • Πάμε να κάνουμε το ίδιο και για το ανήλικο, κάτω από 15 ετών παιδί μας
  • Ίδια διαδικασία είναι αντίστοιχη. Tα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕπ κανονικά. Για τα παιδιά κάτω των 15 ετών με την είσοδό μας, εμφανίζει τα τέκνα μας.
  • Επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, μπορεί να είναι και ένα τρίτο άτομο, με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεσή του, το εισιτήριο εισάγεται στο Gov.gr Wallet.

Τρίτη περίπτωση μη Έλληνας πολίτης

Κάτι που έχει ενδιαφέρον να δούμε, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με την ειδική διαδικασία που θα δείξω και στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου.

  • Συνδεόμαστε ως μη Έλληνες πολίτες. Και πλέον επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω του διαβατηρίου μας. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο διαβατήριο.
  • Βλέπετε πως η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά και συγχρόνως πρωτοποριακή, ειδικά στο σκέλος ταυτοποίησης για τους μη Έλληνες πολίτες μέσω του διαβατηρίου».

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Είναι 100% ασφαλής; Προφανώς κάποιος μπορεί να δώσει το κινητό του σε τρίτο άτομο για να εισέλθει στο γήπεδο. Θα μπει. Όμως πάνω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις.

Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς  δεν αντιγράφεται. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δε θα δικαιούνται να εισέλθουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω.

Μία εύλογη ερώτηση, για να προλάβω σχετικά ερωτήματα:

Τι γίνεται με τα διαρκείας; Το συζητάμε με τις Super League. Είναι κάτι που θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε στις συζητήσεις μας. Τα διαρκείας μπορούν  άμεσα να εισαχθούν στο Gov.gr Wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Μεταβιβάζονται τα διαρκείας; Και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε», τόνισε ο υπουργός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.