Δυνατή Ελλάδα

Αγροτικό ρεύμα: Τα πέντε μέτρα για μείωση του κόστους

Στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξειδικεύοντας τις σχετικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, από κοινού με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου,σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα στο πλαίσιο της «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειώσεις τιμών, ρύθμιση χρεών και «πράσινη» ενέργεια για την τροφοδοσία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος σε μόνιμη βάση.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  1. Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).
  2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.
  3. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  4. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
  5. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα αρχίσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή

Πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Την ώρα που εκατοντάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο όπου διεξάγεται η Διεθνής Έκθεση «Agrotica», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αφορούν στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αρχικά ότι επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμη είπε ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

«Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς»

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλάΟι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσειςάλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από την θεομηνία».

«Τα σχολεία στην Θεσσαλία θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως τον Σεπτέμβριο»

«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στην Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της απάντησής του στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κρατήστε τρία συμπεράσματαΒρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση».

«Δώσαμε 1,1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξη του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Ούτε θα κοροϊδέψουμε, ούτε θα εξαπατήσουμε τους αγρότες

Με την παρατήρηση ότι μπορεί να εκπροσωπεί τη Νέα Αριστερά αλλά έχει υιοθετήσει όλες τις παλιές κακές συνήθειες της Αριστεράς από την οποία προέρχεται άρχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον Αλέξη Χαρίτση. «Μπορείτε να μιλάτε πολλή ώρα χωρίς να λέτε τίποτα το ουσιαστικό», σχολίασε.

«Έχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε τους αγρότες οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται. Στην Θεσσαλία για έναν λόγο παραπάνω επειδή έχουν υποστεί μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα με το κόστος παραγωγής και πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, η κυβέρνηση βλέπει δύο συντελεστές για τους οποίους δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι αγρότες. Ο ένας είναι το diesel κι εκεί προβλέπεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και για το 2024. «Επιλέγουμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας γιατί ακριβώς το αίτημα για τη διαχείριση του κόστους παραγωγής είναι δικαιολογημένο. Ο δεύτερος σημαντικός συντελεστής κόστους είναι το ρεύμα και ανακοίνωσα πέντε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το πώς βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες μας και να καταστήσουμε αυτό το οποίο στο παρελθόν ήταν συγκριτικό μειονέκτημα, την ακριβή ενέργεια, σε ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Θα είναι η πολύ πιο φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ η οποία θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στους αγρότες, τους μικρότερους και τους μεγαλύτερους».

Τόνισε ότι βεβαίως για να προχωρά σε εξαγγελίες έχει προηγηθεί συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για να είναι σίγουρος ότι υπάρχει «ηλεκτρικός χώρος». Πρόσθεσε ότι το πώς κατανέμει κανείς τον ηλεκτρικό χώρο που μπορεί να αποδεσμεύσει είναι και μια πολιτική επιλογή και δείχνει κοινωνικό πρόσημο και πρωτοβουλίες συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης. Το αν ας πούμε θα κατευθυνθεί όλος σε μεγάλα έργα ή αν ένα κομμάτι του θα πάει σε αγρότες ή σε μικρομεσαία βιομηχανία. Είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για όσα είχε πει στην πρωτομιλία του. «Έχουμε τον ΕΛΓΑ κι έχουμε την κρατική αρωγή όπως έχουμε επίσης και τις τακτικές ενισχύσεις που έρχονται από την ΚΑΠ και πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Τόνισε ότι μίλησε με συγκεκριμένα νούμερα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες εκεί που υπάρχουν και εξηγώντας ποια είναι χρονοδιαγράμματα στήριξης των συμπολιτών μας.

Είπε ότι ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι αυτό που επισημαίνουν οι αγρότες ως ζήτημα λειτουργίας του ανταγωνισμού. Οι δυο πτυχές του είναι η απόσταση της τιμής από το χωράφι στο ράφι, κάτι που όπως είπε αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα ενώ η δεύτερη πτυχή είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Αυτό που είναι καλό για τον παραγωγό μπορεί να είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή αλλά τουλάχιστον αυτά είναι χρήματα που μένουν στην πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δείτε λίγο τους ελέγχους που έγιναν τους τελευταίους μήνες από όλους τους εποπτικούς φορείς και πόσες περιπτώσεις παράνομων εισαγωγών εντοπίστηκαν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στα ζητήματα αυτά και σε τομείς όπως η μελισσοκομία που μπορεί να υπάρχουν και άλλα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στη συνέχεια στην ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η αλήθεια είναι ότι το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν. Γι αυτό και προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και μπορεί να ενσωματώσουμε και μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε έναν μηχανισμό που πράγματι υπό προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που οικονομικά άντεχαν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Λατινική Αμερική που συζητά η Ευρώπη και τόνισε ότι τα προϊόντα που θα εισάγονται χωρίς δασμούς δεν μπορεί να μην πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις που εμείς βάζουμε στους Έλληνες και ευρύτερα στους Ευρωπαίους παραγωγούς που είναι αυστηρές και αυξάνουν το κόστος γιατί αυτό σημαίνει αθέμιτο ανταγωνισμό. «’Αρα ίσοι κανόνες παιχνιδιού στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε όπως οφείλουμε και εμείς οι ίδιοι να διαφυλάσσουμε την ποιότητα των δικών μας προϊόντων», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να ολοκληρώσει τη δευτερολογία του αναφερόμενος στα θέματα των υποδομών.

Οι υποδομές που καταστράφηκαν στον Ντάνιελ ήταν πάρα πολλές είπε και τόνισε ότι πρόκειται για έργα για τα οποία απαιτείται χρόνος. Βέβαια τόνισε πως «όταν κόβεται ένας δρόμος σε ένα χωριό πρέπει να πάει δρόμος στο χωριό. Λοιπόν θα πάει ο δρόμος στο χωριό με προσωρινό τρόπο και θα ‘ρθουμε στη συνέχεια να φτιάξουμε αυτό το δρόμο σωστά».

Για τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες με το θέμα αυτό. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί πολλές διαφορετικές λύσεις. Ενώ στο παρελθόν πολλοί μπορεί να έπεσαν θύματα μίας και μόνο λύσης που ήταν η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερών από τη Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία. Τώρα ξέρουμε πια πως η λύση διαχείρισης των νερών απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει μία μαγική λύση για το πρόβλημα πλημμυρών της Θεσσαλίας. Απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις κάποιες μπορεί να είναι μικρές κάποιες μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Οι ειδικοί θα μας υποδείξουν αυτή τη δουλειά. Προφανώς θα τα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία αλλά πράγματι εκεί θα χρειαστεί να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις διότι η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους μόνο τοπικών μικρών συμφερόντων. Πρέπει να μπορεί κάποιος να βλέπει ολόκληρη την εικόνα προς όφελος όλων των πολιτών της Θεσσαλίας».

Κλείνοντας ευχαρίστησε για την ερώτηση τονίζοντας ότι αντιπολίτευση κάνουν πρωτίστως στην κυβέρνηση τα ίδια τα προβλήματα και οι πολίτες και η κυβέρνηση επιθυμεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Είπε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν αιτήματα πολλά από τα οποία είναι δικαιολογημένα. «Εμείς δεν θα τους κοροϊδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε κι αυτό νομίζω ότι το εκτιμά ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα. Και θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας αλλά και στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης για να δίνουμε λύσεις οι οποίες είναι σωστές, δίκαιες και πρωτίστως δίκαια εφαρμόσιμες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.