Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε στο Νταβός με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», Ravi Agrawal.
Ερωτηθείς για την Μέση Ανατολή και την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για την πιθανότητα κλιμάκωσης. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά για το παγκόσμιο εμπόριο γενικότερα». «Τώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα μιλάει με όλες τις πλευρές και κράτησε μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά και των αθώων στη Γάζα. Είπε ότι κανένας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι 1.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα. «Δεν νομίζω ότι στρατηγικά ενδιαφέρεται το Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών», τόνισε μεταξύ άλλων ενώ εξέφρασε την ελπίδα, όσο το δυνατόν συντομότερα να τερματιστεί η κρίση και να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, ώστε και οι δύο πλευρές να ζήσουν ειρηνικά.
Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την Ουκρανία και διπλωματικά και στρατιωτικά και πως η Ευρώπη είναι ενωμένη στη στήριξη του Κιέβου. Ανέφερε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση, παρότι δήλωσε γενικά αισιόδοξος, ότι δεν θα τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος.
Σχετικά με την Τουρκία, τόνισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί το «σουηδικό εμπόδιο» και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα. «Είχαμε όντως περίπλοκες σχέσεις με την Τουρκία. Κατά την πρώτη μου θητεία είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Από τον σεισμό στην Τουρκία έχουμε καταβάλλει μια τίμια προσπάθεια να χτίσουμε γέφυρες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα και αν δεν λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, είπε, μπορούμε να συμβιώσουμε και οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία ώστε Τούρκοι πολίτες να έρχονται χωρίς βίζα για επτά ημέρες σε ελληνικά νησιά. Όπως είπε στη συνέχεια, μπορούμε να συνεργαστούμε και στο μεταναστευτικό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι βάρκες πριν φύγουν από τις τουρκικές ακτές.
«Δεν είμαι αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και θέλω να χτίσουμε στα θετικά βήματα, που και οι δύο χώρες έχομε κάνει τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αστειευόμενος: «Νομίζω ότι έχει τελειώσει ο χρόνος μας» και πρόσθεσε: «Έχω εργαστεί και με τους δύο προέδρους. Και με τον πρόεδρο Τραμπ, και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Στο τέλος της ημέρας δεν θα ήταν πρέπον, όπως και κανένας ξένος ηγέτης, να εκφράσει θέσεις πάνω σε μια δομικά δημοκρατική διαδικασία. Και ως Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ο αμερικανικός λαός επιλέξει για επόμενο πρόεδρό του».
Αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα του 2023, παρά τις σημαντικές κρίσεις, είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, επενδύσεις. «Οι πολίτες κοιτάνε το καλύτερο για τις οικογένειές τους και μας έδωσαν μια δεύτερη θητεία», είπε. Τόνισε πως αφού παραμείναμε στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετία, στόχος τώρα είναι να γίνουμε Ευρώπη σε πολλούς τομείς.
Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως μπορεί η ΝΔ να εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μίλησε επίσης για τις μεταρρυθμίσεις, όπως πχ την επιστολική ψήφο και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Τώρα συζητάμε στην Ελλάδα για την ισότητα στο γάμο. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις από ένα κεντροδεξιό κόμμα να προτάσσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε για μια τριγωνική στόχευση που αποτελείται από εστίαση στην οικονομία, ανάπτυξη, υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά την ίδια στιγμή προοδευτισμό όταν συζητάμε για την ισοστάθμιση των δικαιωμάτων στην κοινωνία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.