Ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ αλλα για πόσο;

Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ κλήθηκε να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.

Στο ΕΓ αποφασίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί με γνώμονα την ανανέωση και την ενότητα, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι μοναδικός πολιτικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που «οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης».

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».

Η εισήγηση Κασσελάκη

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να πέσουν οι τόνισε και επισήμανε με νόημα: «Δεν θέλω να λογοκρίνω κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία». Πρότεινε, δε, την δημιουργία «μηχανισμού έκφρασης των διαφωνιών μέσα στα όργανα και ενιαία έκφραση στα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε: «Προτεραιότητα είναι να βρούμε ρυθμό» και συνέχισε: «Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας και να βγούμε στην κοινωνία. Να αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του».

«Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους, να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου. Σας καλώ όλους και όλες να κάνουμε το ίδιο. Να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κοινωνία. Να βγούμε στον δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία. Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο. Για να παράξουμε, επεξεργαστούμε και επικοινωνήσουμε συγκεκριμένες, συνολικές, αξιόπιστες, ρεαλιστικές απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες: ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, Στέγη, ασφάλεια, εθνικά θέματα».

«Για αυτό έβαλα μπροστά την δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων/ Think tank. Η Διάνα Βουτυρακου ήδη έχει γίνει αποδέκτρια ενδιαφέροντος στο email της, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουμε τον isyriza, καθώς και εθελοντές, που θα είναι και εκλογικοί αντιπρόσωποι. Αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση των οργάνων, αλλά περισσότερη Δημοκρατία».

«Όπως και την ενεργοποίηση και τον επανασχεδιασμό του isyriza, για να δώσουμε φωνή στα μέλη μας, να τα ενεργοποιήσουμε, να τα εμπλέξουμε στην παραγωγή πολιτικής. Να τα ακούσουμε. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα συλλογής βιογραφικών και δραστηριοποίησης εθελοντών».

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, έτρεξα, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που στηρίζαμε».

«Έδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την αναδιοργάνωση του κόμματος. Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας. Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας» συνέχισε.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου».

«Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ’ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα», επεσήμανε για την κριτική που του ασκείται για τις διαγραφές και την εσωκομματική αντιπαράθεση.

«Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας. Αυτό που ζητώ από όλους και όλες είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα».

Προχώρησε δε σε έκκληση για αυτοσυγκράτηση: «Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ».

Προανήγγειλε, δε, πρωτοβουλίες για «την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Το Ε.Γ συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή».

«Προτείνω να βγει σήμερα απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για την συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά».

Με τελεσίγραφο η συνάντηση Κασσελάκη-Τσακαλώτου – Και τώρα Εκτελεστικό Γραφείο

Νωρίτερα πραγαμτοποιήθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου με τον Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου. Ο Ευκλείδης ζήτησε το τετ α τετ με στόχο να πείσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω τις εισηγήσεις του για την διαγραφή των «τεσσάρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην υπουργού με τον Στέφανο Κασσελάκη ενόσω βρίσκονταν στις ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» μετά την σημερινή συνομιλία επέμεινε πως προϋπόθεση για να βελτιωθεί το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος και να συζητηθεί με ηρεμία το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποσύρει τις διαγραφές.

«Του εξήγησα ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Να το λύσει αυτό. Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει και αν το λύσει αυτό, θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανή ή όχι είναι η ενότητα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εγώ του ζήτησα να τις πάρει πίσω ή να λύσει το θέμα. Είπε θα το μεριμνήσει» πρόσθεσε.

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Θέλω πειθαρχία στα ΜΜΕ, στις εμφανίσεις σας και όποιος θέλει κάτι να πει έχει το ελεύθερο να τα λέει στα όργανα του κόμματος, σύμφωνα με το Καταστατικό».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι διαγραφές των των «τεσσάρων» είναι προϋπόθεση για να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός δήλωσε πως δεν έβαλε τέτοιο θέμα.

Σύμφωνα με πηγές προκείμενες στον επικεφαλής της «Ομπρέλας», εάν δεν ικανοποιηθεί από την απόφαση του προέδρου, ενδέχεται ακόμη και να αποχωρήσει από το κόμμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.