Δημοσκόποι: Ο Κασσελάκης εκφράζει κάτι καινούργιο, οι άλλοι 4 εκπροσωπούν τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ

Για τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχία του Στέφανου Κασσελάκη μίλησε o Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών GPO
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή και τονίζοντας πως «όλη διαδικασία, η εσωκομματική του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε πνοή με την είσοδο του κ. Κασσελάκη».
Όπως είπε «αυτό συνέβη για τρεις ξεχωριστούς λόγους. Πρώτον, ο συγκεκριμένος υποψήφιος έκανε μια στοχευμένη, σχεδιασμένη και με δυναμισμό καμπάνια, τη στιγμή που οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν μάλλον άνευρη και υποτονική. Οι τέσσερις υποψήφιοι, οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, είναι κομμάτι αυτού που ονομάζουμε “το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ηττήθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές”. Ο κ. Κασσελάκης δεν αποτελεί κομμάτι αυτού του πράγματος. Εκφράζει κάτι καινούργιο. Θα δούμε τι είναι αυτό ακριβώς».
Όσο για το ποια είναι η ουσιαστική «πρόταση» από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, ο κ. Παπαργύρης σχολίασε: «Ο κύριος Κασσελάκης νομίζω ότι δεν μας έχει ακόμα παρουσιάσει ένα πολιτικό συνεκτικό, εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό όμως που πολύ ευφυώς έκανε εξαρχής, είναι να θέσει τον πρωταρχικό του στόχο, ο οποίος είναι να κερδίσει τον σημερινό πρωθυπουργό. Αυτό είπε στους πολίτες, τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι ανανεωνόταν και ασχολούνταν με ζητήματα οργανωτικά, ιδεολογικά, δομικής ανασυγκρότησης.
Ο κ. Κασσελάκης έθεσε έναν στόχο καθαρό, ο οποίος φαίνεται ότι συγκίνησε τους πολίτες. Μια πλειοψηφία αυτών, καθώς δε φαίνεται να ασχολούνται με τα άλλα ζητήματα που έθεταν στην ατζέντα οι άλλοι υποψήφιοι».

Ρυθμιστικός παράγοντας στον β’ γύρο ο Νίκος Παππάς

Επίσης, μιλώντας για το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο ο κ. Κασσελάκης και αν αυτό μπορεί να αλλάξει στον δεύτερο, ο κ. Παπαργύρης είπε: «Οι συσχετισμοί, αν δούμε και τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων, νομίζω ότι δεν μας οδηγούν σε καθαρό αποτέλεσμα και σε καθαρό συμπέρασμα σχετικά να μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για τον δεύτερο γύρο. Έχει μεν ένα προβάδισμα ο Κασσελάκης. Ο κύριος Τσακαλώτος νομίζω ότι ήδη ανοιχτά φαίνεται ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της κυρίας Αχτσιόγλου. Ρυθμιστικός παράγοντας, νομίζω, στην έκβαση του δεύτερου γύρου εξελίσσεται ο κ. Παππάς που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ανοιχτά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Έχει όμως ενδιαφέρον».
«Ο δεύτερος γύρος συνήθως έχει μικρότερη συμμετοχή. Σημασία όμως έχει ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν. Και φαίνεται ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ψήφισαν τον κύριο Κασσελάκη την πρώτη φορά, μάλλον θα είναι και αυτοί οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό θα προσέλθουν και στη δεύτερη κάλπη. Την ίδια στιγμή ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθεί όμως και ένα ρεύμα αντίθετο προς την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Να προσέλθει δηλαδή και κόσμος που δεν θα ήθελε να τον δει».
Τέλος, είπε σχετικά με την ρητορική που υπάρχει πως όσοι ψηφίζουν Κασσελάκη είναι σαν να ψηφίζουν Πολάκη πως: «Ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να συνδεθεί με διάφορους τρόπους με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται σε αυτού του τύπου τη ρητορική, την οποία εξέφραζε κύριος Πολάκης. Αυτούς νομίζω ότι προσπαθεί να πάρει μαζί του και ο κ. Κασελάκης, εντάσσονται περισσότερο στα πλαίσια της πολιτικής τακτικής. Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα αν έχει και πολιτικό βάθος αυτή η σχέση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.