ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια να βγει από την Εντατική

Μία εβδομάδα από το ερχόμενο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες για την προεδρία, το παιχνίδι κάπως αρχίζει να ζωντανεύει. Ο Διονύσης Τεμπονέρας προτείνει την ανάδειξη ενός προσώπου με ισχυρή νομιμοποίηση, πλάι στον/ην πρόεδρο, που θα αναλάβει χρέη γραμματέα και θα εκλέγεται από το συνέδριο και όχι από την Κ.Ε., όπως συμβαίνει σήμερα.

  • του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Οπως γράψαμε εγκαίρως στη «δημοκρατία» και όπως φανερώνει το τελευταίο κείμενό του της περασμένης Τετάρτης, στο οποίο ενσωματώνει όσα είπε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αμέσως μετά τις εκλογές, ο ίδιος δηλώνει εμμέσως το ενδιαφέρον του για το πόστο, με τη στήριξη βεβαίως της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας (ΡΕΝΕ), στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη, όπως οι Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης, Παναγιώτης Ρήγας, Χάρης Τσιόκας κ.ά., καθώς και της μεγάλης ομάδας των πασοκογενών, οι οποίοι στην τελευταία Κ.Ε. διαμόρφωσαν ισχυρή μειοψηφία και στήριξαν την πρόταση Τεμπονέρα να μετατεθεί η εκλογή προέδρου για μετά τις δημοτικές και αφού προηγηθεί έκτακτο συνέδριο.

Ορισμένοι στην Κουμουνδούρου έσπευσαν ήδη να αφήσουν υπονοούμενα ότι στόχος της πρότασης είναι η εγκαθίδρυση μιας δυαρχίας στο κόμμα, η οποία, όπως δυσοίωνα προβλέπουν, θα προκαλέσει εστία τριβών και μόνιμης ακινησίας. Οι ανησυχίες τους ωστόσο μετριάζονται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος ψηφίζεται από τα μέλη, ενώ ο γραμματέας, αν ευοδωθεί η πρόταση, από το συνέδριο, συνεπώς οι ρόλοι είναι διακριτοί και σαφώς οριοθετημένοι.

Κατάργηση των τάσεων

Ο Τεμπονέρας, συνοπτικά, ζητεί κατάργηση των τάσεων, αφήνοντας αιχμές προς την «Ομπρέλα», στην οποία συγκεντρώνονται «οι παλαιοί μεγαλομέτοχοι», ρίχνει όμως «καρφιά» και σε Αχτσιόγλου, Παππά, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο “κόμμα μελών” και το “κόμμα δομών”», όπως εξαγγέλλουν. Τι προτείνει;

1. Επανίδρυση του κόμματος, κάτι που είχε αναγνωρίσει κι ο Τσίπρας στο μήνυμα της αποχώρησης

2. Ο νέος πρόεδρος να πάρει εντολή για την επανίδρυση πάνω σε μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία θα δεσμευθεί να εφαρμόσει.

Να σημειωθεί ότι απώτατο χρονικό όριο για να υποβληθούν νέες υποψηφιότητες πέραν των τεσσάρων είναι το μεθεπόμενο Σάββατο, στο συνέδριο. Υπάρχουν απορίες για τη στάση του Πολάκη, που δηλώνει στο φανατικό κοινό του ότι το σκέφτεται, αλλά και του Φάμελλου, που έχει δηλώσει υπαινικτικά, παρά τις δημόσιες αρνήσεις του, ότι θα καλόβλεπε μια πιθανή υποψηφιότητα για να διαδραματίσει ρόλο ενωτικό.

Νέα, απρόβλεπτη μεταβλητή αποτελεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο δυναμικός ομογενής επιχειρηματίας, που συμμετείχε στις εκλογές στις ΗΠΑ στο επιτελείο του προέδρου Μπάιντεν, κατέθεσε τις βασικές αρχές μιας πολιτικής διακήρυξης και καλεί τον κόσμο να συνεισφέρει και να τη συμπληρώσει με προτάσεις. Να σημειωθεί πως έχει και την εύνοια του Πολάκη, από τη στιγμή που δήλωσε πως αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στα κοινά εμπνευσμένος από τη δουλειά που ο πρώην υπουργός έκανε στην ομάδα διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παζλ υποστηρικτών κάθε υποψηφίου

Το «εκλογικό παιχνίδι» έχει καθορισμένους υποστηρικτές κάθε πλευράς. Αν εξαιρέσει κανείς τον Στέφανο Τζουμάκα, που αρνείται, όπως λέει, τον «πολιτικό συνδικαλισμό και τον παραγοντισμό», η διάταξη έχει ως εξής: Την υποψηφιότητα της Eφης Αχτσιόγλου στηρίζουν στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Eλενα Ακρίτα, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιάννης Μυλόπουλος και Διάνα Βουτυράκου, εκπρόσωποι της παλαιάς ιδιοκτησίας, όπως οι Νίκος Βούτσης και Δημήτρης Παπαδημούλης, πρώην προεδρικοί, όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μαντζουράνης, Αριστείδης Μπαλτάς, Σταύρος Αραχωβίτης, Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην μέλη της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Δημήτρης Χαλαζωνίτης, πασοκογενείς, με τους Γιάννη Ραγκούση, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Μπίστη και ακαδημαϊκοί ειδικού βάρους, όπως οι Αρις Καζάκος, Δημήτρης Λιάκος, Μαριλένα Κοππά και Λούκα Κατσέλη.

Στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου παρατάσσονται βασικά οι δυνάμεις της «Ομπρέλας», όπως οι Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Βίτσας, Πέτη Πέρκα, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστας Φωτάκης, Κώστας Αθανασίου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Γάκης, Χρήστος Μαντάς και Σία Αναγνωστοπούλου. Σε περίπτωση που ο Ευ. Τσακαλώτος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο (αν χρειαστεί), η πλειοψηφία των στελεχών αυτών θα στηρίξει την Εφη Αχτσιόγλου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.