Τούρκοι διακινητές και “πρόσφυγες” βγάζουν στο “σφυρί” άδειες διαμονής και διαβατήρια ασύλου

Ανάρπαστα γίνονται στην μαύρη αγορά τα “μπλέ” διαβατήρια ασύλου τα οποία χορηγούν οι ελληνικές υπηρεσίες σε αλλοδαπούς δικαιούχους διεθνούς προστασίας. “Πρόσφυγες” και Τούρκοι διακινητές τα βγάζουν στο “σφυρί” από 1500 ευρώ.

Το “τούρκικο παζάρι” αρχίζει με ανακοινώσεις σε κλειστές ομάδες και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ας δούμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Στην πρώτη περίπτωση “πρόσφυγας” ο οποίος εξασφάλισε άδεια διαμονής και πήρε το διαβατήριο ασύλου στα χέρια του έσπευσε να το βγάλει στον “πλειστηριασμό”.

blue 001

Στην δεύτερη περίπτωση ο “πρόσφυγας” ανακοινώνει ότι διαθέτει προς πώληση στην τιμή των 1500 ευρώ διαβατήριο ασύλου αλλοδαπού 25 ετών.

Η συνέχεια γνωστή. Οι ενδιαφερόμενοι θα στείλουν φωτογραφίες τους, το άτομο που έχει στην κατοχή του το διαβατήριο ασύλου θα συγκρίνει τις εικόνες και θα ανακοινώσει σε ιδιωτική συνομιλία σε αυτόν που μοιάζει περισσότερο με το άτομο για λογαριασμό του οποίου έχει εκδοθεί το έγγραφο ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος αγοραστής και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την τιμή και τον τρόπο παράδοσης.

blue 003

Στην τρίτη περίπτωση αναγνωρισμένος “πρόσφυγας” από την Ελλάδα πουλάει το διαβατήριο ασύλου του στην “ειδική τιμή των 1500 ευρώ”.

Όπως αναφέρει ο ίδιος δεν ζει πλέον στην χώρα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πουλά κατ’ επάγγελμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

“Όλοι στο camp”…

Σε ερώτηση ατόμου, μεταξύ δεκάδων άλλων που ζητούν πληροφορίες, γιατί το πουλάει τόσο ακριβά ο “πρόσφυγας” αποκαλύπτει με κυνικό τρόπο ότι “δεν γνωρίζει κανέναν στο camp που βρισκόταν ο οποίος να πούλησε το διαβατήριο ασύλου του για λιγότερα από 2.000 ευρώ”.

blue 002a

blue 002b

Στα χέρια διακινητών

Διαβατήρια ασύλου, άδειες διαμονής και τα γνωστά τρίπτυχα δελτία αιτούντος ασύλου, όλα δείχνουν ότι έχουν πέσει και στα χέρια Τούρκων διακινητών.

Προ ημερών, Τούρκοι διακινητές σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες μέλη, επιδεικνύοντας την “πραμάτεια” τους, ανήρτησαν εικόνες ταξιδιωτικών εγγράφων προς πώληση μεταξύ των οποίων εντοπίζονται και 4 γνήσια δελτία αιτούντος ασύλου τα οποία έχουν εκδόσει ελληνικές υπηρεσίες ασύλου φέροντας και τις σχετικές σφραγίδες.

Τα ντοκουμέντα αυτά πιστοποιούν ότι οι Τούρκοι διακινητές έχουν παρακάμψει εντελώς την διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

Μπορούν και δεν διστάζουν να προμηθεύσουν τον οποιονδήποτε χωρίς καν να χρειασθεί να μπει σε φουσκωτό ή να περάσει παράνομα τον Έβρο ή καταγραφεί στην Ελλάδα, με γνήσια δελτία αιτούντος, άδειες διαμονής, και διαβατήρια ασύλου με τα οποία μπορούν στην συνέχεια να ταξιδέψουν παντού στην Ευρώπη.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσα άτομα έχουν στην κατοχή τους τέτοιου είδους έγγραφα και βρίσκονται στην χώρα χωρίς να έχουν περάσει από την διαδικασία ασύλου ή πόσα από αυτά τα έγγραφα έχουν στην διάθεση του τα κυκλώματα των Τούρκων διακινητών.

blue 004

Τέλος, σημείωνεται ότι πρόσφατα η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής μετά από εκτεταμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε από 18-26 Φεβρουαρίου, εξάρθρωσε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς κι εμπορευόταν ταξιδιωτικά έγγραφα. Μεταξύ των ευρημάτων εντοπίσθηκαν και δελτία αιτούντος ασύλου.

blue 005

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.