Δυνατή Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία απόφαση για το ντιμπέιτ – Την Τετάρτη νέα συνεδρίαση για το θέμα

Χωρίς «λευκό καπνό» για το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ , ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων τους χθες, και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να γίνει και νέα συνάντηση την Τετάρτη.

Το σίγουρο είναι ότι η πρόταση Τσακαλώτου να γίνει ανοιχτή συνομιλία των τεσσάρων υποψηφίων με την συμμετοχή πολιτών αντί του ντιμπέιτ παραμένει και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει σαφή απάντηση. Ο Νίκος Παππάς ωστόσο δύο φορές έχει μιλήσει υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ. «Έχουμε κάνει μια πρόταση για διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης. Θεωρώ ότι θα τελεσφορήσει, εκτός αν υπάρξουν ρητές αντιρρήσεις, και θα πρέπει βεβαίως να εντείνουμε και την καμπάνια μας για τη συμμετοχή του Αριστερού και προοδευτικού κόσμου στη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα.

Και χθες είχε ταχθεί υπέρ του ντιμπέιτ ενόψει της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάδειξη νέου προέδρου τονίζοντας ότι «θα βοηθήσει τη συμμετοχή».  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει την άποψη ότι ένα ντιμπέιτ θα έδειχνε αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.  Κανείς υποψήφιος δεν είναι ρητώς κατά της τηλεμαχίας, πλην της πρότασης Τσακαλώτου. Το πιο πιθανό σενάριο θέλει το ντιμπέιτ να γίνει, αν γίνει, κάποια στιγμή στην εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ του συνεδρίου και της εσωκομματικής κάλπης.

Λογικά θα διεξαχθεί στην ΕΡΤ. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν, τον κύκλο των ερωτήσεων, το περιεχόμενο και τη διαδικασία στο σύνολό της. Τις επόμενες μέρες τα επιτελεία των υποψηφίων μαζί με τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη θα κληθούν να συναποφασίσουν τις λεπτομέρειες, ώστε να δοθεί στο γεγονός η πολιτική αναγνωρισιμότητα που του αξίζει. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς έχει προτείνει την 7η Σεπτεμβρίου (ημέρα Πέμπτη) ως την πιο κατάλληλη για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας.

Η πλευρά Τζουμάκα

Ωστόσο η πλευρά Τζουμάκα φαίνεται να έχει άλλη άποψη, με την εκπρόσωπό του, Κατερίνα Μαμώλη να αναφέρει χθες πως «αυτή η πρόταση (Τσακαλώτου) δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρόταση για διενέργεια τηλεοπτικού διαλόγου με την ευθύνη είτε της ΕΡΤ είτε κάποιου άλλου καναλιού εθνικής εμβέλειας».

Σε ανάρτησή της η κ. Μαμώλη αναφέρει:  «Αγαπητέ Σύντροφε Ευκλείδη Τσακαλώτο ως εκπρόσωπος στη σημερινή συζήτηση του υποψηφίου Στέφανου Τζουμάκα θα ήθελα να διευκρινίσω τα κάτωθι με αφορμή το παρόν post σας.  Καταρχάς, εγώ εκπροσωπώντας την πλευρά Τζουμάκα, έθεσα το ζήτημα της αποδοχής εκ μέρους μας της πρότασης της ΝΕ Πειραιά και μάλιστα πρότεινα το ίδιο να αποφασίσει και η ΝΕ Α’ Αθήνας. Δηλαδή να πραγματοποιήσει μια αντίστοιχη εκδήλωση με όλους τους υποψήφιους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν υπήρξε καμία σχετική ξεχωριστή πρόταση από τον εκπρόσωπο σας, παρά μόνο, αφού το έθεσα, αποδοχή από μέρους όλων των εκπροσώπων των υποψηφίων της πρότασης της ΝΕ Πειραιά και υιοθέτηση και την πρότασης που κατέθεσα να διερευνηθεί η αντίστοιχη δυνατότητα και για την Αθήνα.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με την πρόταση για διενέργεια τηλεοπτικού διαλόγου με την ευθύνη είτε της ΕΡΤ είτε κάποιου άλλου καναλιού εθνικής εμβέλειας. Την ποιότητα του εν λόγω διαλόγου προφανώς και θα τη διασφαλίσετε εσείς οι ίδιοι ως υποψήφιοι, καθώς έχετε και τις αρχές και την επάρκεια να αντιπαρατεθείτε με σεβασμό και με βάση τις απόψεις σας. Άλλωστε, έχετε οι 4 σας ήδη συμφωνήσει σε αυτή τη βάση προ 20ημέρου.   Επιπροσθέτως, ειδικά για το θέμα του τηλεοπτικού διαλόγου, όπως πρότεινα από μεριάς της υποψηφιότητας του Στέφανου Τζουμάκα, μπορεί να διασφαλιστεί η διενέργεια κύκλου ερωτήσεων τόσο για θέματα της χώρας όσο και του κόμματος, άλλωστε η εκλογή Προέδρου αφορά το κυβερνητικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προφανώς όπως, πολύ σωστά αναφέρετε θα πρέπει ο τηλεοπτικός διάλογος να είναι ενταγμένος στην κοινωνική συγκυρία και όχι εν κενώ πολιτικά. Σας εύχομαι καλή συνέχεια.»

Η Έφη Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να διαφωνεί με καμία από τις δυο προτάσεις αρκεί να υπάρχουν κανόνες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.