Οι στόχοι και οι προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ για δήμους και περιφέρειες

Κείμενο Μυρτώ Λιαλιούτη

Οι επιλογές σε επίπεδο περιφερειών αναδεικνύουν την απόφαση πολιτικής αυτονομίας που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης – καθώς όσα χρίσματα «μοιράζονται» με άλλα κόμματα, έχουν πρώτα δοθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη

Η διαδικασία απόδοσης χρισμάτων δεν έχει τελειώσει ακόμα, όμως απομένουν μόνο πια λίγες πινελιές: με την ανακοίνωση και των τελευταίων υποψηφίων σε Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Στερεά Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει και επισήμως σε τροχιά καταμέτρησης των δυνάμεών του πανελλαδικά – με στόχο να θεωρείται, σε οκτώ μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογες, η βασική εναλλακτική προοδευτική δύναμη απέναντι στη ΝΔ.

Οι επιλογές σε επίπεδο περιφερειών αναδεικνύουν την απόφαση πολιτικής αυτονομίας που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης – καθώς όσα χρίσματα «μοιράζονται» με άλλα κόμματα, έχουν πρώτα δοθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Τα χρίσματα και τα ονόματα

Το πράσινο φαβορί ήταν και παραμένει ο Σταύρος Αρναουτάκης στην περιφέρεια της Κρήτης – ο μοναδικός περιφερειάρχης που κράτησε τον αυτοδιοικητικό χάρτη να μη βαφτεί εξ ολοκλήρου γαλάζιος το 2019. Στις άλλες περιοχές-κλειδιά της Κεντροαριστεράς στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, χρίσμα δεν έχει ακόμα δοθεί, καθώς αναζητείται μια λύση που θα μπορούσε να συσπειρώσει το ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο. Καλά αποτελέσματα αναμένονται επίσης στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου ο υποψήφιος στηρίζεται και από τον νυν δήμαρχο Λάρισας, ενώ ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Βόρειου Αιγαίου, κυρίως γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε επίσημη στήριξη – με την πρόταση για να δοθεί χρίσμα στον Γιώργο Μουτζούρη να δημιουργεί επιπλέον εντάσεις στο εσωτερικό του.

Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης έχει κενά στα περιφερειακά χρίσματα, επιτρέπουν στους γνωρίζοντες τα αυτοδιοικητικά να μιλούν για μια προσπάθεια καταμέτρησης δυνάμεων που, ανά περιπτώσεις, θα στείλει μηνύματα και για την κεντρική πολιτική σκηνή. Η Αττική, που ανέκαθεν είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αποκτά διάσταση και για τη μάχη που εξελίσσεται παράλληλα στον προοδευτικό χώρο, καθώς είναι η περιφέρεια που τόσο το ΠΑΣΟΚ, με τον Γιάννη Σγουρό, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Ιωακειμίδη, ανακοίνωσαν από τις πρώτες – και οι δύο υποψήφιοι επεξεργάζονται την κάθοδό τους τουλάχιστον εδώ και ένα εξάμηνο.

Τα φαβορί και οι συμμαχίες

Σε επίπεδο δήμων, το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή του στον δήμο της Αθήνας στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα έκανε και μια επιλογή κεντρικής πολιτικής σκηνής, προβάλλοντας το σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό προφίλ του κόμματος. Ο Δούκας δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς τα τελευταία χρονια δρούσε στον δημόσιο χώρο περισσότερο ως τεχνοκράτης, πράγμα που σημαίνει πως όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό του, τόσο καλύτερα θα μεταφραστεί αυτό για το κόμμα του. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε χρίσμα, όμως δεν αποκλείεται να δώσει στον δεύτερο γύρο, στην περίπτωση που περάσει μια προοδευτική υποψηφιότητα.

Φαβορί στον Πειραιά είναι Γιάννης Μώραλης, ο υποψήφιος που έλαβε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Παρότι άλλα επίσημα χρίσματα στους δήμους δεν υπάρχουν, στη λογική πως στην αυτοδιοίκηση η εκπροσώπηση οφείλει να είναι κομματικά ακηδεμόνευτη, στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν νίκες και καλά αποτελέσματα από προοδευτικούς σχηματισμούς με τους οποίους συστρατεύονται τα τοπικά στελέχη του κόμματος τόσο σε περιοχές της ευρύτερης Β’ Αθήνας όσο και στην περιφέρεια. Και ίσως αυτές οι επιτυχίες θα έχουν, σ’ αυτή τη φάση, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την καταγραφή στις περιφέρειες, γιατί θα έρθουν να επιβεβαιώσουν ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση που μπορούν να διαχυθούν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο – ως εκ τούτου, απαραίτητες για το επόμενο βήμα του εκλογικού κύκλου, δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2024.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.