Τι συμβαίνει στον Συριζα; Που βαδίζει;

Διαλυτικά φαινόμενα που προοιωνίζονται την επικείμενη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πολλοί υπαινίσσονται, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν αναφέρει δημόσια, καταγράφονται στην πορεία του κόμματος εν όψει της ανάδειξης νέας ηγεσίας στις 10 Σεπτεμβρίου καθώς και των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου.

Η αποχώρηση Τσίπρα από το σκηνικό στις 29 Ιουνίου φαίνεται πως απελευθέρωσε όλες τις δυνάμεις που υπονόμευαν τη συντεταγμένη διάταξη του κόμματος και πλέον ο λυσσαλέος εμφύλιος που διεξάγεται τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Έπειτα από μια νέα, αδιέξοδη διελκυστίνδα συγκρούσεων η Πολιτική Γραμματεία σε μια σχεδόν οριακή ψηφοφορία έδωσε την περασμένη Πέμπτη το χρίσμα για τον Δήμο της Αθήνας στον Κώστα Ζαχαριάδη, που υποστηρίζεται από την Έφη Αχτσιόγλου, απέναντι στον Νίκο Φίλη, ο οποίος εξέφρασε τις δυνάμεις της «Ομπρέλας».

Είχε προηγηθεί η απόρριψη της υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, την οποία, έπειτα από πρόταση Τσίπρα, είχε επιδοκιμάσει η Κεντρική Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο.

Αιτία πολέμου

Η επικράτηση ωστόσο του Κ. Ζαχαριάδη αποτελεί για πολλούς αιτία πολέμου. Ήδη ο Ν. Φίλης, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από στελέχη της παλαιάς προεδρικής ομάδας, κάνει λόγο για ευθεία ανάμειξη επιχειρηματικών συμφερόντων στην αυλή του κόμματος.

Με τη γνωστή του έμφαση, ο Παύλος Πολάκης, που αποκάλυψε ότι ψήφισε υπέρ της εκλογής του (μπασκετμπολίστα) Παππά, χαρακτήρισε χθες «μεγάλο λάθος» την εκλογή Ζαχαριάδη, συνοψίζοντας ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός».

Ο ίδιος, εξηγώντας τους λόγους που απείχε στη συνέχεια, σχολίασε αιχμηρά προς την πλευρά Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου: «Η νεοφιλελεύθερη μητσοτακική Δεξιά χρειάζεται αντίπαλο που θα τη νικήσει. Με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα. Αλλιώς δεν θα εμπνευστεί κανείς με αυτά τα γενικόλογα “τεχνοκρατικά”, τα “συμπεριληπτικά”, τα “αλληλέγγυα” και τα ηθικοπλαστικά!».

Σε χαμηλότερους τόνους ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Παππάς δήλωσε ότι ψήφισε τον συνεπώνυμό του, προσθέτοντας: «Θα στηρίξουμε όλοι τώρα την επιλογή που πλειοψήφησε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει πλέον να καλύψει το χαμένο έδαφος, αφού, όπως και ο υπηρεσιακός πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος αναγνωρίζει, άργησε να λάβει τις αποφάσεις του.

Η αλήθεια είναι ότι το γυαλί στον ΣΥΡΙΖΑ ράγισε για τα καλά. Και η προσπάθεια να μεταφερθεί «προς τα έξω» μια εικόνα έστω πλασματικής ενότητας όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά, προβλέψιμα, θα έχει και νέα επεισόδια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.