Τσίπρας: Κάλεσμα στους νέους και στο βάθος… «αποστασίες» – «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή» το δίλημμα

Ανοιχτό κάλεσμα στους νέους να προσέλθουν στις κάλπες την 21η Μαΐου απηύθυνε χθες από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας παράλληλα υπαινιγμούς προς την κυβέρνηση για παρεμπόδιση της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για 250.000 εποχιακούς εργαζόμενους.

Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη από τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση, εκτιμώντας ότι δεν θα λείψουν «οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, τα fake news, οι fake δημοσκοπήσεις, οι αποστασίες», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Εχθρεύεται τους νέους»

Στοχεύοντας ευθέως στην νεανική ψήφο, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε τόσο στις «περίπου 500.000» νέους ψηφοφόρους 17 έως 20 ετών, «που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και δεν είχαν την δυνατότητα το 2019», όπως είπε, εκτιμώντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εχθρεύεται τους νέους», καθώς κατά τον κ. Τσίπρα «προσπαθεί να τους πείσει, όμως, ότι όλοι είναι το ίδιο και ότι τίποτα δεν αλλάζει. Προσπαθεί να τους ωθήσει στην αδιαφορία και στην αποχή». Στον αντίποδα, «πηγαίνετε στην κάλπη. Η ψήφος σας είναι δύναμη» παρότρυνε την νέα γενιά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επιχειρώντας να την κινητοποιήσει να προσέλθει στις κάλπες.

Η αποστροφή του κ. Τσίπρα για το νεανικό εκλογικό ακροατήριο υπήρξε -κάθε άλλο παρά τυχαία- τόσο εκτενής κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση, καθώς η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποθαρρύνει τους νέους να προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Σημειωτέον ότι στις ηλικίες 17-24 ετών και 24-35 ετών αντίστοιχα, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν επτά μονάδες μπροστά το 2019, σύμφωνα με τα exit polls, όταν έχασε από την ΝΔ στην ίδια εκλογική αναμέτρηση με οκτώ μονάδες διαφορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κουμουνδούρου μεταφράζει τις κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στο νεανικό ακροατήριο ως κινήσεις πανικού, αθροίζοντας και το γεγονός ότι «200.000 με 250.000 εργαζόμενοι σε εποχικές δουλειές, δεν θα έχουν δυστυχώς τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 του Μάη γιατί βρίσκονται στη σεζόν, κυρίως στον τουρισμό» όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «αυτούς τους τρέμει ο κ. Μητσοτάκης και δεν θέλει να ψηφίσουν. Υπήρχε η δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν, τους τη στέρησε». Στην κατεύθυνση αυτή, «καλούμε τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους να πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν και για αυτούς, για τους συναδέλφους τους, για τους νέους ανθρώπους που ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει γιατί τους τρέμει» επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντείνοντας την κριτική του στο πεδίο αυτό, το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε την ψήφο της απλής αναλογικής ως την πιο ισχυρή ψήφο «διαμαρτυρίας απέναντι στο κατεστημένο», υπενθυμίζοντας προς την νέα γενιά την ελάχιστη βάση εισαγωγής της κυρίας Κεραμέως, «που μπλοκάρει κάθε χρόνο την είσοδο δεκάδων χιλιάδων νέων στα πανεπιστήμια», ενώ κατηγόρησε ακόμη το Μέγαρο Μαξίμου ότι στοχοποίησε την νέα γενιά για την διάδοση του κορονοϊού, όπως και ότι «κινητοποίησε τις δυνάμεις καταστολής στις πλατείες ακόμη και μέσα στα πανεπιστήμια να δέρνει νέους ανθρώπους». Προσδίδοντας για τους παραπάνω λόγους χαρακτήρα αντισυστημικότητας στην ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «η μοναδική ψήφος, που θα πονέσει το κατεστημένο, η μοναδική ψήφος διαμαρτυρίας είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας με νόημα πως «μόνο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την αλλαγή την 21η του Μάη».

«Τερατώδης» η συρρίκνωση του κράτους Δικαίου

Θέτοντας για άλλη μια φορά την πρωτιά του κόμματός του στις επικείμενες εκλογές ως βασική προϋπόθεση για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε στο επιχείρημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη περί «τερατογένεσης» με φόντο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας πως «το πιο τερατώδες που έχει δει η χώρα είναι αυτό που διέπραξε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου, με τις παρακολουθήσεις στο διπλανό του γραφείο, από τον ανιψιό του στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό που βλέπουμε με την ακρίβεια, η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λίγο πριν έρθει η ενεργειακή κρίση και ότι θέλει τώρα να ιδιωτικοποιήσει και το νερό, αν εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός». Ως προς το δίλημμα των εκλογών, ο ίδιος το συνόψισε ως «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή. Κοινωνική προστασία ή λεηλασία” και πρόσθεσε πως «οι πολίτες έχουν ήδη απαντήσει: Αλλαγή με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 21 του Μάη».

«Θα σπάσουμε και το ρόδι»

Στην αφετηρία για την προεκλογική κούρσα, ο κ. Τσίπρας θέλησε ακόμη να δώσει έναν πιο «χαλαρό» τόνο στην τοποθέτησή του, σχολίασε πως χθες ήταν «μία σπουδαία ημέρα. Σήμερα (σ.σ. χθες) που ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες έγινε σεισμός στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη βρέχει από το πρωί». «Δεν είμαι προληπτικός, δεν πιστεύω στις προλήψεις, αλλά καλού κακού στις 21 του Μάη μαζί με την ψήφο μας θα σπάσουμε και το ρόδι, για να έρθει καινούργια μέρα στον τόπο, να ανασάνει η κοινωνία, να ξεφύγουμε από μία πολιτική που τα δίνει όλα στους ισχυρούς», σημείωσε ο ίδιος.

Βολές για την επενδυτική βαθμίδα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιχείρησε παράλληλα να αποδομήσει το λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης για να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, χαρακτηρίζοντας ως ανέκδοτο το γεγονός «ότι προκηρύσσει τις εκλογές για το μέγα εθνικό θέμα της επενδυτικής βαθμίδας». «Το μόνο δηλαδή που του έμεινε να υποσχεθεί στην οικονομία το 2019. Και λέω το μόνο, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, ήταν αυτή που έβγαλε ξανά τη χώρα στις αγορές» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, διαβλέποντας ως ανέφικτο στόχο την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Μετά τις εκλογές του 2019 το υποσχόταν με βεβαιότητα για το πρώτο εξάμηνο, μετά για το 2020. Το 2020 το υποσχόταν για το 2021, το 2021 για το 2022, το 2022 για το 2023. Στις αρχές του 2023 είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο θα την πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Όσο την είδατε εσείς, άλλο τόσο την είδε και αυτός» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος άσκησε επιπλέον δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στην οικονομία, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν αφήνει επενδυτική βαθμίδα, αλλά αφήνει το δημόσιο χρέος αυξημένο κατά 44 δισ. ευρώ, το ιδιωτικό χρέος 40 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι το παραδώσαμε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 10 φορές μεγαλύτερο από ότι το παραδώσαμε. Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μεγέθη». Ακόμη, έκανε λόγο για «αλλεπάλληλες εξαπατήσεις του κ. Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό», συμπληρώνοντας ότι «η μεσαία τάξη, για την οποία προεκλογικά έταζε ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτή που σήμερα αναγκάζεται να ζει με κουπόνια για το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, το πρατήριο βενζίνης»

Προβοκάτσιες και αποστασίες

Αίσθηση, την ίδια ώρα, προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσίπρα στην προεκλογική περίοδο που μόλις ξεκίνησε, εφιστώντας την προσοχή στελεχών, μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τον επόμενο μήνα. «Αυτές τις 29 και μία μέρες που μείνανε θα δούμε πολλά μπροστά μας” είπε στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «το καθεστώς αυτό θα κάνει το παν για να γαντζωθεί στις καρέκλες της εξουσίας, για να αποτρέψει την πολιτική αλλαγή που έρχεται. Δεν θα τα καταφέρει, αλλά να ξέρετε: Οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, τα fake news, οι fake δημοσκοπήσεις, οι αποστασίες θα επιστρατευθούν το επόμενο διάστημα από το καθεστώς Μητσοτάκη».

Επιπλέον, σχολίασε για τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της «Ελληνικής Λύσης» πως «άλλωστε στις αποστασίες – μία τέτοια κατήγγειλε σήμερα ο Βελόπουλος για κάποιους βουλευτές του – η οικογένεια Μητσοτάκη έχει το know how, ξέρει πώς ακριβώς γίνονται. Θα δούμε πολλά, θα τα κάνουν όλα, θα τα δώσουν όλα. Αλλά δεν θα αποτρέψουν το μοιραίο». Στην ίδια κατεύθυνση, αμφισβήτησε τα δεδομένα από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, λέγοντας πως «τις μπάρες των δημοσκοπήσεων θα τις δούμε το βράδυ της 21ης του Μάη».

«Θέλουμε την πρώτη ευκαιρία»

Ως προς το μήνυμα των εκλογών, «λέμε σε όλους τους πολίτες ότι η 21η του Μάη μπορεί να γίνει μία μέρα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί έχουμε σχέδιο, πλέον και ξέρουμε και μπορούμε» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε μία δεύτερη ευκαιρία, θέλουμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας σχέδιο, με το δικό μας πρόγραμμα, με τη δική μας εντιμότητα». «Το σχέδιό μας είναι και ρεαλιστικό και βιώσιμο. Χθες (σ.σ. προχθές) είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Γερμανό Καγκελάριο για αυτό το σχέδιο» γνωστοποίησε ο κ. Τσίπρας για το τετ α τετ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως πρόκειται για «ένα σχέδιο μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κανονικότητας. Γιατί αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι ευρωπαϊκή κανονικότητα».

«Έλα να συζητήσουμε» στο ντιμπέιτ

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέφερε το αίτημά του για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας με τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «μιας και σήμερα αρχίζει η προεκλογική περίοδος επίσημα, θέλω να καλέσω τον κ. Μητσοτάκη και να του πω ‘Τι φοβάσαι; Έλα να συζητήσουμε ανοιχτά, δημόσια, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, να ακούσει ο ελληνικός λαός τα επιχειρήματα, τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας. Αν πιστεύεις ότι η αντιπαράθεση είναι Τσίπρας – Μητσοτάκης, όπως λες, γιατί το βάζεις στα πόδια, όπως το έβαλες στα πόδια και στη Βουλή. Έλα να συζητήσουμε», ενώ απευθυνόμενος και προς το ΕΣΡ, «θα πρέπει να υπάρξει μια τάξη σε αυτή την ασυδοσία, στοιχειώδεις κανόνες ισονομίας στην παρουσία όλων των κομμάτων, αυτό απαιτεί η Δημοκρατία», κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.