Δείτε την έκτακτη συνεντευξη του Κυριακου Μητσοτακη

Το ρευμα πανάκριβο, η βενζινη απλησίαστη, τα τρόφιμα στα σουπερ μαρκετ εχουν τιμές κατοχής, ο κόσμος πεινάει αλλα η κυβέρνηση τα κανει όλα καλά. Αν στο τελος της συνέντευξης παρασημοφορήσει και τον εαυτό του, δεν θα παραξενευτεί κανένας.

«Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τη μείωση των φόρων. «Θα δούμε μειώσεις και στους έμμεσους φόρους;» ρωτήθηκε. «Τώρα που μπορούμε να κάνουμε συνολικό απολογισμό τετραετίας, κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί, όπως ο ΕΝΦΙΑ»σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «έχουμε περισσότερα εργαλεία για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας», ενώ τόνισε ότι «δεν είμαι αφελής και ξέρω ότι θα υπάρξουν εκείνοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση σε βάρος των καταναλωτών». «Εκτιμώ ότι ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι και πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει» πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.