Δυνατή Ελλάδα

Παπαδόπουλος: Η παράταση της λειτουργίας του ΟΑΣΘ κρίνεται αναγκαία ενόψει της λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ρυθμίσεις σε θέματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορούν στην παράταση της ανάθεσης του συγκοινωνιακού έργου στον ΟΑΣΘ, την καταβολή ενισχύσεων στα ΚΤΕΛ και στα λεωφορεία που καλύπτουν άγονες γραμμές, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΟΣΕ και τη σύσταση εθνικού φορέα για την ηλεκτροκίνηση, περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ανέλυσε το περιεχόμενο των σχετικών τροπολογιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα παραπάνω ζητήματα.

Ειδικότερα, προβλέπεται η εκ νέου παράταση λειτουργίας του ΟΑΣΘ για ακόμη έναν χρόνο, έως τις 31-12-2023, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η εκκαθάριση του Οργανισμού και να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος ολοκλήρωσης του σχεδιασμού του χάρτη λειτουργίας των ΜΜΜ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και της έναρξης της λειτουργίας του μετρό.

«Είναι αναγκαίο να λειτουργεί ο ΟΑΣΘ και το έτος 2023 ώστε να παρέχει στη μεταβατική αυτή περίοδο για τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνον τα λεωφορεία του, αλλά και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε όλα τα έτη λειτουργίας του, με στόχο ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης στη Θεσσαλονίκη να μην αντιμετωπίσει κανένα ζήτημα μέχρι να λειτουργήσει και το μετρό», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στην τροπολογία για το Market Pass, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Κατά» ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η Τροπολογία 1541/240 20.12.2022 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία χορηγείται έκτακτη ενίσχυση ποσού δεκαεννέα εκατομμυρίων διακοσίων ογδόντα χιλιάδων (19.280.000) Ευρώ σε αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ. και παρατείνεται το καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ, μέχρι την 31-12-2023.

Με άλλη τροπολογία προβλέπεται η παράταση για ένα έτος της αναστολής πληρωμών, συμψηφισμού και διαδικασιών είσπραξης χρεών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε) έναντι του Δημοσίου, μέχρι την πλήρη διαγραφή των χρεών του ΟΣΕ προς το Δημόσιο, που ορίζει ο ν. 3891/2010.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε, επίσης, ότι εγκρίνεται μελέτη σκοπιμότητας για σύσταση εθνικού φορέα για την ηλεκτροκίνηση, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-Ελλάδα 2.0. (ΕΣΑΑ).

Με τροπολογία, επίσης, ρυθμίζεται η καταβολή των Τελών Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων, των Τελών Χρήσης Αερολιμένων, των Παραβόλων και των Τελών παροχής Συνδρομής σε Άτομα με Αναπηρία και Μειωμένη Κινητικότητα, για το διάστημα Φεβρουαρίου έως και Μαΐου του 2020 στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, τελών και τόκων υπερημερίας.

Η καταβολή των τελών είχε ανασταλεί για το παραπάνω διάστημα, λόγω των ειδικών ρυθμίσεων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19 για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά δεν είχε οριστεί η ημερομηνία λήξης της αναστολής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.