Η πτώση στις δημοσκοπήσεις έφερε ηλεκτροπληξία στο Μαξίμου

Θαύμα θαύμα! ο πρωθυπουργός ανακάλυψε λεφτόδεντρα για να επιδοτήσει την ακρίβεια στο ρεύμα – Αντιφάσεις και ερωτηματικά μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη  

Έπρεπε να φθάσει η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο όριο του στατιστικού λάθους για να ανακαλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα «λεφτόδεντρα» για τα οποία μέχρι τώρα κατηγορούσε την αντιπολίτευση και να ανακοινώσει μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια.

Ακόμη και τώρα όμως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιδοτήσεις και επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές ρεύματος με επιβάρυνση του προϋπολογισμού παραπέμποντας στο μέλλον (από τον Ιούλιο και μετά) τις παρεμβάσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με την αποσύνδεση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς. Ακόμη και για το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών κατά 90%, το πόρισμα της ΡΑΕ δεν είναι ακόμη έτοιμο και έχει δοθεί άπλετος χρόνος για να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους. Είναι σαφές ότι με καθυστέρηση ο πρωθυπουργός μοιράζει δημόσιο χρήμα που έχει μαζέψει από τους υψηλούς έμμεσους φόρους σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να σώσει ό,τι ακόμη σώζεται.

Ένα ακόμη «διάγγελμα» 

Με το πολλοστό τηλεοπτικό μήνυμα προς τους «συμπολίτες του» και μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο, για να πιστωθεί το πολιτικό όφελος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προαναγγελθείσα εδώ και μέρες δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Μετά τις εξαγγελίες δημιουργείται το ερώτημα γιατί άφησε τα πράγματα να φθάσουν σε αυτό το σημείο και την κοινωνία στα όρια της απόγνωσης προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανακόλουθος, αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο επικράτησε η άποψη ότι το πολιτικό κόστος της ανακολουθίας θα είναι μικρότερο από το τεράστιο κόστος εάν δεν γίνει γενναία παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών. Γι’ αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η επιστροφή χρημάτων από τον Δεκέμβριο και μετά. Η παρέμβαση αρχικά ήταν να γίνει στο τέλος Μαΐου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ωστόσο κρίθηκε ότι η πτώση στις δημοσκοπήσεις είναι ραγδαία και ότι μέχρι τότε η ζημιά θα είναι οριστικά μη αναστρέψιμη. Βέβαια το εάν θα ανακόψει και πολύ περισσότερο αν θα αναστρέψει την πτωτική πορεία είναι ακόμη και τώρα ζητούμενο και όχι δεδομένο.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι σήμερα αρχίζει το 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Έχοντας κάνει τις ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός μειώνει τη δυσαρέσκεια και αποφορτίζει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών και των κομματικών στελεχών του κόμματος. Θα μπορεί να εμφανιστεί ως «ο κυβερνήτης που λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας και παρεμβαίνει».

Τα μέτρα 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Ακολούθως ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα φορολογηθούν -με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες- για τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%. Επίσης δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο. Τέλος ανακοίνωσε την πριμοδότηση της απόσυρσης των ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Από το φθινόπωρο, θα ισχύσει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων των επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα μέτρα θα απορροφήσουν το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες.

Αντιφάσεις 

Με τις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός προσχωρεί στις προτάσεις που μέχρι τώρα κατέθετε η αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εμφανίζεται ασυνεπής με τη μέχρι τώρα «υπεύθυνη πολιτική του». Όταν ανακοίνωσε την αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό είχε πει ότι η οικονομία έχει εξαντλήσει τα περιθώρια. Τώρα ως διά μαγείας… λεφτά υπάρχουν. Μέχρι και πριν από μερικές ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και αρκετοί υπουργοί και βουλευτές, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αφήσει ανυπεράσπιστους τους καταναλωτές έναντι της αισχροκέρδειας, έλεγαν ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», ενώ απέρριπταν και την πρόταση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με το επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να πιστοποιηθούν. Καθώς όμως η υποχώρηση της κυβέρνησης τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας και οι πρόωρες εκλογές είναι πάντα ένα ενδεχόμενο, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε λεφτόδεντρα για να επιστρέψει χρήματα στους ατομικούς λογαριασμούς των καταναλωτών ενώ «το πόρισμα της ΡΑΕ προεξοφλείται» ώστε να επισπευστεί η φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν αδικίες που «είναι αποφασισμένος να διορθώσει» (φυσικά απέφυγε να πει ότι ο ίδιος φταίει), και πρόσθεσε ότι οι νέες παρεμβάσεις έχουν στόχο να ελαφρύνουν όχι μόνο τα χαμηλότερα στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη.

Φταίει ο Πούτιν και η Ευρώπη 

Ο πρωθυπουργός απέδωσε το πρόβλημα των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι είμαστε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας, και προειδοποίησε ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος, το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας δεν θα αντιμετωπιστεί στην ρίζα του δίχως ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Επιπλέον επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί «σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων» και «δεν μπορεί να περιμένει το αργοκίνητο καράβι της ΕΕ να στρίψει».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.