«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» τα μέτρα της κυβέρνησης για τις αυξήσεις έως και 500% στους λογαριασμούς

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ηλεκτροσόκ από την ακρίβεια και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ανακοινώνει ότι θα ανακοινώσει μέτρα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παραδέχτηκε ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν μέχρι και 500% αυξημένους λογαριασμούς και -προφανώς κατ εντολή του Κ. Μητσοτάκη- υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ουσιαστική παρέμβαση, μέσα στον Μάιο, που θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο.

Όπως λέει δηλαδή ο θυμόσοφος λαός μας «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Πάντως ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για οριζόντια ενίσχυση και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα, που θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάϊο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα, υπογραμμίζοντας κυνικά ότι δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω. Λες και τους προηγούμενους φουσκωμένους λογαριασμούς δεν θα τους πληρώσουμε, όπως δεν θα πληρώσουμε και τους λογαριασμούς του Απριλίου και του Μαίου που θα είναι επίσης φουσκωμένοι, αν πιστέψουμε όται τα όποια μέτρα θα εφαρμστούν από τον Ιούνιο.

«Η ενίσχυση θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ’ αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά», είπε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά με το γιατί η παρέμβαση αυτή δεν γινόταν νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι κανείς πρέπει να μελετά τις δυνατότητες και τον δημοσιονομικό χώρο που έχει, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και να σταθμίζει από πού θα βρίσκει τα χρήματα γιατί εδώ η ισορροπία είναι ευαίσθητη».

Όσον αφορά τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, πέταξε το μπαλάκι στη ΡΑΕ, λέγοντας ότι όταν τα εντοπίσει, η κυβέρνηση θα έρθει να τα προσθέσει στη βοήθεια και να τα επιστρέψει στον κόσμο.

Και ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την ώρα που θα ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις και από τον Ιούνιο που θα ισχύουν δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος τέσσερις και πέντε φορές πάνω, κάτι που κυρίως αντιμετώπισαν οι καταναλώσεις από 300 kWh και πάνω, συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων κλπ.

»Θα μειωθούν πάρα πολύ οι αυξήσεις, θα μειωθούν οι λογαριασμοί και μάλιστα για έναν χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο.

»Ακούμε, βλέπουμε, παρατηρούμε, καταλαβαίνουμε τον κόσμο και δρούμε μετρημένα πάντοτε με μέτρα που μπορεί να είναι εφαρμόσιμα και αποφασιστικά, χωρίς να λέμε ότι θα βγάλουμε λαγούς απ’ τα καπέλα και χωρίς να παραπλανούμε τον κόσμο και να λαϊκίζουμε», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ακριβώς επειδή η κυβέρνηση καταλαβαίνει τη μεγάλη δυσκολία ετοιμάζεται να ανακοινώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα μία αποφασιστική παρέμβαση, και επεσήμανε:

«Κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να μην μένει χωρίς ρεύμα ο κόσμος.

»Πώς έγινε αυτό; Και μέσα απ’ τις ενισχύσεις που δίναμε και μέσα απ’ τα προγράμματα που και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν.

»Θέλω όμως να πω κάτι για να είμαι απολύτως ειλικρινής και συγκεκριμένος.

»Διακοπές ρεύματος δυστυχώς, για λόγους που δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς σε κάθε περίπτωση, πάντοτε υπήρχαν.

»Το ’17, το ’18, το ’19, είχαμε 200-220 χιλιάδες, 158 χιλιάδες χωρίς να έχουμε την κρίση αυτή που έχουμε τώρα.

»Να πούμε ότι κανένας λογαριασμός δεν κόβεται αν τον αφήσεις απλήρωτο μία φορά και είμαι σίγουρος ότι και οι πάροχοι θα είναι απολύτως δεκτικοί γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μία δύσκολη συγκυρία κι ότι είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα που έρχεται μια ουσιαστική ρύθμιση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.