ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ για χρονική μετάθεση του Brexit

Βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μυστική συνεργασία με υπουργούς πιέζουν την Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε μετάθεση κατά τρεις μήνες της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Observer» που σημειώνει ότι οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν από τα Χριστούγεννα.

Στόχος τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit από την 29η Μαρτίου στο τέλος Ιουλίου καθώς εκτιμάται πως ακόμη ένα τρίμηνο είναι απαραίτητο είτε η Τερέζα Μέι κερδίσει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας της στα μέσα Ιανουαρίου είτε όχι.

«Σε κάθε περίπτωση, η παράταση κατά ένα τρίμηνο είναι επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί άναρχο Brexit», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της Observer. Επίσης, η τρίμηνη παράταση κρίνεται αρκετή και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά στην περίπτωση νέου δημοψηφίσματος.

Ο Ντομινίκ Γκριβ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, εκ των πρωτεργατών της κίνησης, θεωρεί ότι οι τρεις μήνες είναι το μίνιμουμ είτε περάσει η συμφωνία είτε απορριφθεί.

Στην πρώτη περίπτωση, για να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο όλοι οι νόμοι που θα εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη δεύτερη για να αποφασίσει το Κοινοβούλιο τα επόμενα βήματα.

Από κυβερνητικής πλευράς τηρείται σιγή ιχθύος, αν και είναι κοινό μυστικό πως η ομάδα της Τερέζα Μέι επιδίδεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κυρίως με τους Βόρειο-Ιρλανδούς προτεστάντες του DUP που δηλώνουν αντίθετοι στο backstop, δηλαδή την εγγύηση για τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα προειδοποιήσεις για καταστάσεις χάους κάνει η Σεσίλια Μάλστρομ, αρμόδια επίτροπος για θέματα εμπορίου. Σε συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa η Μάλστρομ αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου θα τερματιζόταν απότομα, θα επιβάλλονταν έλεγχοι στα σύνορα από την πρώτη στιγμή και το πρώτο διάστημα η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη.

Η επίτροπος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία η Ε.Ε. θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία.

Με πληροφορίες από The Guardian, Deutsche Welle

Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.