Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση, σε πανικό το Μέγαρο Μαξίμου

του Οδυσσέα Αρβανίτη

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι, αλλαγή εκλογικού νόμου, ανασχηματισμός, πρόωρες εκλογές

Καθώς η φθορά της κυβέρνησης τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, το ερώτημα δεν είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει πρόωρες εκλογές, που θεωρείται βέβαιο, αλλά εάν θα προλάβει να τις προκηρύξει όσο διαθέτει ακόμη κάποιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία, μεταξύ των συνεπειών της κακοκαιρίας και των «αποκαλύψεων» του Μένιου Φουρθιώτη για τις σχέσεις του με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τρόπους συγκράτησης της φθοράς, πριν καν απεγκλωβιστούν οι οδηγοί από την Αττική Οδό επανήλθαν στο τραπέζι όλα τα σενάρια, από ανασχηματισμό, μέχρι αλλαγή εκλογικού νόμου και πρόωρες εκλογές.

Χαριστική βολή στο επιτελικό κράτος

Η μεν κακοκαιρία έδωσε τη χαριστική βολή στο επιτελικό κράτος ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ στα social media δυσκολεύονται να υποστηρίξουν το αφήγημα του «επιτελικού κράτους» και τη διαχειριστική υπεροχή της κυβέρνησης της ΝΔ έναντι των προηγούμενων. Τα 2.000 ευρώ που έταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κατόπιν συνεννόησης με τον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού-, μοιάζουν με φτηνή προσπάθεια εξαγοράς της αγανάκτησης των πολιτών και απομείωσης του πολιτικού κόστους. Η πλήρης αποδόμηση του αφηγήματος της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας ήλθε να προστεθεί στην ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια από τις καθημερινές εκατόμβες της πανδημίας -όσο και αν «θάβουν» τις σχετικές ειδήσεις τα συστημικά μέσα ενημέρωσης-, στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και στην ακρίβεια των καταναλωτικών προϊόντων.

Τα γλοιώδη μηνύματα του Γιώργου Γεραπετρίτη προς τον Μένιο Φουρθιώτη, ο οποίος απειλεί και προειδοποιεί, πλήττουν τον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Γεραπετρίτης παραμένει υπουργός Επικρατείας κι ας μοιράζεται τις αρμοδιότητες μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου. Μπορεί όμως η «φιλελεύθερη και εκσυγχρονιστική ΝΔ» του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναναστρέφεται και να κάνει εκδουλεύσεις σε κάποιον ο οποίος δήλωνε ατζέντης μοντέλων και είναι υπόδικος για ποινικές υποθέσεις και συμβόλαια θανάτου; Παρεμπιπτόντως, τα ενσωματωμένα μέσα ενημέρωσης λειτούργησαν με εξαρτημένα αντανακλαστικά: μόλις ακούστηκε το καμπανάκι κινδύνου από τα tweets του Μένιου Φουρθιώτη αποσιώπησαν το θέμα. Μόνο που ο Φουρθιώτης επιμένει βγάζοντας στη δημοσιότητα τις επικοινωνίες που εκθέτουν το Μέγαρο Μαξίμου συνολικά.

Στυλιανίδης και Γεραπετρίτης στο στόχαστρο

Δύο πρόσωπα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ο Κύπριος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Και οι δύο είναι δύσκολες περιπτώσεις για τον πρωθυπουργό. Τον μεν Χρήστο Στυλιανίδη τον έφερε σαν πολιτική μεταγραφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης -έστω και κατόπιν υπόδειξης όπως λέγεται του Μαργαρίτη Σχοινά. Οι πληροφορίες από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν δυσαρεστημένος με τον κ. Στυλιανίδη και πριν τον χιονιά και η επικοινωνία μεταξύ τους ήταν περιορισμένη. Το να τον απομακρύνει αναγνωρίζοντας το λάθος δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρομοίως δεν είναι εύκολο και να απομακρύνει τον Γιώργο Γεραπετρίτη από την κυβέρνηση, θα είναι σαν, έστω και μεταχρονολογημένα, να αναγνωρίζει την εμπλοκή του στενού περιβάλλοντός του σε μία δύσοσμη υπόθεση. Ωστόσο, μία ακόμη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα μοιάζει μονόδρομος, όσο και αν το απέρριψε στην τελευταία του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κανείς δεν στοιχηματίζει σε εξάντληση της τετραετίας

Εκείνο στο οποίο πλέον κανείς δεν στοιχηματίζει στη ΝΔ, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία. Καθώς η ΝΔ πέφτει στις δημοσκοπήσεις (τη δείχνουν με αναγωγή πλέον γύρω στο 34%), το ερώτημα δεν είναι αν διατηρεί την ευχέρεια ο πρωθυπουργός να επιλέξει το ευνοϊκό τάιμινγκ, αλλά εάν θα προλάβει να τις προκηρύξει όσο διατηρεί ακόμη προβάδισμα. Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συζητείται αλλαγή εκλογικού νόμου (ώστε να δίνει αυτοδυναμία με 35%, αντί για το 38,5% που απαιτείται με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε στην αρχή της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης), είναι ενδεικτικές του προβληματισμού και της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης που δήλωσε ότι δεν συνεργάζεται με τη ΝΔ και ας κάνει κυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο, δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση καθώς στερεί έναν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο. Φυσικά η τοποθέτηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει αντίστοιχα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επί του παρόντος προορίζεται για εταίρος με όποιο κόμμα έλθει πρώτο.

Οι πληροφορίες και πριν την κακοκαιρία και τον Φουρθιώτη, από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες και συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη, να πάει σε εκλογές όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμη και μέσα στον Μάρτιο. Ωστόσο, οι πιο πιθανές ημερομηνίες είναι ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος. Ο Σεπτέμβριος έχει το πλεονέκτημα της χαλαρότητας που φέρνει το καλοκαίρι και των εσόδων από τον τουρισμό. Από την άλλη όμως ο χιονιάς μίας ημέρας έδειξε πόσο ευάλωτος είναι ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στις πυρκαγιές.

Το πιο πιθανό είναι να επιλέξει ο πρωθυπουργός τον Μάιο με ή δίχως αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν μπει οι οικονομία στους νέους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έρχονται από την ΕΕ. Το ερώτημα είναι εάν θα προλάβει γιατί ένα ακόμη γεγονός, παρόμοιο με την κακοκαιρία, θα προσδώσουν στη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης τη μορφή χιονοστιβάδας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.