Προς Μαξίμου: Αν δεν αλλάξετε πολιτική δε σώζεστε

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και είναι συνάμα τραγικό, να ακούς τις φήμες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει «ξέφωτο» για να κάνει ανασχηματισμό.

Όχι τώρα, με τους 100 νεκρούς την ημέρα, γιατί θα τους έπαιρναν με τις τομάτες.

Αλλά όταν περάσει το 5o κύμα της πανδημίας να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι φήμες που τις βγάζουν οι δημοσιογράφοι γιατί δεν έχουν τι να γράψουν.

Είναι κουβέντες που γίνονται στα πολιτικά πηγαδάκια, στα μπαράκια που πάνε τα κυβερνητικά στελέχη για να… ξεσκάσουν, ακόμη και σε συσκέψεις που γίνονται μέσα στο Μαξίμου.

Και είναι να απορεί κανείς διαβάζοντας αυτές τις… φήμες. Να απορεί προς τι αυτή η συζήτηση. Τι βλέπει δηλαδή ο πρωθυπουργός;

Δυσλειτουργία στο κυβερνητικό σχήμα; Θέλει να αλλάξει υπουργούς που δεν τους θεωρεί ικανούς, αν και αυτός τους διάλεξε;

Θέλει να κάνει εκλογικό ανασχηματισμό, δηλαδή να προετοιμάσει το έδαφος για κάλπες μέσα στο 2022;

Ή θέλει να βολέψει και όσους δε βολεύτηκαν αυτά τα 2.5 χρόνια κι έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν;

Εκτός κι αν θέλει να αλλάξει υπουργούς που δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη στον ανασχηματισμό – φιάσκο, τα αποτελέσματα του οποίου τα βλέπουμε τώρα.

Θυμάστε τις επιλογές αποτυχίας με την αλλαγή ολόκληρης της «επιτυχημένης» ηγεσίας του υπουργείου Υγείας;

Θυμάστε τη γκάφα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστολάκη; Και θυμάστε ότι έψαχνε να βρει υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, και βρήκε τον ανεπαρκέστατο Στυλιανίδη από την Κύπρο, μιας και είχαν χαθεί τα στελέχη που θα μπορούσαν να κάνουν μια χαρά δουλειά;

Εν πάση περιπτώσει, οι φήμες για νέο ανασχηματισμό, Μάρτιο ή Απρίλιο, δίνουν και παίρνουν. Και ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα που θα πάρουν κόκκινη κάρτα. Ή που θα φάνε προειδοποιητική κίτρινη κάρτα ή θα… αναβαθμιστούν υποβαθμιζόμενοι.

Τα ονόματα που ακούγονται ότι θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα είναι αρκετά. Είπαμε, θέλει να πάει σε κάλπες με… Ταλιμπάν στελέχη, κι όχι με άκαπνους που δεν ξέρουν ούτε περίπτερο να διοικήσουν.

Ακούγεται π.χ. ότι ο Πιερρακάκης έχει μπει στο μάτι του Μαξίμου γιατί έχει «ψηλώσει» πολύ και θέλουν να τον κοντύνουν. Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής φέρεται να έχει ξεκινήσει καμπάνια για την Α΄ Αθήνας και για… πρωτιά. Δηλαδή ένας πασόκος θέλει να βγει πρώτος, πάνω από Όλγα Κεφαλογιάννη, Κικίλια, Κακλαμάνη, Συρίγο, Πλεύρη κ.λπ. με σκοπό (όπως ο ίδιος ονειρεύεται) να έχει ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο ώστε να διεκδικήσει κάποια στιγμή ακόμη και… πρωθυπουργία.

Θέλουν, λοιπόν, στο Μαξίμου να τον «κοντύνουν» βγάζοντάς τον από εκεί. Το υπουργείο που σκέφτονται να τον μετακινήσουν είναι το Παιδείας, απ’ όπου φαίνεται να φεύγει η Νίκη Κεραμέως η οποία έχει καταστεί ιδιαίτερα «τοξική» και βγάζει συνέχεια προβλήματα, παρά τη στήριξη που έχει από το Μαξίμου.

Ανασχηματισμός χωρίς να ακουστεί το όνομα του Άδωνι δε γίνεται. Και τον Σεπτέμβρη οι φήμες λένε ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποχωρήσει από το Ανάπτυξης, βάζοντας ουσιαστικά τορπίλη στα σχέδια για ευρείες αλλαγές. Τώρα, μάλλον είναι διαφορετικά. Ψάχνουν να τον «ξεφορτωθούν» δίνοντάς του ένα άλλο υπουργείο, με την προϋπόθεση να σταματήσει να μιλάει τόσο πολύ στον… Αυτιά και όχι μόνο.

Φευγάτος θεωρείται από το Εργασίας και ο Κωστής Χατζηδάκης καθώς δε φαίνεται να παίρνει υψηλό βαθμό. Αλλά και ο Σπήλιος Λιβανός από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακούγεται η φήμη ότι θα μπορούσε να πάει στο Μαξίμου και να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Μια μεγάλη αλλαγή ενδεχομένως να γίνει στα δύο βασικά υπουργεία, το Άμυνας με τον Παναγιωτόπουλο και το Εξωτερικών με τον Δένδια, παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι καθημερινές.

Όμως αλλαγή μπορεί να γίνει και στο Οικονομικών με τον Σταϊκούρα ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι ο ανασχηματισμός είναι σαρωτικός και παίρνει μαζί και τους… τσάρους.

Στο Προστασίας του Πολίτη μάλλον μένει ο Θεοδωρικάκος, αν και θα «τρέξει» υπογείως και διάφορες μετρήσεις και γκάλοπ που θα διαμορφώσουν την προεκλογική τακτική της ΝΔ.

Μένει όπως φαίνεται και ο Βορίδης στο Εσωτερικών που θα είναι βασικός παίκτης στα προεκλογικά και στα διάφορα σενάρια περί διπλών και τριπλών εκλογών ή περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Εκτός μένει όπως φαίνεται και ο Μηταράκης, λόγω αδυναμίας να προωθήσει την ατζέντα της δημιουργίας νέων κλειστών δομών.

Άγνωστο τι θα γίνει με τον Κικίλια ο οποίος παρ’ ότι τουρίστας στο Τουρισμού μάλλον τη γλιτώνει λόγω δημοφιλίας.

Το ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση είναι ένα θέμα επίσης σημαντικό. Υπάρχουν βουλευτές και πολιτευτές που θέλουν μια θέση στο υπουργικό σχήμα ώστε να έχουν παρουσία καθημερινή και δυνατότητα για ρουσφέτια ώστε να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα κρίνει και τον χρόνο των εκλογών. Οι πληροφορίες μας λένε ότι αν γίνουν οι αλλαγές Μάρτιο, Απρίλιο «καίγεται» το σενάριο των εκλογών τον Μάιο, Ιούνιο και πάμε για κάλπες φθινόπωρο ή το αργότερο αρχές του 2023.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Το πρόβλημα είναι να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι η πολιτική που παράγουν δεν είναι καλή. Δε φταίνε μόνο ανίκανοι και τοξικοί υπουργοί, αλλά και οι αποφάσεις του Μαξίμου για καίρια θέματα.

Από το Μακεδονικό και τη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την ακρίβεια, το χάλι στα Πανεπιστήμια και την «πασοκοποίηση» της πολιτικής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.