Σιωπηρή ανταρσία στη Νέα Δημοκρατία

Ηχηρό μήνυμα δυσφορίας από 50 βουλευτές για τον παραγκωνισμό και την απαξίωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα και εγκαταστάθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, απ’ όπου θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. με το Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, προχθές, Παρασκευή, συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. για να εκλέξει -χωρίς να έχει διεξαχθεί ακόμη το συνέδριο- ως νέο γραμματέα της τον έως τώρα πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Φαινομενικά και οι δύο αυτές κινήσεις, που έχουν τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύουν την εικόνα της πολιτικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού, όπως, άλλωστε, αυτή αποτυπώνεται (ή δείχνει να αποτυπώνεται) στις συστημικές δημοσκοπήσεις και την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Είναι, όμως, αυτή η πραγματικότητα;

Αυτό που σίγουρα παρατηρείται είναι ότι, παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις αστοχίες σε κρίσιμους τομείς, όπως η πανδημία, στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρατηρείται μια νηνεμία. Τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κομματικό επίπεδο. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια οι αναταράξεις που σημειώνονται είναι ολοένα και πιο έντονες. Και, μάλιστα, οι συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί πλέον, όχι απλώς εντός του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών που κατοικοεδρεύουν εκεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και μεταξύ των πολύ στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη από την εποχή που ήταν απλός βουλευτής.

Με την πολύτιμη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης οι διεργασίες αυτές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά αυξάνονται εκείνοι που φοβούνται ότι, αν σπάσει κάποια στιγμή η «βιτρίνα», τότε οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενδεχομένως δεν θα μαζεύονται με τίποτε.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», λίγες ημέρες προτού συναντηθούν ο πρωθυπουργός με την αδερφή του και συμφωνήσουν στο νέο της ρόλο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε βρεθεί προ μίας πρωτοφανούς εξέγερσης και ανταρσίας, η οποία «κατεπνίγη» μετά πολλής δυσκολίας. Κατά παράδοξο (;) τρόπο, μάλιστα, σε αυτό βοήθησε με τη στάση της και η αντιπολίτευση, ενώ απετράπη έως τώρα η οποιαδήποτε διαρροή εκτός των… τειχών.

Ο αιφνιδιασμός σημειώθηκε όταν ξεκίνησε στη Βουλή μια τυπική, κατά τα λοιπά, διαδικασία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Νεοκλή Κρητικού για αδίκημα που του προσάπτεται την περίοδο που ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα. Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης κι ενώ η γραμμή που είχε δοθεί ήταν υπέρ της άρσης, την ώρα της ψηφοφορίας συνέβη κάτι αδιανόητο μέχρι πρότινοςΜαζικά οι βουλευτές της Ν.Δ. προσέρχονταν και ψήφιζαν εναντίον της άρσης της ασυλίας.

ntora bakoyiannni
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε καθήκοντα «επιλοχία» στη ΝΔ

Κι αυτό το έκαναν, όπως έλεγαν στα πηγαδάκια, όχι για λόγους «συντεχνιακούς», αλλά για να στείλουν ένα μήνυμα δυσφορίας προς την ηγεσία του κόμματος, σχετικά με τον παραγκωνισμό και την απαξίωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το «επιτελικό κράτος» του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, επέλεξαν ένα πολιτικά ανώδυνο θέμα, για να μην συνδεθεί η στάση τους με την αμφισβήτηση οποιασδήποτε κεντρικής κυβερνητικής επιλογής.

Κατά τις πληροφορίες, ο αριθμός των ανταρτών έφτασε περί τους 50, που μεταφράζεται περίπου στην μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα, εάν αφαιρεθούν οι υπουργοί – βουλευτές, οι οποίοι και δεν είχαν προσέλθει οι περισσότεροι, ως είθισται, για να ψηφίσουν.

Άλλαξαν τις ψήφους

Μόλις ο πίνακας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έδειξε (εσωτερικά) το αποτέλεσμα, σημειώθηκε πανικός και σήμανε συναγερμός. Αμέσως δόθηκε εντολή να παραταθεί η διάρκεια της ψηφοφορίας μέσα στη Βουλή (δίχως να αντιδράσει κανείς), ενώ ο γραμματέας της Κοιν. Ομάδας Γ. Μπούγας άρχισε έντρομος να τηλεφωνεί στους βουλευτές «να γυρίσουν» και -με εντολή… άνωθεν- «να αλλάξουν την ψήφο τους».

Κάπως έτσι αυτή η πρόβα εξέγερσης δεν διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, καθώς, στο άκουσμα του εντολέως, οι βουλευτές πήραν πίσω την αρχική τους ψήφο. Στην τελική καταμέτρηση μόνο δύο είναι τα «όχι» που καταγράφηκαν, αλλά η ιστορία αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να επιστρατευθεί σε ρόλο επιλοχία η Ντόρα Μπακογιάννη. Επί του παρόντος, πάντως, το βαρύ κλίμα μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών δεν έχει αλλάξει και πολύ…

«Εμφύλιος» για την επιλογή Παύλου Μαρινάκη

mitsotakis pavlos marinakiss
Ο Παύλος Μαρινάκης εξελέγη νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής

Κι αν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφεύχθηκαν (μέχρι νεοτέρας) τα χειρότερα, η επιλογή του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής εξελίχθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε έναν σκληρό «εμφύλιο» στον στενό περίγυρο του Κ. Μητσοτάκη. Προτού ριφθεί ο κύβος υπέρ του κ. Μαρινάκη, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού για τα κομματικά -και συνεργάτης του από την αρχή της ενασχόλησής του με την πολιτική- Θανάσης Νέζης είχε εισηγηθεί τη διατήρηση του Γ. Στεργίου στη θέση αυτή.

Καθώς, όμως, οι μετοχές του κ. Στεργίου ήταν προ πολλού πεσμένες, ο κ. Νέζης έκανε και μία εναλλακτική πρόταση για την τοποθέτηση στο πόστο του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ωστόσο, προσέκρουσε στις έντονες αντιρρήσεις του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και επιτελάρχη του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο ανιψιός του πρωθυπουργού αποδείχθηκε νικητής σε αυτό το εσωτερικό μπρα ντε φερ και επέβαλε τον Παύλο Μαρινάκη, με τον οποίο αποτελούν εδώ και καιρό δίδυμο, αν και ο έως τώρα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στις εσωκομματικές εκλογές του 2015 υπήρξε εκ των βασικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Β. Μεϊμαράκη.

Κόντρες υπουργών στις εκλογές του ΔΣΑ

Ενα τρίτο κρούσμα που μαρτυρά ότι κάτω από την επιφάνεια της αφωνίας και της ομοιομορφίας στη Ν.Δ. σημειώνονται αναταράξεις -και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα χαράσσονται προσωπικές στρατηγικές- έχει σχέση με τις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Ουσιαστικά, η Ν.Δ. στις εκλογές αυτές -που ανέκαθεν είχαν και πολιτικό διακύβευμα- κατέβηκε τριχοτομημένη, αλλά αυτό δεν είναι το σοβαρότερο.

Παράλληλα με τη διάσπαση των δυνάμεων σε «μητσοτακικούς», «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς», το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι και αυτή η διαδικασία μετατράπηκε σε αναμέτρηση μεταξύ κορυφαίων υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Ετσι, ενώ η υπουργός Παιδείας (και νομικός) Νίκη Κεραμέως είχε επωμιστεί μαζί με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη την υποστήριξη του επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. Δημήτρη Αναστασόπουλου (που ηττήθηκε τελικά από τον Δημ. Βερβεσσό), ο Άδωνις Γεωργιάδης ακολούθησε άλλη γραμμή.

Μέσω και του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη (που προσέφερε από την πλευρά του ακόμη πιο ενεργό στήριξη) βοήθησε τον «σαμαρικό» υποψήφιο πρόεδρο Αλέξανδρο Μαντζούτσο, που τελικά συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο το 9,36% των ψήφων…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.