Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αντέχει την ήττα…

Του Γιώργου Καρελιά
Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τα αλλεπάλληλα λάθη του πρώην πρωθυπουργού στη «μάχη» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Τέσσερις ημέρες μετά το καθαρό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στον Κίνημα Αλλαγής , ο δεύτερος φιναλίστ Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να ανακαλύψει «θέματα διαφάνειας». Ουσιαστικά επιχείρησε να διασπείρει υποψίες για νοθεία, αλλά δεν τόλμησε να επιμείνει μετά την κατακραυγή που συνάντησε μέσα στο κόμμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Το πρώτο λάθος του ήταν η απόφαση να είναι υποψήφιος για την αρχηγία, μη μπορώντας να εξηγήσει πειστικά ποιο είναι το μεγάλο κίνητρο για έναν πρώην πρωθυπουργό του 43% που επιδιώκει να γίνει αρχηγός σε ένα κόμμα του 8%. Αρχομανία; Επιδίωξη να πάρει κάποια ρεβάνς για όσα έγιναν το 2009-2011; Ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα;

Το δεύτερο λάθος του ήταν η άρνηση να συμμετάσχει στην τηλεμαχία του πρώτου γύρου. Ανεξήγητη απόφαση, μόνο ζημιά του προκάλεσε.

Το τρίτο, τέταρτο και ποιος ξέρει πόσα ακόμα λάθη τα διαπράττει αυτές τις μέρες με τις προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του αντιπάλου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κέρδισε με διαφορά τον πρώτο γύρο. Βεβαίως, είναι θεμιτό ο υποψήφιος που υστερεί να επιδιώκει να πλήξει τον πρώτο, γιατί διαφορετικά είναι χαμένος από χέρι. Όμως, ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί επιχειρήματα άσαρκα, γεγονός που φανερώνει ότι διακατέχεται από μεγάλο άγχος εν όψει δεύτερου γύρου.

Για παράδειγμα, η κατηγορία ότι ο κ. Ανδρουλάκης πήρε μέρος το 2012, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, στο μοίρασμα θέσεων(«νομή της εξουσίας») μεταξύ των τριών κομμάτων της τότε συγκυβέρνησης δεν αντέχει σε σοβαρή συζήτηση. Δεν μπορεί να διατυπώνεται από εκείνον που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πολλάκις υπουργός. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ασκήσει ποτέ κυβερνητική εξουσία.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί τον αντίπαλό του «άκαπνο». Αλλά και εκείνος, που ήταν «μπαρουτοκαπνισμένος» όταν έγινε πρωθυπουργό, πόσο καλά τα κατάφερε; Ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάει για πρωθυπουργός, για αρχηγός ενός μικρού κόμματος πάει. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, αν ένας νέος δεν έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί, πώς θα πάψει να είναι «άκαπνος»; Με βάση τη λογική Παπανδρέου, αρχηγοί πρέπει να γίνονται μόνο «μπαρουτοκαπνισμένοι» εβδομηντάρηδες. Δυστυχώς γι’ αυτόν, οι ψηφοφόροι είχαν άλλη γνώμη στον πρώτο γύρο και να δούμε αν τους έπεισε να την αλλάξουν στο δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής, πάντως, αυτό που γίνεται όλο και πιο φανερό είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν άντεξε την ήττα του πρώτου γύρου και επιχειρεί, με σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις, να πλήξει τον αντίπαλό του. Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, φαίνεται ότι έχει πάθει αυτό που λέει η ρήση του Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Χάρλαν Ελισον: «Δεν μπορείς να νικήσεις, δεν μπορείς να πάρεις ισοπαλία και δεν μπορείς να βγεις από το παιχνίδι»…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 247

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.