Ο Χατζηδάκης άνοιξε την κερκόπορτα για το εννιάωρο!

Υπουργική απόφαση απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να καταχωρούν στην «Εργάνη» την υπερεργασία των υπαλλήλων

Στην de facto κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση 9ωρης εργασίας χωρίς προσαυξήσεις από τις 29 Νοεμβρίου και στο εξής προχώρησε μέσω μίας… υπουργικής απόφασης ο Κωστής Χατζηδάκης. Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαντώντας στις επικρίσεις, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες εναντίον του και αναλώθηκε σε επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης.

Το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό ότι ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε μία υπουργική απόφαση, σε συνέχεια του νόμου 4808/2021 για τα εργασιακά, που υποτίθεται ότι θα αφορούσε το πώς θα επαληθεύεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους. Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα της απόφασης περιελήφθη η πρόβλεψη ότι από τις 29 Νοεμβρίου «για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο».

Πίσω από αυτή την «αθώα» διατύπωση κρύβεται η κατάργηση ρύθμισης που θεσπίστηκε το 2018 και προέβλεπε ότι είναι υποχρεωτική η εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών και της υπερεργασίας. Η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας.

Η θέσπιση της ρύθμισης το 2018 αποκάλυψε το χάος, καθώς δηλώνονταν πλέον κατά μέσο όρο 1.000.000 ώρες υπερεργασίας τον μήνα, που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειονότητά τους απλήρωτες. Ο λόγος ήταν ότι οι εργοδότες άρχισαν να πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα, με πλέον χαρακτηριστικό το ποσό-ρεκόρ 1.600.000 ευρώ που αναγκάστηκε να πληρώσει συστημική τράπεζα.

Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η πρώτη αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη ήταν να υποστηρίξει ότι προχωρεί στην κατάργηση του μέτρου για να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ευσταθεί, καθώς για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων η ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών και της υπερεργασίας γίνεται μέσω μιας σχετικά απλής διαδικασίας:ένα SMS προς το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ώστε σε περίπτωση ελέγχου οι επιθεωρητές εργασίας να διασταυρώνουν άμεσα τα στοιχεία.

Η δεύτερη αντίδραση του υπουργού Εργασίας ήταν να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά ενός συστήματος για τη δήλωση της υπερεργασίας που ίσχυε στα μισά χρόνια από όσα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παραδέχτηκε δηλαδή ο Κωστής Χατζηδάκης ότι επαναφέρει ένα σύστημα διάτρητο, καθώς στο εξής, όταν ένας επιθεωρητής εντοπίζει σε έναν χώρο δουλειάς εργαζομένους πέραν του οκταώρου, ο εργοδότης απλώς θα… υπόσχεται ότι θα τους δηλώσει αργότερα και θα γλιτώνει έτσι και το πρόστιμο και την καταβολή της νόμιμης προσαύξησης που ανέρχεται σε 20%.

Πηγή: dimokratia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.