Έγινε το πρώτο βήμα για το “έγκλημα” στη ΔΕΗ: Χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της

Η Ελλάδα χάνει έναν στρατηγικό ενεργειακό πυλώνα για την οικονομία, την κοινωνία και τον χαρίζει στα συμφέροντα των λίγων, για μια ακόμη φορά..

Εν μέσω κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών ρεύματος, το Δημόσιο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, απεμπολεί σήμερα τον έλεγχο του 51% στη ΔΕΗ μέσα από την αμφιλεγόμενη αύξηση κεφαλαίου.

Με μια τυπική, διεκπεραιωτική διαδικασία που ξεκίνησε μάλιστα με καθυστέρηση και τεχνικά προβλήματα μετάδοσης ήχου και εικόνας ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και μαζί η πρώτη πράξη οριστικής απεμπόλησης του ελέγχου του Δημοσίου στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, 71 χρόνια από την ίδρυσή της ως δημόσιας επιχείρησης.

Και όλα αυτά την ώρα που στη χώρα μας την Τετάρτη 13 Οκτώβρη καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος χονδρικής στην Ευρώπη με 217 ευρώ/MWh. Πριν από έναν περίπου χρόνο η τιμή χονδρικής βρισκόταν μεσοσταθμικά στα 41,7 ευρώ/MWh…

Η συνέλευση, στην οποία εκπροσωπήθηκε το 73,74% των μετόχων της εταιρείας, από το οποίο το 51% κατέχει το Δημόσιο δια του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε με ποσοστό 99% την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, μέσω της οποίας το ποσοστό του δημοσίου θα περιοριστεί στο 34% και έδωσε τη σχετική εξουσιοδότηση στο ΔΣ της εταιρείας για καθορίσει τους όρους και την τιμή της διάθεσης 231 εκατ. νέων μετοχών σε ιδιώτες, εν μέρει μέσω Χρηματιστηρίου Αθήνας και εν μέρει με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

Στην μοναδική ερώτηση ουσίας που ετέθη από εκπρόσωπο μερίδας των μικρομετόχων για τη θέση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου για την αύξηση κεφαλαίου και τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης απάντησε αφενός ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους κανενός μετόχου, αφετέρου ότι δεν προβλέπει η διαδικασία υποχρέωση μετόχου να τοποθετηθεί. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωσε εξ αρχής ότι εκπροσωπεί το 9,24% των θεσμικών επενδυτών μετόχων της ΔΕΗ.

Η συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε επίσης την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquirie, μέσω θυγατρικής της, καθώς και την απόσχιση του δικτύου διανομής της ΔΕΗ που απορροφάται πλήρως από τον ιδιωτικοποιημένο, έστω και μερικώς ΔΕΔΔΗΕ. Σε ερώτηση μετόχου αν η απόσχιση του δικτύου μειώνει την αξία των παγίων της ΔΕΗ, ο Γ. Στάσσης απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει αφού η ΔΕΗ κρατά τον πλήρη έλεγχο με το 51% στον ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια ώρα, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πραγματοποίησε συλλαλητήριο κατά της ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της.

Κεντρικό σύνθημα των εργαζομένων ήταν «να μην χαθεί το Δ της ΔΕΗ», ενώ κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για το μέλλον της ΔΕΗ, καθώς αποφασίζεται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η παράδοση της πλειοψηφίας του Δημοσίου σε ιδιώτες μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ενσαρκώνοντας το… όραμα και την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Θεανώ Φωτίου, Χαρά Καφαντάρη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Ρένα Δούρου.

Δείτε τα βίντεο:

Με πληροφορίες από efsyn.gr – ΦΩΤΟ: avgi.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.