Μεγάλη κοροϊδία με τα ένσημα των εργαζομένων σε επιστιτισμό – τουρισμό

Τροπολογία γεμάτη αοριστίες δεν λύνει κανένα πρόβλημα

Η εμμονή του υπουργού Εργασίας να μη συναντάται με εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων αλλά μόνο με ανωνύμους (ίσως και γνωστούς του) είχε ως συνέπεια για άλλη μία φορά να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύει.

Με στόμφο κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία για τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων ώστε να λάβουν οι εποχικά εργαζόμενοι επίδομα ανεργίας, ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού – Τουρισμού, δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Οπως επισημαίνει, μπορεί να κατατέθηκε η σχετική τροπολογία από τον κ. Χατζηδάκη, όμως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Συγκεκριμένα, «δεν αναφέρεται πουθενά στην τροπολογία αν τα ένσημα από τις αναστολές προσμετρούνται για την επιδότηση, π.χ., ένας εργαζόμενος που φέτος έκανε μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και θα πάρει 50 ένσημα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα ανεργίας; Η 60ήμερη προθεσμία που προβλέπει ο νόμος ξεκινά να μετρά από τέλος Ιουνίου; Αν ναι, η προθεσμία έχει χαθεί! Δεν αναφέρεται πουθενά στην τροπολογία αν θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό που δεν βρήκαν δουλειά φέτος και δεν είχαν δικαίωμα μονομερής αναστολής σύμβασης, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δεν εργάστηκαν γιατί οι επιχειρήσεις που απασχολούνται δεν επαναλειτούργησαν.

Τέλος, δεν αναφέρεται πουθενά στην τροπολογία τι θα γίνει με τους εργαζομένους που βγαίνουν πρώτη φορά φέτος στο Ταμείο Ανεργίας. Θα ισχύει ο όρος που λέει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 80 ένσημα από πέρυσι; Αν ναι, πού θα τα βρουν οι εργαζόμενοι, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας πως πέρυσι ο κλάδος δεν δούλεψε λόγω Covid, αλλά ακόμα και τα ένσημα από μονομερείς αναστολές δεν φαίνονται ακόμα στο σύστημα του ΕΦΚΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.