ΙΣΡΑΗΛ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ άλλες 2.200 κατοικίες στη Δυτική Όχθη

Επιτροπή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή περίπου 2.200 κατοικιών στους οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό κίνημα κατά του εποικισμού «Ειρήνη τώρα».

Το θέμα των εβραϊκών οικισμών είναι ένα μεγάλο θέμα στην ισραηλινή πολιτική ζωή καθώς το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει τη διάλυσή του ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου.

Η «Ειρήνη τώρα» αναφέρει έναν αριθμό 2.191 κατοικιών, τα σχέδια κατασκευής των οποίων εγκρίθηκαν χθες και σήμερα, ορισμένες σε απομονωμένους οικισμούς «που θα πρέπει να εκκενωθούν σε περίπτωση συμφωνίας για τη λύση των δύο κρατών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Περισσότερες από 1.150 κατοικίες έλαβαν οριστική έγκριση πριν από τη δημοσίευση της άδειας κατασκευής ενώ 1.032 έλαβαν το πρώτο στάδιο της έγκρισης.

«Η κατασκευή χιλιάδων κατοικιών εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το 2018 (…) Ο Νετανιάχου εννοεί να θυσιάσει τα ισραηλινά συμφέροντα χάριν των εκλογών προσφέροντας στους εποίκους ένα δώρο για να ενισχύσει τις ψήφους της ακροδεξιάς προς όφελός του», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Ο Νετανιάχου, ο συνασπισμός του οποίου θεωρείται ότι είναι ο πιο δεξιός στην ιστορία του Ισραήλ, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ με ηγέτες εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τους ζήτησε την υποστήριξή τους.

«Θα γίνουμε μάρτυρες μιας προσπάθειας της αριστεράς να ανατρέψει την εξουσία μας με τη βοήθεια των ΜΜΕ και άλλων», είπε ο Νετανιάχου.

«Δεν πρέπει να τα καταφέρουν επειδή, αν τα καταφέρουν, το κίνημα που εκπροσωπείτε θα βρεθεί σαφώς σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Η κατασκευή οικισμών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη είναι παράνομη για τη διεθνή κοινότητα που θεωρεί πως αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια στην ειρήνη.

Περίπου 430.000 Ισραηλινοί έποικοι διαβιούν συχνά σε μια δύσκολη συνύπαρξη με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα σε πρώτη ανάγνωση σχέδιο νόμου που προβλέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 9 Απριλίου.

Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση αργότερα σήμερα.

Ο συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε τη Δευτέρα να διαλυθεί η Βουλή και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, όμως οι βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν τον νόμο αυτόν.

Το σχέδιο νόμου σε πρώτη ανάγνωση έλαβε 104 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.