Τα κόμματα απαρνούνται τις ρίζες και τον εαυτό τους

Εδώ και καιρό, οι ποιοτικές δημοσκοπήσεις το φωνάζουν: Έχει πιάσει «υγρασία» το πολιτικό εποικοδόμημα. Η διάβρωσή του είναι εκτεταμένη. Οι θεσμοί αμφισβητούνται.

Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το λένε πλέον με τον τρόπο τους και οι ποσοτικές δημοσκοπήσεις – τελευταία αυτή που έγινε από την MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star. Η Ν.Δ. χάνει 10 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020 και σχεδόν 1 μονάδα μετά τις συνεντεύξεις των αρχηγών στη Θεσσαλονίκη. Η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων είναι οριακώς διψήφια, σκάρτες 10 μονάδες. Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της αδυνατεί να καρπωθεί τη φθορά της Ν.Δ.

Την εισπράττουν τα μικρότερα κόμματα: η Φώφη Γεννηματά, στην οποία επιτίθενται οι εφημερίδες του λιμένος απαιτώντας να παραιτηθεί (!), ο Βελόπουλος, ο Βαρουφάκης. Ακόμη και οι έγκλειστοι των Φυλακών Δομοκού, Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης, αθροίζουν 3% στην πρόθεση ψήφου.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την αξιοπιστία των κομμάτων. Οι υποσχέσεις του Κυριάκου έπεισαν το 27% των Ελλήνων, του Τσίπρα το 24%, κανενός το 36% ! Αυτό που δεν μας λένε, μάλιστα, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι ότι στην ανοιχτή ερώτηση «Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» με αυθόρμητες απαντήσεις, οι πολίτες ψηφίζουν πλέον για καταλληλότερο τον κανέναν.

Ιδού, λοιπόν, η υγρασία του εποικοδομήματος: Ο ένας χάνει πολύ, ο άλλος δεν παίρνει τίποτα. Και οι δύο χάνουν στα νώτα τους, δεξιά και αριστερά. Και οι δύο αδιαφορούν για τις ρίζες τους και πασχίζουν να πουν στον κόσμο ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που ήταν όταν γεννήθηκαν. Και οι δύο υποκύπτουν στη λαγνεία του εκκρεμούς Κέντρου, το οποίο, ταλαντευόμενο, αποθεώνεται.

Προσέξατε, παρακαλώ, το εξής εκπληκτικό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε τη Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη ως «Κεντροαριστερά»! «Και Κεντροαριστερά» κατ̓ ακρίβεια. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά τον όρο «Αριστερά» στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Τον διέγραψε. Απαρνήθηκαν και οι δύο τούς εαυτούς τους. Ενώ απαίτηση και αυτού του εκκρεμούς Κέντρου είναι να είσαι σοβαρός ως κεντροδεξιός. Να είσαι σοβαρός ως αριστερός.

Προσέξατε, παρακαλώ, επίσης τα εξής: Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., η οποία είναι -υποτίθεται- λαϊκό κόμμα, παρουσιάστηκε προχθές τα μεσάνυχτα στο Kontra Channel για να μας πει ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν χωράνε στην αγορά και στον καπιταλισμό! Ναι, ο αντιπρόεδρος, που κατηγορεί τους άλλους ότι έγιναν ΣΥΡΙΖΑ, απαρνήθηκε τον λαϊκό χαρακτήρα του κόμματος που εκπροσωπεί. Ο οποίος αντιπρόεδρος κάθε φορά που μιλά δικαιώνει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έλεγε ότι «με κατηγορούν ότι άλλαξα αυτοί που είναι πρώτοι στις συναλλαγές» – τις πολιτικές, εννοείται. Προσέξατε το εξής, επίσης: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε, όπως μαθαίνω, στη ΔΕΘ την επιθυμία να μην απαντήσει σε ερώτηση για τις σχέσεις του ιδιοκτήτη της εταιρίας efood, που κατέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, με πολιτικά πρόσωπα.

Όταν λοιπόν κάθε χώρος απαρνείται τις ρίζες του και όταν κάθε κόμμα κάνει διαγωνισμό δουλοπρέπειας στους μεγάλους και τους συστημικούς, τι περιμένουμε, άραγε, να συμβεί στην πράξη στο από καιρό υποψιασμένο εκλογικό σώμα; «Gap» θα συμβεί, αγγλιστί. Θα ανοιχτεί τάφρος μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας. Η οποία θα βαθύνει ακόμη περισσότερο, όταν ο κόσμος αρχίσει να μαθαίνει τι συμβαίνει και σε άλλους θεσμούς, το άβατο των οποίων σπάει η διαπλοκή, με δική τους ευθύνη. Οπως η Εκκλησία.

Θα αποτολμήσω μια πρόβλεψη: Εάν η απονομιμοποίηση όλου του εποικοδομήματος συνεχιστεί με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς, θα το σκεφτεί πολύ η κυβέρνηση αν θα κάνει εκλογές την άνοιξη. Ενώ σήμερα τις σχεδιάζει – οι υπουργοί κάνουν μυστικό προεκλογικό αγώνα σε οικίες.

Αν πάει έτσι η κατάσταση, οι πιθανότητες να εγκλωβιστεί η Ν.Δ. στην εξάντληση της τετραετίας είναι ισχυρές. Το βασικό σενάριο είναι βεβαίως οι εκλογές, αλλά κρατήστε και αυτή τη σκέψη: Για να πατήσεις το κουμπί των πρόωρων εκλογών πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα επιβάλεις και την επαναληπτική αναμέτρηση. Οι πρόωρες εκλογές στους καιρούς μας, άλλωστε, εγκυμονούν κινδύνους. Δείτε τι έπαθε ο Τριντό στον Καναδά: Νίκησε, αλλά δεν πήρε αυτοδυναμία. Αρα, ας μην προεξοφλείται τίποτε! Αναμονή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.