Βρούτσης και ΕΦΚΑ “ξεμπροστιάζουν” τον Χατζηδάκη για τις συμβάσεις της efood

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία, οι παραγγελίες της οποίας μειώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τουλάχιστον κατά 30%, και συμπαρασύρει την κυβέρνηση και κυρίως την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης, ευρισκόμενος από την… περασμένη Παρασκευή σε απεγνωσμένη άμυνα, επιτίθεται σε συνδικαλιστές, εργαζόμενους και, βέβαια, στην αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή όμως, αποκαλύπτεται η παρέμβαση που δρομολόγησε με το άρθρο 69 του Ν.4808/21, θεσπίζοντας ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασία και καταργώντας έτσι το τεκμήριο της “εξαρτημένης εργασίας” των εργαζόμενων διανομέων, που έχει επιβεβαιώσει ο ΕΦΚΑ, αλλά και σχετική εγκύκλιο του προκατόχου του, κ. Βρούτση!

Η αποκάλυψη της απάντησης του ΕΦΚΑ (28.7.20) στο σχετικό αίτημα της Online Delivery, που παρουσιάζει σήμερα η ΑΥΓΗ, όσο και η επαναβεβαίωση, μέσω μάλιστα εγκυκλίου του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ότι η εργασία των διανομέων χαρακτηρίζεται “εξαρτημένης εργασίας” (ακόμα και με “μπλοκάκι”), δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο στον υπουργό Εργασίας.

Τι απάντησε ο ΕΦΚΑ στην Οnline Delivery ΑΕ (efood.gr)

Ο ΕΦΚΑ, με το υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 169770 της 28.7.20, απαντούσε στην efood και απέρριπτε το αίτημα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας. Αναλυτικά, με το συγκεκριμένο έγγραφο, ο ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) -και σε απάντηση του από 9.7.2020 ερωτήματος της εταιρείας Οnline Delivery Α.Ε. (efood.gr)- αποφαίνεται ρητά ότι “οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης έχουν όλα τα κριτήρια που την χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία… Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης”.

Δηλαδή η απάντηση του ΕΦΚΑ είναι ότι η δουλειά του διανομέα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης και όταν γίνεται με μπλοκάκι, γίνεται για να μειώσει η πλατφόρμα το κόστος ασφάλισης και να απαλλαγεί από την ευθύνη των ενδεχόμενων εργατικών ατυχημάτων.

1 1

2 1

3

Βρούτσης: Τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας

Λίγους μήνες αργότερα, με σχετική εγκύκλιο, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης (ΑΠ οικ. 45628/414 – 4 Νοεμβρίου 2020) επιβεβαιώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, η εργασία του διανομέα, σύμφωνα με το αρ. 2 του ν. 1846/1951, στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ), είναι παρόμοια με αυτές που συναντώνται στις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας.

“Εάν ενόψει των συνθηκών κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, τυγχάνει εφαρμογής το από την παραπάνω διάταξη προβλεπόμενο μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ). Προς ανατροπή του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελευθέρων ενεργειών του παρέχοντος αυτήν, κατά τη σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης και, τελικά, του Διοικητικού Δικαστηρίου (ΣτΕ 2265/1994, 1458/1991 κ.ά.)” αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, καταλήγοντας:

“Πιο συγκεκριμένα, στο υπό εξέταση θέμα, λαμβάνοντας υπόψη και την απάντηση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης) προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζόμενων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα”…

Ο Κ. Χατζηδάκης και το άρθρο 69

Η ανατροπή δρομολογείται με το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21), που θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.

Με άλλα λόγια, η efood οχυρώνεται πίσω από το άρθρο 69 του τελευταίου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που εισάγει τη freelancer απασχόληση στον κλάδο ταχυμεταφορών και, ουσιαστικά, επιτρέπει στις εταιρείες να προχωρήσουν με ωμό και εκβιαστικό τρόπο στη μετατροπή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου – π.χ. τρίμηνες συμβάσεις) σε αυταπασχόληση με τη μορφή συνεργασίας freelancer…

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.