Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη τι και ποιος φταίει που «πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο», όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

“Η κλιματική κρίση είναι παράγοντας που οξύνει το πρόβλημα, αλλά όχι μηχανισμός δραπέτευσης από τις ευθύνες, καθώς μια σοβαρή πολιτεία δεν κυνηγάει αλλά προλαμβάνει τις φωτιές, διδάσκεται από την καταστροφή και ενεργεί για την αποτροπή της”.

“Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, όταν προσωπικά εσείς κ. Μητσοτάκη δεν διστάσατε να μετατρέψετε την οδύνη, το θρήνο και τον ανθρώπινο πόσο σε εργαλείο της μικροπολιτικής σας σκοπιμότητας”, και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν τότε με τη σύσταση της επιτροπής και το πόρισμα Γκολντάμερ, βάσει του οποίου ξεκίνησαν σειρά παρεμβάσεις που βρήκε εν εξελίξει η σημερινή κυβέρνηση αλλά «τις θάψατε βαθιά στα συρτάρια σας».

Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε «ολοκληρωμένα ισχυρά θεσμικά εργαλεία, στους τομείς της δασικής προστασίας», απαριθμώντας τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το έργο των δασικών χαρτών που «κυρώθηκαν στο 45% της χώρας -όταν παραλάβαμε μόνο το 3%- και ανατέθηκαν οι μελέτες, τις βρήκατε έτοιμες για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας στο 100%, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες τέλη του 2019».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.