Από τις πυραμίδες της Αλβανίας στο Ασφαλιστικό Μητσοτάκη

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Έχουν περάσει 23 χρόνια από την τελική κατάρρευση της γειτονικής μας χώρα το 1997, από «σχήματα Πόντσι» (Ponzi Scheme) που έγιναν γνωστά ως πυραμίδες της Αλβανίας,  21 χρόνια από το δικό μας σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, 9 χρόνια από το PSI, με το οποίο έβαλαν χέρι στα 12 δισεκατομμύρια των αποθεματικών των Ταμείων για να σώσουν τις Γερμανικές Τράπεζες. Οι πρωταγωνιστές του Χρηματιστηρίου και του PSI, όχι μόνον δεν είχαν συνέπειες, αλλά είναι σήμερα σε όλες σε κομβικές θέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο Τραπεζικό Σύστημα, λόγω της προφανούς φαίνεται “τεχνογνωσίας” τους.

Εν συντομία να εξηγήσουμε ότι ο όρος Ponzi Scheme αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές κοκ αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις ή αποδόσεις κεφαλαίων. Όσο πιο σταθερή είναι η εισροή νέων επενδυτών (πχ νέων ασφαλισμένων), πάνω στους προηγούμενους επενδυτές, τόσο καλύτερα λειτουργεί η πυραμίδα, κάτι που κάνει ένα σύστημα όπως το συνταξιοδοτικό ιδανικό σχήμα , πόσο μάλλον όταν είναι υποχρεωτικό.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Σαλί Μπερίσα κατά την διακυβέρνηση του οποίο δημιουργήθηκαν οι πυραμίδες της Αλβανίας

Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και τον τρόπο που έχει διαχειριστεί τα δημόσια Ταμεία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες φαντάσματα, την ΔΕΗ, τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ, τον Μεγάλο Περίπατο, προμήθειες λεωφορείων, εξοπλισμό ΕΛΑΣ, τις μάσκες, την σύμβαση της CISCO, τις ιδιωτικές ΜΕΘ, την προμήθεια των self test, μας πιάνει τρόμος για το πως θα καταλήξει και τον νέο Ασφαλιστικό.

Ξεκινώντας… από το τέλος, αυτό που κάνει ακόμη μεγαλύτερο το ρίσκο σε όλο το σχέδιο της επικουρικής, είναι ότι και σήμερα Τετάρτη (23/6) που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση στο ερώτημα πως θα καλυφθεί το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, η απάντηση είναι ότι θα γίνει από το “αναπτυξιακό σοκ” των επομένων ετών.

Σε ταληράκια, θα ξεκινήσουν την μεγαλύτερη αλλαγή στο ασφαλιστικό μετά από 100 χρόνια και όχι μόνο δεν έχουν εξασφαλίσει τα κεφάλαια, αλλά βασίζουν όλο το οικοδόμημα στην ευχή ότι η Ελληνική οικονομία θα γίνει Κίνα! Αυτό από μόνο του δείχνει ότι το σχέδιο είναι φτιαγμένο στο πόδι και βραχύβιο, στην λογική να αρπάξουμε τώρα ό,τι μπορούμε και άσε μετά την επόμενη κυβέρνηση να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

ypoyrgiko symboylio
Μέχρι τις 13 Ιουλίου 2021 θα κατατεθεί προς διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις

Η πυραμίδα της Νέας Δημοκρατίας

α) Αλληλεγγύη γενεών. Σήμερα οι σημερινοί εργαζόμενοι καλύπτουν με τις εισφορές τους τις σημερινές συντάξεις. Αυτό κόβεται βίαια, όχι μόνον για τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και για αυτούς που είναι σήμερα 40 ετών, αφού από 1.1.2022 οι νέοι θα μπαίνουν υποχρεωτικά. Ο ίδιος ο Τσακλόγλου αυτό το «ακαθάριστο» κόστος της εισαγωγής του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τα επόμενα χρονιά 2022 – 2070 είπε ότι θα καλυφθεί από την ανάπτυξη. Δηλαδή, για τις συντάξεις των επόμενων δεκαετιών ή θα κάνουμε τον σταυρό μας για ανάπτυξη, ή θα μπουν νέοι φόροι ή θα κοπούν οι συντάξεις;

β) Θα υπάρχει ένα Δημόσιο Ταμείο που θα συνεργάζεται με ιδιώτες που θα επενδύουν στα καζίνο των Χρηματιστηριών. Οι  εισφορές των χιλιάδων ασφαλισμένων θα ποντάρονται σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα (π.χ. ομόλογα, μετοχές) και οποίες θα συγκεντρώνονται σε “κουμπαράδες”. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να παίζουν την σύνταξή τους στην ρουλέτα και να αποφασίζουν αν τα λεφτά τους θα επιμερίζονται σε χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου επενδύσεις από διάφορα χρηματοπιστωτικά funds.

Με ποιο σκεπτικό, θα βάζουν όλους τους εργαζόμενους, στα 40 χρόνια ενός εργασιακού βίου, να παίζουν τις επικουρικές συντάξεις τους κορώνα γράμματα; Αν θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί τα επόμενα 40 χρόνια, ας δούμε τι έγινε μόλις την τελευταία 10ετιά. Δεν ήταν “σιγουράκι” ο ασφαλιστικός γίγαντας AIG, που όταν πια δεν ήταν κερδοφόρος κατέρρευσε;

Δεν ήταν επένδυση “χαμηλού ρίσκου” η ασφαλιστική ΑΣΠΙΣ/Commercial Value που όλα έγιναν φτερά σε ένα βράδυ; Μήπως τα δομημένα ομόλογα, το σκάνδαλο της Αγροτικής, του Μαρινόπουλου, του Ταχυδρομικού, της Proton, της ΔΕΚΑ; Το 2021 το δημόσιο έχασε 2 δισεκατομμυρίων από την Τράπεζα Πειραιώς, που η κ.Γεννηματά χαρακτήτισε «σκάνδαλο» το οποίο «η Κυβέρνηση καλύπτει πλήρως -αν δεν συνεργεί» σε αυτό.

Δεν ήταν “καλή επένδυση” ελληνική εταιρία faux bijoux η οποία επί χρόνια εμφάνιζε ανύπαρκτες καταθέσεις και ψεύτικα σημεία πώλησης; Που ήταν αυτοί που υποτίθεται την έλεγχαν Τράπεζες, Χρηματιστήριο, Εφορία και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

γ) Στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα καρπώνονται το όποιο όφελος από την επένδυσή τους ως επικουρική σύνταξη. Εάν ο εργαζόμενος δεν καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τότε θα λαμβάνει πίσω το κεφάλαιο που θα έχει επενδύσει. Αλλά και αυτό αν δεν έχει εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό ή κάποιο μελλοντικό PSI ή κάποιο νόμο όπως του 2010 που έκοψε τα δώρα και μείωσε τις κύριες συντάξεις.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Kontra News της Κυριακής 27 Ιουνίου 2021

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.