Ποια είναι η αιτία της επίθεσης του Μητσοτάκη στην Φώφη – Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Του Βασίλη Σκουρή

Το «κάντο όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία» μετατρέπεται πλέον σε βασική στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόσο στη Μαδρίτη, όσο και στη Λισαβόνα, οι δεξιές κυβερνήσεις ανατράπηκαν όταν μετά από εκλογές το προοδευτικό μπλοκ, με κορμό τους σοσιαλιστές και με συμπράττοντες τα κόμματα της αριστεράς, συγκρότησαν κυβερνήσεις μειοψηφίας με ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα.

Σε νέες εκλογές, που έγιναν λίγους μήνες μετά, σοσιαλιστές και αριστερά κατόρθωσαν μέσα από αναγκαίους -δύσκολους και ενίοτε επίπονους- συμβιβασμούς να συγκροτήσουν κυβερνήσεις πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο Πέδρο Σάντσες και ο Αντόνιο Κόστα να κυβερνούν πλέον απολύτως σταθεροποιημένοι την Ισπανία και την Πορτογαλία αντίστοιχα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις τοποθετήσεις του την Τετάρτη στη Βουλή, τάχθηκε δυο τουλάχιστον φορές υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων τουλάχιστον δυο φορές, ενώ είχε τοποθετηθεί υπέρ αυτής της εξέλιξης και στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην Μάρα Ζαχαρέα και το Star.

Το γεγονός που τάραξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν ότι η Φώφη Γεννηματά άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας. Ιδιαίτερα προσεκτική, σε μια τοποθέτηση-πλατφόρμα για τις εργασιακές σχέσεις, στον αντίποδα της φιλοσοφίας της Νέας Δημοκρατίας και του νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη προειδοποίησε πως αν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί το κόμμα της θα συμβάλλει να καταργηθεί το νέο εργασιακό.

Η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή, επανερχόμενη στον αντιδεξιό πολιτικό προσδιορισμό της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στη Βουλή τράβηξε μια κάθετη γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνοντας εμμέσως ότι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, μετά από εκλογές με απλή αναλογική. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να εκλεγεί εκ νέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κατά τις εσωκομματικές εκλογές που προσδιορίζονται περί τα τέλη του φθινοπώρου και –πρωτίστως- να το επιτρέπει ο συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψουν από την κάλπη, καθώς με τα σημερινά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν προκύπτει μια τέτοια εξέλιξη.

Επιπλέον, όπως δείχνει και η τοποθέτησή της, η Φώφη Γεννηματά επιδιώκει να αναδείξει ως βασικό της αντίπαλο για τη ηγεσία τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο και εμφανίζει στην πράξη ως επικεφαλής της «δεξιάς πτέρυγας» του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατανοώντας τον κίνδυνο, αντιμετώπισε ως «πακέτο» στη Βουλή την Φώφη Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον εκνευρισμό του για την ομιλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ δύσκολα να κρύβεται. Και ο ίδιος, πάντως, με το ζόρι πλέον κρύβει ότι δεν επιθυμεί με τίποτα την επανεκλογή της Γεννηματά στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Η αλήθεια είναι πως εφόσον το φθινόπωρο δεν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το παιχνίδι μόλις θα αρχίζει…

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.