Σε τροχιά συσπείρωσης βρίσκονται οι ΜΚΟ, προκειμένου να καρπωθούν τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επιχειρώντας «ρεσάλτο» στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Εβδομήντα μάλιστα απ’ αυτές, ήδη από τα τέλη Μαρτίου, έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους, μέσω επιστολής που απηύθηναν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη. Με αυτή την επιστολή, οι 70 ΜΚΟ που υπογράφουν καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να προσκαλέσει ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, και ειδικότερα της Κοινωνίας των Πολιτών» (σ.σ.: πρόκειται για το όνομα το οποίο χρησιμοποιούν οι ΜΚΟ για τον εαυτό τους, λες και όσοι δεν είμαστε σε κάποιο Δ.Σ. ΜΚΟ δεν είμαστε πολίτες) να «καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση των κονδυλίων και να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή τους στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση και την παρακολούθηση του σχεδίου».
Γιατί; Γιατί, όπως τονίζαν τότε, έχουν τη «σχετική γνώση και εμπειρία». Ε, κρίμα θα είναι να πάει χαμένη η εμπειρία τόσων χρόνων και να μείνουν εκτός του… πάρτι που, από ό,τι φαίνεται, ετοιμάζουν οι ΜΚΟ! Γι’ αυτό, άλλωστε, ζητούσαν να υπάρξουν «σαφήνεια και διαφάνεια» γύρω από το Σχέδιο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων και προτεραιοτήτων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και εθνικό. Τόνιζαν ακόμη την ανάγκη για «τακτικές συνεδρίες αναταλλαγής πληροφοριών με ενδιαφερόμενους φορείς» (σ.σ.: δηλαδή, τους ίδιους) και εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών, που φυσικά θα αναλάμβαναν να κάνουν.
Η «σφαγή» έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό
Προτεραιότητα φυσικά για τις ΜΚΟ είναι η ενσωμάτωση ομάδων, όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, πέραν των νοικοκυριών σε εισοδηματική φτώχεια, ενώ γίνονται οι γνωστές επικλήσεις στην κλιματική αλλαγή, στην Παιδεία και την… ψηφιακή μετάβαση. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η «σφαγή» για το ποιος θα αναλάβει να «υλοποιήσει» το «σχέδιο» της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κομμάτι του θα δοθεί σίγουρα και σε ΜΚΟ.
Αν όχι σε όλες, τουλάχιστον σε αυτές που διαθέτουν τις απαραίτητες προσβάσεις σε «επιτροπές» και «Μέγαρα». Οι οποίες δεν είναι και… λίγες!