Θα πάει ο Κυριάκος σε εκλογές;

Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Μόνο αν αισθανθεί ότι έχει αρχίσει η φθορά του.

Και πότε αρχίζει η φθορά ενός Πρωθυπουργού;

α) Όταν το αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις (αν τους το επιτρέψουν ποτέ τα payrolls)…

β) Όταν -παρά τους όποιους ανασχηματισμούς- τα προβλήματα δεν χρεώνονται πλέον στους Υπουργούς, αλλά στον ίδιο…

γ) Όταν το πει ο Πρετεντέρης (καθώς ο φίλος μου ο Γιάννης εξακολουθεί να είναι το αψεγάδιαστο βαρόμετρο του Συστήματος)…

δ) Όταν γίνει ανέκδοτο και ο κόσμος -αντί να τον σέβεται ή να τον φοβάται- γελάει μαζί του…

Όμως, όλα τα παραπάνω ισχύουν εν μέρει και επηρεάζουν το φαίνεσθαι, αλλά όχι και την ουσία της διακυβέρνησης. Σε χώρες δορυφόρους σαν τη δική μας, συνήθως οι πολιτικές εξελίξεις δεν καθορίζονται από την εσωτερική ατζέντα, αλλά από τις λεπτές ισορροπίες με τους ξένους παράγοντες.

Η πραγματική φθορά ενός Πρωθυπουργού δεν αρχίζει:

α) Ούτε όταν κάνει λάθη (γιατί όποιος δρα και παίρνει πρωτοβουλίες, αναπόφευκτα θα κάνει και κάποια λάθη, αρκεί αυτά να μην είναι περισσότερα από τα σωστά).

β) Ούτε όταν λέει ψέματα, όχι γιατί το θέλει, αλλά γιατί είναι στριμωγμένος ανάμεσα στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

γ) Ούτε όταν κάνει γκάφες (μπορεί να γίνει και συμπαθής από μερικές -πιο ανθρώπινος /κάτι που βέβαια δεν ισχύει με τον «δικό» μας…)

Γιατί και τα 3 παραπάνω –λάθη, ψέματα, γκάφες– είναι συστατικά στοιχεία της σύγχρονης Πρωθυπουργίας, όπως την εννοούν και την αποδέχονται -για κακό τους- οι Νεοέλληνες.

Η ουσιαστική φθορά ενός εντολοδόχου, αρχίζει όταν έρχεται σε σύγκρουση με τους εντολείς του. Και αν νομίζετε πως εντολείς του είστε εσείς -οι πολίτες/ψηφοφόροι- φτωχά μου προβατάκια, είστε πολύ γελασμένα.

Οι εντολείς των Ελλήνων Πρωθυπουργών από το 1993 και μετά [με τις φωτεινές εξαιρέσεις των κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (και για τους πρώτους 6 μήνες του Αλέξη Τσίπρα)], ήταν οι «ξένοι» και πιο συγκεκριμένα οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί. Οι δύο αυτές χώρες ήλεγχαν και ελέγχουν τις ροές χρήματος, ενέργειας και όπλων προς την «αποικίαν» Ελλαδίτσα με δύο ανταλλάγματα 1) τη «μη επίσημη» χρεοκοπία και 2) την ακεραιότητα των εδαφών της (γιατί τον αέρα και τη θάλασσά μας, τα έχουν προ πολλού κονιορτοποιήσει οι εξ ανατολών «γείτονες», χωρίς να τους επιβληθεί ούτε μία κύρωση, έστω για τα μάτια του κόσμου, προς διευκόλυνση των εν Ελλάδι εθνομηδενιστών/παπαγάλων του SKAI και των λοιπών οσφυοκαμπτικών μέσων).

Ο Κώστας Καραμανλής με την ενέργεια (αγωγοί) και τις στρατηγικές επενδύσεις (Cosco) και ο Αντώνης Σαμαράς με την προσπάθεια άσκησης κοινωνικότερης πολιτικής, έγιναν τα παραδείγματα προς αποφυγήν για μελλοντικούς επίδοξους ανεξάρτητους ηγέτες.

Ο Κυριάκος αντίθετα, τα έταξε όλα σε όλους, γι’ αυτό και τον στηρίξανε για να ανέλθει υπογείως στην αρχηγία της ΝΔ (ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρωτύτερα σε μια σειρά συναντήσεων με ξένους «απεσταλμένους», όπου ο υπογράφων ήταν παρών, είχε ξεκαθαρίσει πως οι εθνικές γραμμές είναι απαραβίαστες. Ως αποτέλεσμα, ναι μεν κράτησε ψηλά την τιμή της Παράταξης, αλλά έφαγε «υπερήφανα» το κεφάλι του).

Εδώ και κάποιους μήνες όμως, έχει έρθει η ώρα του Μητσοτάκη να ξεπληρώσει τα γραμμάτια που υπέγραψε για να εκλεγεί: ένα έχει ήδη λήξει (το ξεπούλησε χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς), ένα οδεύει προς λήξη και ένα ακόμη μόλις του έσκασε στη μούρη με τον πιο θεαματικό τρόπο. Αυτό το 3ο είναι και η αφορμή του κειμένου. Ας τα δούμε σύντομα και με αντίστροφη σειρά:

Γραμμάτιο 3ο: Κορωνοbusiness

Οι πατέντες των εμβολίων: αφού κάγχασε επαρκώς με την «ανεφάρμοστη» ιδέα που του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας προ ολίγων μηνών στη Βουλή, προ ημερών ο νέος Πλανητάρχης πρότεινε το ίδιο και έτσι μπλέχτηκε το καημένο «το παιδί…»

Πρώτα έβαλε λοιπόν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου να κάνουν διαρροές πως «το είχε σκεφθεί πρώτος ο Κ.Μ.» και το επόμενο πρωί, ο άλλος κακομοίρης, ο Γεραπετρίτης, ισχυριζόταν το αυτό στα πρωινάδικα… Έλα μου όμως που «η παράσταση δεν τελειώνει πριν τραγουδήσει η χοντρή κυρία» και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Άνγκελα Μέρκελ (που κρατάει τις πατέντες δύο τουλάχιστον εμβολίων στα χέρια της), έβγαλε κόκκινη κάρτα στον Κούλη μας…

Γραμμάτιο 2ο: Εξοπλισμοί:

Άνοιξε λογαριασμό 10 δις ευρώ και πρέπει τώρα μέσα σε αυτό τον πανάκριβο «σάκο των όπλων» να χωρέσει προγράμματα αξίας +20 δις ευρώ. Πώς θα τα καταφέρει; Είπαμε είναι καλός στην αφαίρεση (βλέπε: «Το Ψέμα του 1 δις ευρώ»), αλλά όχι και στον πολλαπλασιασμό. Οι Αμερικανοί πουλάνε F-35 και ξεπουλάνε απαρχαιωμένα αντιτορπιλικά. Οι Γάλλοι μοσχοπουλήσανε ήδη RAFALE (σε σχεδόν διπλάσια τιμή από τα πιο σύγχρονα που πούλησαν στην Αίγυπτο) και έχουν όπως φαίνεται και τις καλύτερες φρεγάτες. Δεν μπορεί όμως να τα αγοράσει όλα από τον Μακρόν, όσο και αν επιμένει ο Θόδωρος… (δεν είπαμε πως κάθε Πρωθυπουργός έχει και τον «Θόδωρό του»;). Οι Γερμανοί πουλάνε και αυτοί φρεγάτες, όπως και οι Σύμμαχοί τους Ολλανδοί γι’ αυτό και πιέζουν αφόρητα. Στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ήδη πρόλαβαν και πούλησαν εκπαιδευτικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ…

Γραμμάτιο 1ο: Ενέργεια:

Το πιο ακριβό όλων -και ίσως το πιο επώδυνο γεωπολιτικά χρέος- καθώς αθόρυβα αδειάσαμε ήδη την Κύπρο, την αφήσαμε έξω από τους σχεδιασμούς των αγωγών και αναζητούμε συμμαχίες με μια Αίγυπτο, που υπό τον δικτατορικό έλεγχο του Σίσι, μπορεί να φαίνεται προς το παρόν φιλική, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως θα φέρεται έτσι και στο μέλλον, ειδικά αν η νέα πολύπλοκη και πολυεπίπεδη κρίση στη Μέση Ανατολή δεν εκτονωθεί άμεσα.

Συμπέρασμα;

Κυριάκο μου, έμπλεξες άσχημα!

Πολύ άσχημα…

Νίκος Καραχάλιος

FORUM2020.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.