Εκρηκτικό κλίμα για το νομοσχέδιο Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το πόσοι Ελληνες του εξωτερικού έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα

Το φάντασμα των αμερικανικών εκλογών με τις καταγγελίες για τις επιστολικές ψήφους, πλανάται πάνω από την Ελλάδα

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Βουλή λόγω του νομοσχεδίου του Μάκη Βορίδη που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, οι οποίοι ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο του ΄19, το οποίο εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή. Οπως διαφαίνεται ήδη από την πρεμιέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου, δεν υπάρχει η απαραίτητη, βάσει Συντάγματος, κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 ώστε να ισχύσει άμεσα ο νέος νόμος.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Μάκης Βορίδης απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το πόσοι Ελληνες του εξωτερικού έχουν εισέλθει στη σχετική πλατφόρμα για τους αποδήμους, λέγοντας πως δεν είναι «εύκαιρος» και «ώριμος» και δεσμευόμενος να τα αναφέρει σε επόμενη συνεδρίαση.

Είχε μάλιστα προηγηθεί η καταγγελία του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι λιγότερες από 1.000 και οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους λιγότερες από 100. Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, πάντως, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα παραπλάνησης των ομογενών, διερωτώμενος: «Αναφέρατε ποτέ σε αυτούς τους ανθρώπους ότι η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της χώρας;»

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη δική του αντιπρόταση, μέσω τροπολογίας που προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ώστε οι Ελληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους.

Τροπολογία για την ψήφο των αποδήμων κατέθεσε και το ΜέΡΑ25, προτείνοντας τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν αναμένεται να συνταχθούν με την κυβερνητική ρύθμιση, εν αντιθέσει με το ΚΙΝ.ΑΛ. και την Ελληνική Λύση.

Πάντως, η κατάσταση υπήρξε έκρυθμη, με τον Παύλο Πολάκη, μάλιστα, να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όταν «μπούκαρε» στην αίθουσα της Γερουσίας και, παρά τη σύσταση του προέδρου Μάξιμου Χαρακόπουλου να αποχωρήσει, καθώς ο αριθμός των παρόντων βουλευτών που επιτρέπουν οι υγειονομικοί κανόνες είχε ξεπεραστεί, εκείνος παρέμενε στη θέση του. Τελικώς, από την αίθουσα αποχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρόλο που είναι ο… εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.