Η ψήφος των αποδήμων βάζει “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό – Η ρύθμιση Βορίδη και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιές άναψε η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος αποδήμων. Τις αλλαγές προανήγγειλε μιλώντας το πρωί στο MEGA o υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως θα κατατεθεί σήμερα σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές. Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η τροπολογία θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των 2/3 της Βουλής, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι διαβλέπει μία αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα εκφραστεί και στην ψήφιση του νομοσχεδίου. “Διαβλέπω μια σημαντική αλλαγή στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση της κ. Τζάκρη. Θα κατατεθεί σήμερα ένα μικρό νομοσχέδιου ενός άρθρου που θα καταργεί τους περιορισμούς στους απόδημους ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. Συμφωνώ με τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη ότι είναι προσβλητικό και υποτιμητικό για τους απόδημους να μη μπορούν να ψηφίσουν”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης μιλώντας στη Βουλή, ενώ διευκρίνισε ότι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.