Πριν τρεις μήνες έγινε ο ανασχηματισμός και ο κ. Βρούτσης αντικαταστάθηκε από τον κ. Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός, σύμφωνα με το βιογραφικό του, τα προς το ζην τα κερδίζει με την απασχόλησή του στην πολιτική, αφού δεν έχει εργασθεί στην αγορά.
Ο κύριος λόγος αυτής της αντικατάστασης ήταν η καθυστέρηση στην χορήγηση των συντάξεων, καθώς το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.
Ο κ. Χατζηδάκης, μια από τις πρώτες διαπιστώσεις που έκανε, ήταν ότι στην αρχειοθέτηση των συνταξιοδοτικών φακέλων επικρατεί μια τριτοκοσμική κατάσταση.
Αυτό όμως δεν είναι κάτι νέο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Επομένως η διαπίστωση του Υπουργού θα πρέπει να κριθεί ως «ειρωνική» ή ως ένα συναδελφικό «πάρθιο βέλος» στην Κυβέρνηση και στον προηγούμενο Υπουργό. Ο οποίος το επέστρεψε δίνοντας συνέντευξη στην εφημερίδα Documento, εξηγώντας τους λόγους απομάκρυνσής του από τον υπουργικό θώκο.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πούμε στον Υπουργό, που άφησε το «ροζ συννεφάκι του», καλώς ήρθε στον πραγματικό κόσμο.
Η δεύτερη ενέργεια του κ. Χατζηδάκη, ως επαγγελματία πολιτικού, ήταν να χτίσει μια στρατηγική εξόδου, σε περίπτωση που αποτύχει να υλοποιήσει το στόχο που του έχει αναθέσει ο κ. Πρωθυπουργός. Έτσι, κατηγόρησε τους υπαλλήλους του Υπουργείου του ότι δεν στηρίζουν το έργο του. Ώστε, όταν θα φύγει να μπορεί να ρίξει την ευθύνη στο προσωπικό του Υπουργείου. Ενώ, ο ίδιος θα παρουσιάσει τον εαυτό του ως «τολμηρό μεταρρυθμιστή» που το «γραφειοκρατικό κατεστημένο» δεν τον άφησε να ολοκληρώσει το έργο του.
Η επόμενη κίνηση ήταν να ξεκινήσει τις ενέργειες να δοθεί προσωρινή σύνταξη 384€ στις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που περιμένουν τη σύνταξή τους. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Υπουργός θα αισθάνεται μεγάλη υπερηφάνεια γιατί κατόρθωσε μέσα σε 3 μήνες να δώσει ένα χαρτζιλίκι αντί τις συντάξεις που δικαιούνται όλοι αυτοί που περιμένουν, καταρρακώνοντας την αξιοπρέπειά τους.
Όταν θα δοθούν τα 384€, σύμφωνα με τη λογική του κ. Υπουργού, κανένας συνταξιούχος δεν μπορεί να πει ότι δεν παίρνει σύνταξη. Τώρα, εάν πάρει τη συνολική σύνταξη μετά από δέκα χρόνια, αυτό είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπισθεί στο μέλλον και από άλλους.
Πονηρό..!!!, αλλά καλό!!!
Είναι υψηλή μικροπολιτική πράξη να παρουσιάζεις μια αποτυχία ως επιτυχία.
Όμως σ’ αυτό που θέλω να εστιάσω είναι ότι κύρια αποστολή του κ. Χατζηδάκη ήταν οι συντάξεις. Αυτός το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή είναι αυτό της ρύθμισής των θεμάτων της ευέλικτης εργασίας.
Συγκεκριμένα, αλλάζει προς το χειρότερο ό,τι αφορά τους εργαζόμενους. Τώρα ο εργαζόμενος θα εργάζεται περισσότερες ώρες και θα επιβαρύνεται το κόστος των υποδομών (σύνδεση στο διαδίκτυο, εξοπλισμό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ).
Η μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ύπνο, καταργείται από το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη.
Είναι υπερήφανος για αυτό!!! Και η Κυβέρνηση είναι!!!
Η ρύθμιση της εργασίας ήταν ένα θέμα που έχει ζητηθεί από όλα τα μνημόνια και πάντα δημιουργεί θερμές συζητήσεις, έντονες αντιπαραθέσεις και πολιτικές συγκρούσεις.
Γιατί όμως τώρα;
Η απάντηση είναι ότι, τώρα με το lockdown, οι πολίτες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν, να εκφράσουν τις αντιρρήσεις, να συμμετέχουν σε συνελεύσεις και δημόσιες συζητήσεις. Τέλος πάντων, ό,τι μπορεί να κάνει ένας ενεργός πολίτης και ό,τι η δημοκρατική κουλτούρα απαιτεί στην περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να ακουστεί.
Είναι πολιτικά ανήθικο να έχουν δεθεί οι πολίτες με τα δεσμά της καραντίνας και να έρχονται νομοσχέδια που αλλάζουν προς το χειρότερο τις συνθήκες εργασίας και γενικότερα τη ζωή του.
Καταλήγοντας, θέλω να σημειώσω ότι οι πολίτες θεωρούν ότι ως προτεραιότητα του Υπουργείου που προΐσταται ο κ. Χατζηδάκης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης των συντάξεων και όχι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Αλλά η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο COVID 19 είναι μια χρυσή ευκαιρία να περάσει κάθε δύσκολο νομοσχέδιο, κάνοντας σημαία τη ρήση του Μάο Τσε Τουνγκ «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»…