Βουλιάζουμε στα Χρέη και η Κυβέρνηση Εξαπατά τους Πολίτες

Γιώργος Βάμβουκας,

Καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”

Σύμφωνα με το “Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης” που σήμερα 6 Απριλίου 2021 δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών, η επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2021 είναι δραματική και ανεξέλεγκτη. Συγκλονιστική είναι η διαπίστωση ότι το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 374 δις τον Δεκέμβριο του 2020 αναρριχήθηκε στα 380,1 δις ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021 (πίνακας Γ1). Δηλαδή, σε χρονική περίοδο μόλις δύο μηνών το δημόσιο χρέος σημείωσε περαιτέρω αύξηση 6 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) από 225,2% τον Δεκέμβριο του 2020 ανέβηκε στο 232,5% τον Φεβρουάριο του 2021!!. Υπόψη ότι σχεδόν το σύνολο του χρέους είναι εξωτερικό δημόσιο χρέος.

Αυτό το τερατώδες δημόσιο χρέος, οι μελλοντικές γενεές Ελλήνων με αίμα και θυσίες θα κληθούν να το εξοφλήσουν στους ξένους πιστωτές. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας με τα στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, δολίως παραπληροφορούν τους πολίτες για τις τρομακτικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, διαλαλούν ότι με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έρχονται τα δικά τους στοιχεία να διαψεύσουν τους παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς. Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο “Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης” (πίνακες Δ1 & Δ2), την περίοδο Δεκέμβριος 2020-Φεβρουάριος 2021, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από 1,8 αυξήθηκε σε 2,3 δις ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει αυτά που υπόσχεται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά σκοπίμως δεν τους αποδίδει το ποσό των 2,3 δις ευρώ που τους οφείλει.

Με την τεράστια δυναμική που έχει προσλάβει το δημόσιο χρέος και δοθέντος ότι η εγχώρια οικονομία διέρχεται φάση οξύτατης κρίσης, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ενδέχεται το 2021 να φτάσει τα 400 δις ευρώ, με οικτρό αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να προσεγγίσει το 240%. Την περίοδο 2007-2020 το πραγματικό ΑΕΠ παρουσίασε συνολική μείωση -32,8%.

Λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας του υφιστάμενου κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, ουδείς δύναται να προβλέψει το αναπτυξιακό πρόσημο της εθνικής μας οικονομίας για το 2021. Σε συνθήκες αποτελμάτωσης της εθνικής οικονομίας και με δεδομένη την αχαλίνωτη ανοδική πορεία του κρατικού χρέους, δυστυχώς το μέλλον της Πατρίδας προδιαγράφεται ζοφερό και αβέβαιο.

Πηγή: crashonline.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.