Τα μεγάλα ψέματα του Κυριακου Μητσοτακη για την πανδημία – Ψέμα 1ο: Οι εμβολιασμοί

Στη συζήτηση στη Βουλή (2/4) ο Κυριακος Μητσοτάκης υποστήριξε για τους εμβολιασμούς (αυτολεξεί):
«Στο ζήτημα των εμβολιασμών … ας συμφωνήσουμε ότι με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια, τα οποία έχουμε, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις από τα εμβόλια. Αντίστοιχη απόδοση έχουμε και ως προς την 1η δόση» και κατέθεσε στα πρακτικά σχετικό (;) γράφημα.
Το συμπέρασμα που μένει σ’ αυτόν που παρακολουθεί, την παραπάνω αναφορά, είναι ότι συνολικά  βρισκόμαστε στην 5η καλύτερη θέση στην ΕΕ στους εμβολιασμούς. Άρα τα πάμε (η κυβέρνηση εννοεί) πάρα πολύ καλά στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Ο Κυριακος Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιάσει ένα γράφημα που παρουσιάζει το ποσοστό του πληθυσμού κάθε χώρας της ΕΕ που έχει πάρει και τα δύο εμβόλια και να συνεχίσει με μια ηθελημένα αόριστη λεκτική αναφορά (χωρίς επίδειξη στοιχείου) ότι αντίστοιχη είναι η απόδοση και για τη λήψη της 1ης δόσης. ΨΕΜΑΤΑ!
Αρκετές χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν μια «δυναμική» πολιτική εμβολιασμών, εμβολιάζοντας πάρα πολλούς με την 1η δόση (κάλυψη 75% ανοσίας) και αναμένουν το διάστημα για τον εμβολιασμό της 2ης δόσης.

Στην Ελλάδα εφαρμόζουμε μια αντίθετη και «ακραία συντηρητική» πολιτική εμβολιασμών, φυλάσσοντας τα εμβόλια για τη 2η δόση και έτσι δεν επεκτείνουμε τον εμβολιασμό με την 1η δόση.(Ειδική συγκριτική αξιολόγηση των διαφορετικών εμβολιαστικών πολιτικών στις χώρες της ΕΕ, θα μας απασχολήσει σε επόμενο νήμα).

Η συνολική πορεία όμως των εμβολιασμών αποτυπώνεται αξιόπιστα από το πλήθος των εμβολιασμών που έχουν γίνει ως ποσοστό επί του πληθυσμού ή από το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Με βάση τα ποσοστά των πληθυσμών που έχουν πάρει τουλάχιστον τη μία δόση(και στα οποία αναφέρθηκε αόριστα και ψευδώς ο Π/Θ) η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ θέση στην ΕΕ με 10,89% και 9 θέσεις κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

E7821064 7CF2 48CD 8FB9 A97808E81134

Συμπέρασμα:

Εσκεμμένα ο Π/Θ από το επίσημο βήμα της Βουλής και καταθέτοντας παραπλανητικά στοιχεία στα πρακτικά, θέλησε να εμφανίσει ψευδώς ότι η χώρα είναι από τις πρώτες στους εμβολιασμούς στην ΕΕ και να παραπλανήσει τελικά τους πολίτες και τα κόμματα σχετικά με την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού.

Για μια ακόμη φορά η επικοινωνιακή και παραπλανητική παρουσίαση των στατιστικών της πανδημίας αντικαθιστά οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση των στοιχείων που θα βοηθούσε στη διόρθωση λανθασμένων πολιτικών, που κοστίζουν πολύ και στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία της χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.