Tο Vouliwatch: Προσφεύγει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη σκοτεινή συνεργασία κυβέρνησης – Palantir

Όλο και πιο πολύ στα..”σχοινιά” μπαίνει η κυβέρνηση, μετά την προσφυγή του vouliwatch στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη σκιώδη συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir.

Όπως αναφέρουν «μετά τη σιωπηρή απόρριψη του αιτήματός μας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωράμε νομικά στο επόμενο στάδιο και καταθέτουμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Συγκεκριμένα, με το αίτημα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητούν τις γνωμοδοτήσεις των Υπεύθυνων Προστασίας Δεδομένων καθώς και την απόδειξη ότι η εταιρία Palantir διέγραψε τα δεδομένα που συγκέντρωσε κατά τη συνεργασία της με το Υπουργείο. Η προθεσμία, όπως σημειώνουν, για να πάρουν απάντηση παρήλθε άπρακτη και συνεχίζουν τον αγώνα, καταθέτοντας προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Το Vouliwatch συνεχίζει, πιστό στην ακτιβιστική του δράση για διαφάνεια και λογοδοσία, να ενεργοποιεί και να εξαντλεί όλα τα νόμιμα μέσα για άσκηση πίεσης προς την πολιτική εξουσία να διαθέτει και να δημοσιοποιεί στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε εθνικής σημασίας συνεργασίες» τονίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέδειξαν τη μυστική συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την εταιρία Palantir Technologies για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για την αντιμετώπισης της πανδημίας και παρουσιάζουν ένα χρονογράφημα της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά στο ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης προσωπικών δεδομένων πολιτών από ιδιώτες με αμφιλεγόμενο ιστορικό και συνεχίζουν δυναμικά την προσπάθεια για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία από τους θεσμούς, όπως σημειώνουν.

Μάρτιος 2020
Η ελληνική κυβέρνηση συνάπτει σύμφωνο συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό επεξεργασίας δεδομένων Palantir Technologies.

Η συνεργασία αυτή καλύπτεται από μυστικότητα και δεν δημοσιοποιείται πουθενά, ούτε στη Διαύγεια, παρά τη σχετική επιταγή του νόμου.

7 Δεκεμβρίου 2020
Η εταιρία Palantir ανακοινώνει με δελτίο τύπου ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον CEO της εταιρείας, Alex Karp με θέμα την επέκταση της συνεργασίας τους.

Το Vouliwatch αναδεικνύει το θέμα με εκτενή αναφορά στις σκιώδεις δραστηριότητες της Palantir και εγείρει θέμα αδιαφάνειας και διακινδύνευσης προσωπικών δεδομένων.

Η εταιρία έχει αμφιλεγόμενο ιστορικό:

• με χρηματοδότη τη CIA

• παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης (surveillance)

• συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ στην καταστολή και δίωξη των μεταναστών

• εμπλοκή στο σκάνδαλο Cambridge Analytica

Η υπόθεση προκαλεί δημόσιο διάλογο και πυροδοτεί μια σειρά από δράσεις:

• Το Vouliwatch υποβάλλει αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό, Κ. Πιερρακάκη, ζητώντας τις σχετικές συμβάσεις

• Η Homo Digitalis κάνει καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

• Ασκείται Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

19 Ιανουαρίου 2021

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναγκάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Palantir, αναφέροντας ότι:

• Η συνεργασία αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

• Δεν δημοσιοποιήθηκε γιατί – δήθεν- ήταν ΔΩΡΕΑΝ η δοκιμαστική παροχή του λογισμικού από την εταιρία.

• Δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης προσωπικών δεδομένων, καθώς το Υπουργείο διέθετε προς επεξεργασία μόνο ανοιχτά και ανώνυμα ή «ψευδωνυμοποιημένα» δεδομένα.

31 Δεκεμβρίου 2020

Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου περί πλήρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, το Υπουργείο δεν προχωρά σε ανανέωση / επέκταση της συνεργασίας με την Palantir μετά τη λήξη της 9μηνης δοκιμαστικής περιόδου και δημοσιεύει σύμβαση ανάθεσης στην PWC για συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ανάλυση δεδομένων.

10 Μαρτίου 2021

Το Vouliwatch καταθέτει αίτημα πρόσβασης στην πληροφορία προς το Υπουργείο και ζητά τις γνωμοδοτήσεις των Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και τα αποδεικτικά έγγραφα ότι η Palantir διέγραψε τα δεδομένα που συγκέντρωσε κατά τη δοκιμαστική περίοδο, όπως προβλέπεται από το GDPR.

30 Μαρτίου 2021

Σιωπηρή απόρριψη από το Υπουργείο. Το Vouliwatch προσφεύγει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο αγώνας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, για διαφάνεια και για λογοδοσία, συνεχίζεται…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.