«Απομακρύνονται από τη ΝΔ…» – Αληθινές βόμβες από πρώην δημοσκόπο του Μητσοτάκη – Τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Διαισθάνομαι πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η νεολαία διαμορφώνει ένα συλλογικό ταυτοτικό βίωμα που θα τη σημαδέψει. Κατ’ αναλογία, ας πούμε, με τη γενιά του Πολυτεχνείου που σημαδεύτηκε από τη δικτατορία και την εξέγερση του 1973, και στη συνέχεια από την πτώση της Χούντας, η γενιά αυτή των νέων σημαδεύτηκε από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τις πολιτικές της πανδημίας ως αποκορύφωμα».

Τα παραπάνω σημειώνει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής και πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, ενώ προσθέτει: «Αυτό το κοινό βίωμα μιας γενιάς ανθρώπων δεν είναι στενά πολιτικό, όπως ήταν στην προηγούμενη γενιά, όμως ενέχει πολιτικές απολήξεις καθώς είναι οι πολιτικές για την πανδημία και οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό το αίσθημα της οργής».

Ο Νίκος Μαραντζίδης εκτιμά πως η ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας «θα εκφραστεί αναμφίβολα, όμως δεν είναι βέβαιο ούτε τι κατεύθυνση ακριβώς θα πάρει ούτε πόσο καιρό θα κρατήσει. Επιπλέον, για μια σειρά λόγους, η εκλογική επίδραση των νέων είναι μικρή στο ελληνικό εκλογικό σκηνικό, οπότε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον οι νέοι δεν πρόκειται να επηρεάσουν σοβαρά τους συσχετισμούς στην κεντρική πολιτική σκηνή». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως «διαμορφώνεται μια νέα κουλτούρα κινητοποίησης που νομίζω θα μας απασχολήσει σοβαρά και το επόμενο διάστημα».

«Αν μιλάμε με τους όρους του παρόντος, καταγράφεται αναμφίβολα μια απομάκρυνση των νέων από τη ΝΔ, η οποία εξάλλου ποτέ δεν είχε ως προνομιακό της χώρο αυτήν την ηλικιακή ομάδα», επισημαίνει χαρακτηριστικά-και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, κάτι θα κερδίσει αλλά άμεσα δεν νομίζω πως τα εκλογικά του κέρδη θα είναι αξιοσημείωτα. Σε δεύτερη φάση βεβαίως, και εφόσον επιμείνει σε πολιτικές και συμπεριφορές που να αγγίζουν τη νεολαία, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσδοκά πολιτικά κέρδη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.