«Με τις πέτρες» πήραν οι επιστήμονες τον Χατζηδάκη για το… ψωρο-400άρι!

Την αύξηση του ποσού που θα δοθεί στους επιστήμονες ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, μετά την τεράστια κατακραυγή, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με δύο μόνο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τους Δημήτρη Αναστασόπουλο και Νίκο Κουτκιά, καθώς η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας ζήτησε την παραίτησή του, ενώ και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων οκτώ επιστημονικών φορέων εξέδωσαν οργισμένη ανακοίνωση.

Όπως τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, «μετά την αρχική κατανομή προέκυψε ένα περίσσευμα, με βάση το ποσό που είχε προϋπολογιστεί, των 40.000.000 ευρώ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το ποσό αυτό προέρχεται από παρακρατήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στους ίδιους τους επιστήμονες, συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί η καλύτερη λύση. Λύση που δεν θα ξεφεύγει από τις γενικότερες αρχές που έχει θέσει η Πολιτεία, αλλά και δεν θα αδικεί τους επιστήμονες».

Στην κοινή τους επιστολή προς τον κ. Χατζηδάκη, οι εννέα φορείς κατήγγειλαν ότι το χορήγημα των 400 ευρώ στους επιστήμονες έλαβαν μόλις 44.258 άτομα, επί συνόλου 120.000, και διατέθηκαν μόλις 17.700.000 ευρώ από τα 67.000.000 που βρίσκονται στο αποθεματικό. Η δικαιολογημένη οργή των επιστημόνων εδράζεται στο γεγονός ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από δικές τους εισφορές, καθώς από το 2011 τους παρακρατούνται κάθε μήνα δήθεν για επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως ελάχιστοι έχουν λάβει από τότε.

Χαρακτηρίζουν ως προσβολή της αξιοπρέπειάς τους τη στάση του υπουργού Εργασίας και ζητούν, όπως τελικά δρομολογείται, την έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης, «η οποία θα απαλείφει τους πρωτόγνωρους για καταβολή επιδόματος όρους».

Τους εμπαίζει από τον περασμένο Οκτώβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστημονικοί φορείς είναι οργισμένοι και για έναν επιπλέον λόγο: το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει για τη συγκεκριμένη ενίσχυση από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις-διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών έφτασαν στο σημείο να εκκινήσουν τη διαδικασία ποινικής διερεύνησης για το ύψος και την τύχη του αποθεματικού που είχε συγκεντρωθεί.

Την επιστολή συνυπέγραψαν οι Γεώργιος Στασινός, εκ του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Κ. Βερβεσός, εκ της ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, εκ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αθανάσιος Δεβλιώτης, εκ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Σπυρίδων Μάμαλης, εκ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιος Ρούσκας, εκ της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Νικόλαος Αντωνίου, εκ της ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, και Αθηνά Τραχήλη, εκ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.