Μητσοτάκης στο CNN: Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και τον τουρισμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Julia Chatterley έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για την υλοποίηση από την ΕΕ της πρότασής του για Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα υπάρξει επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Ακόμη επιβεβαίωσε πως εντός των επόμενων 48 ωρών θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αναφέρθηκε επίσης, στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική κρίση.

Τι είπε για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

Μιλώντας αρχικά για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό σημείωσε: “Ήμουν ο πρώτος που ήγειρα το ζήτημα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού στα μέσα Ιανουαρίου, όταν μου ήταν ξεκάθαρο πως γύρω στην άνοιξη ή το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν την ανάγκη να ταξιδέψουν και θα έπρεπε να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπήρξε κάποια καθυστέρηση, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που η Κομισιόν υιοθέτησε αυτήν την ιδέα και προώθησε την πρόταση για Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, κάτι που είναι σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα, που βασίζονται στον τουρισμό” και διευκρίνισε ότι αυτό το Πιστοποιητικό “είναι ένα ψηφιακό πειστήριο ότι έχεις εμβολιαστεί ή ότι έχεις κάνει αρνητικό τεστ ή ότι έχεις αναρρώσει από κορονοϊό”. Σημείωσε ακόμη ότι “με αυτό το Πιστοποιητικό θα μπορεί κάποιος να εισέρχεται σε χώρες όπως η Ελλάδα χωρίς να μπει σε καραντίνα και χωρίς επιπλέον τεστ στα σύνορα. Θεωρώ πως αυτό το πιστοποιητικό θα καταστεί -όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί- απαραίτητο για τις διεθνείς μετακινήσεις. Επίσης, πιστεύω ότι θα συμβάλει, ώστε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες, κάτι, που επισήμως η Ελλάδα θα κάνει γύρω στις 15 Μαΐου” είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της πρότασής του από την Κομισιόν.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η πρόταση μου υιοθετήθηκε από την Κομισιόν και έγινε δεκτή επί της αρχής από τα όλα τα μεγάλα κράτη μέλη της Ένωσης. Είμαστε ανοιχτοί να δρομολογήσουμε μία ανάλογη συμφωνία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε ήδη κάνει με το Ισραήλ, καθώς έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του και γιατί η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Θα επαναλάβουμε τέτοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, καθώς αυτό το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο εργαλείο για τις διεθνείς μετακινήσεις” τόνισε και παράλληλα υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό και αφού κατάφερε να ανοίξει με ασφάλεια πέρυσι, φέτος περιμένει ότι θα έχει καλύτερη τουριστική σεζόν. “Πέρα από το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έρχονται οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα με τον πιο ασφαλή τρόπο. Εφαρμόζουμε όλα τα πρωτόκολλα για να διασφαλίσουμε ότι θα ζήσουν την πλήρη ελληνική εμπειρία χωρίς πραγματικά κάποιον συμβιβασμό, αλλά πάντα θέτοντας την ασφάλειά τους προτεραιότητα. Αφού το καταφέραμε πέρυσι, θα το κάνουμε καλύτερα φέτος που έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον εργαλεία” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιορισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι:

“Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται αναμένω πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον κορονοϊό. Είμαστε ανάμεσα στις καλύτερες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ρυθμό εμβολιασμού και όταν επιτύχουμε το ορόσημο στο τέλος Απριλίου να έχουμε δηλαδή εμβολιάσει -τουλάχιστον με την πρώτη δόση- όλους τους πολίτες άνω των 60 και όλους, που υποφέρουν από βαριά νοσήματα θα αποσυμπιέσουμε σημαντικά τα νοσοκομεία μας. Τότε αναμένουμε και μία σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα εδώ και 4 με 5 εβδομάδες εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλέον είναι σε εξέλιξη. Εάν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα” είπε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως “ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αναμένω ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία “έξυπνη” στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

 

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου

Για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι: “Προ 2 ετών θα ήταν αδιανόητη για την Ελλάδα η έκδοση 30ετούς ομολόγου, το επιτύχαμε φέτος, η προσφορά ήταν υπερδεκαπλάσια από το ποσό, που ζητούσαμε, ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με ένα ελκυστικό επιτόκιο για τέτοιο ομόλογο. Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε υπό την έννοια ότι έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την οικονομική κρίση. Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο, αναμένω ταχεία ανάπτυξη, όταν μετά το τέλος της πανδημίας, πολλοί επενδυτές βρίσκουν στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.