Οδήγησαν στην έξοδο τον γ.γ. Μεταφορών

Ο υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλής απομάκρυνε τον Ν. Σταθόπουλο φορτώνοντάς του σοβαρές κυβερνητικές αστοχίες που αφορούν τη δρομολόγηση νέων μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επένδυση στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Φορτώνοντάς του σοβαρές κυβερνητικές αστοχίες στη δρομολόγηση νέων μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επένδυση στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής οδήγησε στην έξοδο τον γενικό γραμματέα Μεταφορών Ν. Σταθόπουλο, ανακοινώνοντας τον αντικαταστάτη του, Γ. Ξιφαρά.

Η απομάκρυνση Σταθόπουλου από το υπουργείο ακουγόταν εδώ και μέρες, όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ (11/3-«Ο Πορτοσάλτε το έλεγε, ο Καραμανλής το έκανε πράξη!») για την τροπολογία που επιτρέπει τη fast track προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού αέρα στα λεωφορεία. Η «παραίτηση για προσωπικούς λόγους» ανακοινώθηκε τελικά αργά την Παρασκευή, ταυτόχρονα με την έναρξη της προκαταρκτικής διαβούλευσης για την αγορά 800 λεωφορείων με συνολικό προϋπολογισμό 372 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαβούλευση ήρθε με φόντο την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την αδυναμία της να προσθέσει τροχαίο υλικό στις δημόσιες συγκοινωνίες ώστε να μειωθεί ο συγχρωτισμός των επιβατών τις ώρες αιχμής. Ο διαγωνισμός για τα 300 λεωφορεία μέσω λίζινγκ καρκινοβατεί καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο εντόπισε πρόβλημα στα παράθυρα που δεν ανοίγουν, όπως όριζαν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι θα προμηθευτεί 1.300 λεωφορεία, αλλά ξεκινά διαδικασία μόνο για τα 800, τα οποία μοιράζονται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους:

●200 λεωφορεία μήκους 12 μέτρων υβριδικής τεχνολογίας EURO VI
●200 μήκους 12 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI
●100 αρθρωτά 18 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ
●300 ηλεκτρικά 12 μέτρων μαζί με τα παρελκόμενα αυτών (φορτιστές βραδείας φόρτισης).

«Εγκληματικά ανέμελους» χαρακτήρισε ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Κ. Καραμανλή για την καθυστέρηση στην προμήθεια τροχαίου υλικού, θυμίζοντας ότι είχαν ακυρώσει τον διαγωνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης για 750 οχήματα και την προμήθεια ακόμη 92 από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο νέος γ.γ. Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της «γαλάζιας» παράταξης, είναι στενός συνεργάτης του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού και έχει περάσει από τη διοίκηση διαφόρων οργανισμών, όπως ΕΡΓΟΣΕ και ΔΕΣΦΑ.

Μεταξύ άλλων, θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το έργο του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, για το οποίο η Κομισιόν ζητά τροποποίηση της σύμβασης, απειλώντας με ακύρωσή της και επιστροφή των 200 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί για τη χρηματοδότηση της αξιοποίησης της έκτασης 2.000 στρεμμάτων, κυριότητας ΟΣΕ.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.