Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών – Τη θέση του αναλαμβάνει ο Γιάννης Ξιφαράς

Την παραίτηση του στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή υπέβαλε για «προσωπικούς λόγους» ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος. Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον κ. Σταθόπουλο για τη συνεργασία τους τα, σχεδόν, δυο χρόνια στο Υπουργείο.

Τη θέση του γενικού γραμματέα Μεταφορών αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Ξιφαράς.

Ο Ν. Σταθόπουλος στην επιστολή του προς τον υπουργό αναφέρει «δυστυχώς προσωπικοί λόγοι που προέκυψαν πρόσφατα δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ επαρκώς αυτά τα καθήκοντα».

Βιογραφικό σημείωμα Ιωάννη Ξιφαρά

O Ιωάννης Ξιφαράς είναι απόφοιτος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Επιστήμη των Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ international) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις ευθύνης (Σύμβουλος Διοίκησης, Υπεύθυνος Έργων κλπ.) σε έργα Μεταφορών, Ενέργειας & Έξυπνων Υποδομών, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) κ.α.

Έχει εμπειρία σε εγκαταστάσεις & υποδομές που σχετίζονται με σιδηροδρομικά έργα, αεροδρόμια, μεταφορά και διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ, ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για τη βέλτιστη απόδοση ευφυών συστημάτων κ.ά.

Από το 2019 έως και σήμερα είναι Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ έχει συμμετάσχει και σε Συμβούλια/ Επιτροπές διαφόρων φορέων. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών από το 2016.

Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Το who-is-who

Μια επιλογή από την αγορά, μαχόμενο μηχανικό, με εμπειρία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, επέλεξε για την κρίσιμη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Μεταφορών ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής. Επιλογή Καραμανλή αποτελεί ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιάννης Ξιφαράς, ο οποίος καλείται να προσφέρει από τη νέα θέση που αναλαμβάνει τις επιτελικές αλλά και πρακτικές γνώσεις του στα θέματα της ηλεκτροκίνησης, της βιώσιμης κινητικότητας, των έξυπνων δικτύων και των σύνθετων μεταφορικών έργων, την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για τη βέλτιστη απόδοση ευφυών συστημάτων κ.ά.

Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, ασχολείται ως σύμβουλος διοίκησης στην ΕΡΓΟΣΕ, με έμφαση στην ολοκλήρωση σύνθετων συγχρηματοδοτούμενων έργων, αλλά και στον σχεδιασμό νέων σιδηροδρομικών υποδομών με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση.

Παρουσία και σε άλλες δράσεις

Ιδιαίτερη ενασχόληση έδειξε στα θέματα διαχείρισης έργων και στην προετοιμασία δημοπράτησης μεγάλων έργων. Νωρίτερα, ως άνθρωπος της αγοράς, ασχολήθηκε ειδικά με το σημαντικό project των έργων αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει η Fraport, ως υπεύθυνος της INTRAKAT για τα έργα εγκατάστασης και λειτουργίας των Συστημάτων Ελέγχου & Διαχείρισης Αποσκευών.

Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, ήταν υπεύθυνος και για τη εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος στάθμευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο έργο των Σταθμών Παρακολούθησης & Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ, σε έργα ΑΠΕ και τηλεμετρήσεων κλπ. Νωρίτερα, για δύο χρόνια απασχολήθηκε ως Επιβλέπων Μηχανικός σε Νέα Έργα Μεταφοράς Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Έχει επίσης συμμετάσχει με ερευνητικά και ακαδημαϊκά καθήκοντα σε έργα του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών). Είναι διπλωματούχος μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΔΠΘ, μέλος του ΤΕΕ εκλεγμένος επί σειρά ετών στα όργανα διοίκησης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής από το 2019.

Σπουδές

Έχει μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών Δικτύων και στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA-international) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπηρετεί ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Τεχνικό Συμβούλιο Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ από το 2015 συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εκρηκτικών της Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Έχει θητεύσει επίσης για δύο χρόνια στο Τεχνικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ συμμετείχε στην επιτροπή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για τις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων x-Rays για φορτηγά, εμπορευματοκιβώτια και εμπορικούς συρμούς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.