Εκσυγχρονιστικές μέθοδοι επιβολής της δημόσιας τάξης

Η ΕΛΑΣ υιοθετεί μοντέλα επιθέσεων κατά πολιτών όμοια με το 1997, ενώ ο σημιτόφρων καθηγητής της επιτροπής κατά της βίας Νίκος Αλιβιζάτος «δεν γνωρίζει, δεν απαντά»

Η οκταετής περίοδος του εκσυγχρονισμού στην χώρα μας είχε μεταξύ άλλων και τα εξής χαρακτηριστικά: Μονοπώλιο στην ενημέρωση με στόχο την συσκότιση της αληθείας. Μαύρες λίστες δημοσιογράφων. Συστηματική αξιοποίηση των ελεγκτικών οργάνων του φορολογικού μας συστήματος για την μείωση της σάτιρας. Και βεβαίως αλόγιστη χρήση βίας κατά πολιτών από αστυνομικά όργανα.

Η δριμύτητα με την οποία επιτέθηκαν τα ΜΑΤ με γκλομπ και δακρυγόνα σε συνταξιούχους της τρίτης ηλικίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το 1997, έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη όλων. Οι επιθέσεις στους αγρότες του κάμπου και το επικό ξεφούσκωμα των λαστίχων των τρακτέρ επίσης. Ήταν η εποχή που η δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας συμπεριφερόταν ενίοτε και ως καθεστώς.

Με λύπη διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες πως τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας συμπεριφέρεται στους δρόμους με το αυτό μένος κατά πολιτών, εκθέτοντας πρώτον την συντριπτική πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών της ΕΛΑΣ και δεύτερον την προϊσταμένη του πολιτική αρχή. Ο ξυλοδαρμός της Νέας Σμύρνης είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Η «Εστία» χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα των καταλήψεων του κέντρου των Αθηνών. Η Αστυνομία έπρεπε να κάνει την δουλειά της και να αποδώσει τα κατειλημμένα δημόσια κτίρια στο κράτος.

Η «Εστία» χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια. Το νεοσύστατο σώμα φύλαξης θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην απαλλαγή τους από τις εστίες ανομίας. Η « Εστία» χαιρέτισε την τάξη που μπήκε στο κέντρο των Αθηνών με το νέο νόμο για τις πορείες. Το νεοσύστατο άοπλο σώμα αστυνομικών που τις περιφρουρεί προστατεύει την κοινωνική ειρήνη στο κέντρο της Πόλεως των Αθηνών.

Ωστόσο εικόνες σαν τον ανηλεή ξυλοδαρμό του νεαρού, τον οποίο το όργανο της τάξης έπρεπε να είχε συλλάβει, όχι όμως και να μαυρίσει στο ξύλο, δεν είναι ούτε της αρεσκείας μας, ούτε και της έγκρισής μας. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι της έγκρισής μας ο πολιτικός και επικοινωνιακός χειρισμός της υπόθεσης. Μια εικόνα δεν μπορεί να την νικήσεις με τρεις διαφορετικές εκδοχές. Και όμως συνέβη.

Η εκδοχή της ΕΛΑΣ ήταν ότι τριάντα αναρχικοί επιτέθηκαν στους άνδρες της όταν επιχειρούσαν ελέγχους κατά του συνωστισμού στην πλατεία της πόλεως μετά από όχληση της πασοκογενούς δημοτικής αρχής Τζουλάκη.

Η εκδοχή της κυβέρνησης όπως την εξέφρασαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η υφυπουργός Πολιτισμού Σοφία Ζαχαράκη ήταν ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν επειδή νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ πετούσαν μέσα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης «χυδαία τρικάκια κατά της συζύγου του πρωθυπουργού».

Η εκδοχή του Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη είναι ότι ο 20χρονος εδάρη ανηλεώς επειδή επιχείρησε να αφαιρέσει το περίστροφο αστυνομικού και επειδή ήταν μέλος της αναρχικής ομάδος «Ταξική Αντεπίθεση» που έκανε προσφάτως πορεία υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ποια εκδοχή να πιστέψουμε. Γνωρίζουμε όμως άριστα ότι η κεντροδεξιά παράταξη μεταπολιτευτικά δεν έχει σχέση με τέτοια φαινόμενα ή συμπεριφορές. Η αρχή της είναι μία: Όποιος παραβιάζει την δημόσια τάξη συλλαμβάνεται. Δεν ξυλοκοπείται μέχρι τελικής πτώσεως σαν οι άνδρες της ΕΛΑΣ να ζηλεύουν τις πρακτικές τη στρατοχωροφυλκής του Προέδρου Ερντογάν. Και σίγουρα αυτός που κατηγορείται για παράβαση του νόμου δεν φακελώνεται.

Οι φάκελοι κάηκαν στην υψικάμινο της Χαλυβουργικής επί Υπουργίας Ιωάννη Κεφαλογιάννη και επί πρωθυπουργίας Τζανετάκη το θέρος του 1989 επί συγκυβερνήσεως ΝΣ-ΣΥΝ. Δεν θα επιστρέψουμε σε αυτούς. Ούτε το φρόνημα ούτε η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών ακόμη και στην πλέον απεχθή και χυδαία τους μορφή, όπως η στοχοποίηση οικείου προσώπου του πρωθυπουργού, είναι λόγος για ξυλοδαρμούς, φακέλους και παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

Η Δημοκρατία έχει ως όπλο το ένταλμα συλλήψεως σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα. Ούτε τα γκλομπ, ούτε τους φακέλους. Εάν ο νεαρός επιχείρησε όντως να αποσπάσει όπλο αστυνομικού, τότε έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη το ταχύτερο. Η τύχη του εξαρτάται από τους θεσμούς. Εάν όμως έριχνε τρικάκια και αν διεπιστώθη ότι είναι μέλος της «Ταξικής Αντεπίθεσης», η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξύλο.

Η Δεξιά παράταξη ούτε είχε, ούτε θα αποκτήσει μεταπολιτευτικά σχέσεις με μηχανισμούς οι οποίοι είτε επιτηρούν τους πολίτες είτε ασκούν βία πάνω σε πολίτες. Η ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ καθεστώς και δεν πρέπει να γίνει. Και αν όλα αυτά δεν αρκούν στα μέλη της κυβέρνησης που τυχόν θα αναγνώσουν το σημερινό μας σημείωμα δύο ακόμη επιχειρήματα.

Το πρώτο κοινωνικό. Αναζητήσατε ποια μέλη κοινωνικών ομάδων αναπαράγουν αυτές τις μέρες το βίντεο με τον βίαιο αστυνομικό. Θα διαπιστώσετε ότι ανήκουν σε απολιτίκ εξοργισμένες ομάδες. Και το δεύτερο: Το γκλομπ του αστυνομικού της Νέας Σμύρνης, το οποίο κτυπά με μανία τον νεαρό λες και πρόκειται για ζώο δημιουργεί ήδη πολιτικές συσπειρώσεις. Ενώνει την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Και αυτό δημιουργεί αχρείαστο κλίμα έντασης και πόλωσης. Το οποίο αργά η γρήγορα θα μεταφερθεί στην Βουλή.

Όσο είναι καιρός λοιπόν ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το ξύλο δεν ταιριάζει σε μια ιστορική παράταξη όπως η ΝΔ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.