Τρίτη χειρότερη ύφεση στην ΕΕ, αλλά θριαμβολογούν επειδή είναι… μονοψήφια

Την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη εμφάνισε η ελληνική οικονομία, αλλά ο πρωθυπουργός θριαμβολογεί, επειδή έπεσε έξω στην πρόβλεψή του για ύφεση που θα άγγιζε το 10,5%

Σε δίνη βρέθηκε η ελληνική οικονομία το 2020, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το περασμένο έτος έκλεισε με βαθιά ύφεση της τάξης του 8,2%.

Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5%, ωστόσο παραμένουν βαριές οι απώλειες θυμίζοντας εποχές Μνημονίων. Το ΑΕΠ προσγειώθηκε το 2020 στα 165,8 δισ. ευρώ από τα 183,4 δισ. ευρώ το 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική οικονομία εμφάνισε το 2020 την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, καθώς προηγούνται οι οικονομίες της Ισπανίας, που κατέγραψε ύφεση 11%, και της Ιταλίας με 8,9% και κοντά στην ύφεση της τάξεως του 7,6% της Πορτογαλίας. Στην πράξη το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από οικονομίες όπως της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Βαθιά ικανοποίηση για τις αντοχές

Παρά την απώλεια 17,6 δισ. ευρώ από τη «βουτιά» στο ΑΕΠ της χώρας μας, η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για το γεγονός ότι η ύφεση ήταν μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε: «Το τέταρτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία φαίνεται να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλέον «δυνατό» τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας είναι της περιόδου Ιουνίου – Αυγούστου, λόγω του έστω και αναιμικού ανοίγματος του τουρισμού, και ακολουθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες που η πορεία του ΑΕΠ είναι πιο «γραμμική», χωρίς ιδιαίτερες τριμηνιαίες αποκλίσεις.

«Παρά τις αρχικές προβλέψεις και των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι σίγουρα διψήφια και μάλιστα σε μεγάλο διψήφιο ποσοστό, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ μας από τον τουρισμό, χάρη στα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, η ύφεση αυτή κινήθηκε σ’ ένα αναμφίβολα μεγάλο ποσοστό -το -8,2% παραμένει ένας μεγάλος αριθμός υφέσεως-, αλλά σε εξαιρετικά χαμηλότερο απ’ όλες τις αρχικές προβλέψεις», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σανίδα σωτηρίας το click away

Ύφεση 7,9% καταγράφηκε το δ’ τρίμηνο του 2020, καθώς το άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click away την περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται ότι «έσωσε» την οικονομία από διψήφια ύφεση. Η καταναλωτική δαπάνη στο 4ο τρίμηνο σημείωσε μικρή πτώση της τάξεως του 1,4% και παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, εξαιτίας της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των συστημάτων της εξ αποστάσεως παραγγελίας. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν πως ο τουρισμός πιέστηκε σημαντικά και στο δ’ τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι 31,8%.

Το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου στρέφεται πλέον στην ύφεση του α’ τριμήνου του 2021, όπου ο Προϋπολογισμός εκτιμά μείωση του ΑΕΠ κατά 11,3% και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%, μετά τα αλλεπάλληλα lockdowns.

«Πυρά» για τους… διθυράμβους Άδωνι

Την ίδια ώρα, «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση προκάλεσαν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα οποία αποτυπώνουν κατάρρευση του ΑΕΠ για το 2020, καθώς η ύφεση διαμορφώνεται στο 8,2%, δεύτερη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική περίοδο της χώρας. Την οργή των κομμάτων συγκέντρωσαν τα διθυραμβικά σχόλια του αμετροεπούς υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, σε αντίθεση με τη μετριοπαθέστερη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Χρήστου Σταϊκούρα, βρήκε την ευκαιρία, δείχνοντας ότι κινείται πλέον εκτός τόπου και χρόνου, να πανηγυρίσει!

Με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «οι πανηγυρισμοί προσβάλλουν επαγγελματίες και εργαζομένους, μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά πλέον όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την οικονομική της επιβίωση». Όπως διαπιστώνουν για το τρέχον έτος, «ήδη ξεκινήσαμε από ένα πολύ κακό σημείο, βρισκόμαστε σε ένα διαρκές, παρατεταμένο λοκντάουν, με “πανέξυπνα” κυβερνητικά μέτρα, που επιδεινώνουν καθημερινά την κατάσταση, και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση περιορίζει και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της οικονομίας».

Μάλιστα, προσθέτουν ότι «η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη διαρκώς αναβάλλεται» και προειδοποιούν ότι «αν δεν υπάρξει επειγόντως αλλαγή πολιτικής, η εξέλιξη για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία θα είναι καταστροφική».

Σε ανάλογα σκληρό ύφος το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει: «Επιτέλους, πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η αλλαγή πορείας το 2021 είναι επιτακτική. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση, μέσα και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και απαιτούμε να συζητηθεί στη Βουλή. Η κυβέρνηση κωφεύει και δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα. Οι κλειστές επιχειρήσεις, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι σε αναστολή, με μειωμένα εισοδήματα, και η κοινωνία που δοκιμάζεται δεν μπορούν να περιμένουν».

«Μόνο ως αστείο μπορούν να εκληφθούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με τη “βύθιση” του ΑΕΠ», σχολίασε λακωνικά το ΚΚΕ, ενώ για «χαριστική βολή σε μια οικονομία ήδη ταλαιπωρημένη μετά από 10 χρόνια λιτότητας», κάνει λόγο το ΜέΡΑ25.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.